Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δυσκοιλιότητα: Άμεση και προγραμματισμένη ανακούφιση θέλουν οι ασθενείς

Δυσκοιλιότητα: Άμεση και προγραμματισμένη ανακούφιση θέλουν οι ασθενείς

H δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα καθώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής των πασχόντων. Παρόλο που το 70% των ασθενών θέλει προγραμματισμένη ανακούφιση, μόνο το 36% από αυτούς λαμβάνει θεραπευτική αγωγή.

H δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα σημαντικό και σύγχρονο πρόβλημα στον κόσμο καθώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής των πασχόντων.

Οι ομάδες πληθυσμού που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα σε μεγαλύτερο βαθμό και με περισσότερη συχνότητα είναι οι μεσαίας τάξης (60%) και διαμένουν κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα (54%). Οι γυναίκες υποφέρουν από δυσκοιλιότητα πιο συχνά απ’ ότι οι άνδρες και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας υποφέρουν περισσότερο απ’ ότι οι νεότεροι.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσκοιλιότητα και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής είναι μεταξύ των άλλων το αίσθημα βάρους (73%), το ότι αισθάνονται άβολα (40%), η νευρικότητα (39%), η στεναχώρια (38%), ο πονοκέφαλος (32%), το αίσθημα κούρασης (31%) και η ευερεθιστότητα (28%). Επιπλέον, οι πάσχοντες θεωρούν εξαιρετικά δυσάρεστο το ότι αισθάνονται χοντροί, άβολα, φουσκωμένοι, γεμάτοι «τοξίνες», ευέξαπτοι και άσχημοι/μη ελκυστικοί.

Δυστυχώς, αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας έδειξαν ότι ακόμα και σήμερα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την ενημέρωση του κοινού κυρίως για την σωστή αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αβάσιμες ανησυχίες και λανθασμένες πεποιθήσεις αποτελούν εμπόδιο για τους περισσότερους πάσχοντες να καταφύγουν στη χρησιμοποίηση των καλύτερων διαθέσιμων θεραπειών, όπως είναι η χρήση υπακτικών φαρμάκων.

Έντονο ενδιαφέρον έχει πως παρόλο που το 70% των ατόμων που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα θέλουν προγραμματισμένη ανακούφιση, μόνο το 36% από αυτούς λαμβάνει θεραπευτική αγωγή ενώ το 61% είτε αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες είτε παίρνει παραδοσιακά χρησιμοποιούμενα προϊόντα, σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό των πασχόντων να μην αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα και το πρόβλημα να παραμένει και να ταλαιπωρεί τους πάσχοντες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και η μείωση του στρες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Όταν όμως εμφανιστεί το πρόβλημα, συνιστάται φαρμακευτική αγωγή. Η έγκαιρη έναρξη χρήσης του κατάλληλου φαρμάκου όπως είναι η δισακολύδη που διατίθεται μόνο στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή (λόγω του καλού προφίλ ασφάλειας), προσφέρει αποτελεσματική και προγραμματισμένη ανακούφιση σε 6-10 ώρες.

Η δισακοδύλη, χορηγούμενη από το στόμα, ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου και βελτιώνει τα σχετιζόμενα με την δυσκοιλιότητα συμπτώματα όπως ο μετεωρισμός και το αίσθημα δυσφορίας ή και πόνου στην κοιλιά. Η προγραμματισμένη δράση της επιτρέπει στους πάσχοντες να ακολουθήσουν τους έντονους ρυθμούς ζωής, εφόσον η λήψη μπορεί να γίνει πριν το βραδινό ύπνο και να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα το επόμενο πρωί. Επιπρόσθετα, δεν παρατηρείται ελάττωση της αποτελεσματικότητάς της δισακοδύλης με την πάροδο του χρόνου.

Η αποτελεσματικότητα του προϊόντος επαληθεύτηκε από την πανελλήνια έρευνα το 2012 όπου έδειξε οτι το 80% των πασχόντων έμειναν ικανοποιημένοι από τη δισακοδύλη, ενώ το 72% των πασχόντων ξανα-αγόρασε το σκεύασμα.

* Ο Αλέξης Σωτηρόπουλος, είναι Παθολόγος – Διαβητολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στο Γ’ Παθολογικό Τμήμα και Διαβητολογικό Κέντρο του Γ.Ν. Νίκαιας, Πειραιά και ταμίας της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

health.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024