Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι καπνίστριες κινδυνεύουν πλέον περισσότερο να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα

Οι καπνίστριες κινδυνεύουν πλέον περισσότερο να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα

Οι γυναίκες καπνίστριες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα σήμερα από ό,τι ήταν πριν από μερικές δεκαετίες, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Οι γυναίκες καπνίστριες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα σήμερα από ό,τι ήταν πριν από μερικές δεκαετίες, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Μάλιστα τα ποσοστά θανάτων των γυναικών πλησιάζουν τα αντίστοιχα των ανδρών καπνιστών.

«Οι γυναίκες που καπνίζουν σαν άνδρες, πεθαίνουν και σαν άνδρες», γράφουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες και επισημαίνουν ότι τα λεγόμενα «ελαφρά» τσιγάρα με τις ανάλογες ετικέτες (όπως light, mild κ.λπ.) έχουν αποτύχει να εμποδίσουν την αύξηση του κινδύνου θανάτου μεταξύ των γυναικών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Θαν, μελέτησαν στοιχεία από 2,2 εκατομμύρια γυναίκες άνω των 55 ετών. Όπως αναφέρουν, σήμερα πλέον οι γυναίκες ξεκινούν το κάπνισμα πιο νωρίς στη ζωή τους και καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητές τους να εκδηλώσουν καρκίνο.

Στη δεκαετία του ’60, οι γυναίκες ήταν 2,7 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με τις γυναίκες που δεν κάπνιζαν. Στη δεκαετία του ’80, η πιθανότητα αυτή ήταν μεγαλύτερη κατά 12,6 φορές, ενώ στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα η πιθανότητα είναι πια μεγαλύτερη κατά 25,7 φορές, υπάρχει δηλαδή μια δραματική αύξηση του κινδύνου κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δεκαετία του ’60, όλο και περισσότερες γυναίκες άρχιζαν να καπνίζουν από την εφηβεία τους, κάτι που οι άνδρες έκαναν ήδη από τη δεκαετία του ’30.

Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων εμφανίζει μια στασιμότητα μεταξύ των ανδρών μετά τη δεκαετία του ’80, ενώ των γυναικών αυξάνει σταδιακά, σχεδόν εξισώνοντας τα δύο φύλα. Αντίθετα, ο κίνδυνος θανάτου από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αυξάνει διαχρονικά τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες.

Μια πιθανή εξήγηση για αυτό, κατά τους ερευνητές, είναι ότι ο αραιωμένος καπνός των λεγόμενων «ελαφρών» τσιγάρων -που συχνά καπνίζουν πια και οι άνδρες- έχει μικρότερο pH, με συνέπεια να εισπνέεται πιο εύκολα βαθιά στους πνεύμονες.

Το ευχάριστο είναι ότι αν μια γυναίκα σταματήσει το τσιγάρο σε οποιαδήποτε ηλικία, μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε ασθένεια σχετική με το κάπνισμα, αν και το όφελος είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση που η απόφαση για διακοπή του καπνίσματος ληφθεί πριν τα 30.

Μια άλλη έρευνα που είχε δημοσιευθεί το 2012 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που καπνίζουν όλη τους τη ζωή, πεθαίνουν κατά μέσο όρο μια δεκαετία νωρίτερα σε σχέση με αυτές που ποτέ δεν το άρχισαν.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024