Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το άγχος συντηρεί παλιές (καλές και κακές) συνήθειες

Το άγχος συντηρεί παλιές (καλές και κακές) συνήθειες

Δύσκολα μπορούμε να απαλλαγούμε από τις παλιές μας συνήθειες, είτε αυτές είναι καλές, είτε είναι κακές, αποφαίνονται αμερικανοί επιστήμονες σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Personality and Social Psychology.

Δύσκολα μπορούμε να απαλλαγούμε από τις παλιές μας συνήθειες, είτε αυτές είναι καλές, είτε είναι κακές, αποφαίνονται αμερικανοί επιστήμονες σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Personality and Social Psychology.

Η έρευνα διαψεύδει την ιδέα ότι όταν βρισκόμαστε υπό πίεση οδηγούμαστε στην υιοθέτηση κακών συνηθειών όπως η υπερφαγία ή ο υπερκαταναλωτισμός. Αντιθέτως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι είναι εξίσου πιθανό όταν είναι στρεσαρισμένοι να υιοθετούν καλές συνήθειες όπως η υγιεινή διατροφή ή η γυμναστική.

Άρα λοιπόν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το άγχος δεν μας κάνει απαραίτητα να υποκύπτουμε σε κακές συνήθειες, αλλά μπορεί να ενισχύσει επίσης τις καλές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια μελέτησαν τη συμπεριφορά 65 φοιτητών σε μια περίοδο δέκα εβδομάδων, ώστε να δουν πως η δύναμη της θέλησης κυριαρχεί σε περιόδους άγχους, στην προκειμένη περίπτωση, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Όπως παρατήρησαν, κατά τη διάρκεια της εξεταστικής, όταν οι φοιτητές ήταν αγχωμένοι και δεν κοιμόντουσαν αρκετά, ήταν πιθανότερο να εμμένουν σε παλιές συνήθειες, σαν δηλαδή να μην είχαν την ενεργητικότητα να κάνουν κάτι καινούριο.

Έτσι λοιπόν εκείνοι που έτρωγαν γλυκά στο πρωινό γεύμα γενικά, την περίοδο της εξεταστικής έτρωγαν ακόμη περισσότερα τέτοια προϊόντα. Αλλά το ίδιο ίσχυε και για εκείνους που είχαν υγιεινές συνήθειες: ήταν δηλαδή πιθανότερο να συνεχίσουν να τρέφονται σωστά και κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.

Επίσης εκείνοι που διάβαζαν εφημερίδα καθημερινά, συνέχισαν να το κάνουν ακόμη και όταν δεν είχαν αρκετό χρόνο για εξω-σχολικό διάβασμα. Και φυσικά εκείνοι που πήγαιναν στο γυμναστήριο, ακόμη και όταν είχαν άγχος αλλά και λίγο χρόνο για γυμναστική, κατάφερναν να μένουν πιστοί στη συνήθειά τους.

Η καθηγήτρια Γουέντι Γουντ εξηγεί ότι «όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, καταστρώνουμε σχέδια για το πώς θα ελέγξουμε τον εαυτό μας και θα επανακαθορίσουμε τα κίνητρά μας, ενώ αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να θέσουμε νέους στόχους. Οι συνήθειες εμμένουν ακόμη και όταν είμαστε κουρασμένοι και δεν έχουμε την ενεργητικότητα να ασκήσουμε αυτό-έλεγχο. Όλοι αγχωνόμαστε και η αλλαγή στη συμπεριφορά μας ενδεχομένως να μην είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας.»

health.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024