Με μικρότερες μπουκιές καταπολεμήστε την υπερφαγία
Οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερο όταν δεν είναι συγκεντρωμένοι στο πιάτο τους, αλλά η άσκοπη αυτή υπερφαγία μπορεί να καταπολεμηθεί απλά με μικρότερες μπουκιές, αποφαίνεται ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE.
Spotlight
-
Η Eurovision απαγόρευσε τις παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα - Επιτρέπεται η σημαία του Ισραήλ
-
Το ‘πε και το ‘κανε ο Μακρόν, στέλνει στρατεύματα στην Ουκρανία; – Τι αναφέρει Αμερικανός ειδικός
-
Δεν επαρκούν τα πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, λέει ο Έλληνας διοικητής
-
Μελάνωμα: Μπορούμε να το προλάβουμε
Στην έρευνα είχαν πάρει μέρος 53 υγιή άτομα (18-35 ετών) που έτρωγαν σούπα παρακολουθώντας μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Την μια μέρα, οι κουταλιές ήταν μικρές (5 γραμ.) την άλλη μεγάλες (15 γραμ.). Την τρίτη ημέρα οι εθελοντές μπορούσαν να φάνε τη ποσότητα που ήθελαν. Σε κάθε περίπτωση είχαν το ελεύθερο να σταματήσουν να τρώνε όποτε ήθελαν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα σούπας όταν η προσοχή τους επικεντρωνόταν στην ταινία, συγκριτικά με όταν είχαν λάβει οδηγίες να επικεντρωθούν στη γεύση της σούπας.
Και η κατανάλωση σούπας ήταν 30% χαμηλότερη όταν οι εθελοντές έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το μικρό κουτάλι, συγκριτικά με όταν είχαν το μεγάλο ή ήταν ελεύθεροι να φάνε όπως ήθελαν, ανεξάρτητα ήταν πρόσεχαν το φαγητό ή όχι.
Μετέπειτα, τα άτομα που είχαν φάει με μεγάλες κουταλιές ή όπως αλλιώς ήθελαν τη σούπα τους δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν σωστά την ποσότητα που είχαν καταναλώσει, ενώ όταν είχαν φάει με μικρές κουταλιές υπερέβαλαν για το πόσο είχαν φάει.
«Ο σχεδιασμός τροφίμων που μπορούν να φαγωθούν με μικρές γουλιές ή μπουκιές ενδεχομένως να προλαμβάνει την υπερκατανάλωση και να μειώσει τη συχνότητα της παχυσαρκίας», υπογραμμίζουν οι ερευνητές στο PLOS ONE.
Ο αριθμός των μπουκιών όταν τρώμε ενδεχομένως να παίζει ρόλο στην ικανοποίηση. Οι μικρές μπουκιές αυξάνουν τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να τελειώσουμε το γεύμα μας.
Πάντως, ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων στη μελέτη δήλωσαν ότι επέλεξαν να σταματήσουν να τρώνε όταν είχαν το μικρό κουτάλι, επειδή δε τους άρεσε η διαδικασία. Κι όταν όμως συνεκτιμήθηκαν οι προσωπικές επιλογές των εθελοντών, εξακολουθούσε να υφίσταται η σχέση μεταξύ μικρότερων μπουκιών και μικρότερης ποσότητας τροφής.
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις