Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιο θανατηφόρα τα τροχαία ατυχήματα για τους παχύσαρκους οδηγούς

Πιο θανατηφόρα τα τροχαία ατυχήματα για τους παχύσαρκους οδηγούς

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Emergency Medical Journal.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Emergency Medical Journal.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι οι οδηγοί με περιττά κιλά κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν στην περίπτωση σύγκρουσης οχημάτων, σε σχέση με άτομα που εμπλέκονται σε παρόμοια συμβάντα αλλά έχουν κανονικό βάρος. Επίσης, ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου σε τροχαίο ατύχημα ισχύει για τους άνδρες που έχουν βάρος μικρότερο από το φυσιολογικό, αλλά όχι για τις γυναίκες.

Ο Δρ Τόμας Ράις και οι συνεργάτες του μελέτησαν στοιχεία από 3.400 ζεύγη οδηγών (από τους οποίους το 18% ήταν παχύσαρκοι) που ενεπλάκησαν σε τροχαία δυστυχήματα μεταξύ των ετών 1996 – 2008 και οδηγούσαν παρόμοια οχήματα, ώστε η σύγκριση να εφικτή.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι παχύσαρκοι οδηγοί (με δείκτη μάζας σώματος 30 έως 35) είχαν κατά μέσο όρο 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν σε μια σύγκρουση, σε σχέση με τους οδηγούς φυσιολογικού βάρους. Οι υπερβολικά παχύσαρκοι οδηγοί (με ΔΜΣ πάνω από 40) είχαν 80% μεγαλύτερο κίνδυνο.

(Βρείτε τον δικό σας Δείκτη Μάζας Σώματος, κάνοντας κλικ εδώ.)

Η αυξημένη θνησιμότητα για τους παχύσαρκους οδηγούς ισχύει άσχετα από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, η χρήση αλκοόλ, η χρήση ζώνης, το άνοιγμα ή όχι του αερόσακου κ.α.

Η μελέτη πάντως φαίνεται να επιβεβαιώνει το συμπέρασμα προηγούμενης έρευνας, του 2010, που είχε συμπεράνει ότι οι άνθρωποι με ΔΜΣ πάνω από 35 κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν σε ένα τροχαίο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παχύσαρκοι είναι πιθανότερο να αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, με συνέπεια να είναι πιο ευάλωτοι σε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Γι’ αυτό, οι επιστήμονες συνιστούν να ληφθεί πλέον υπόψη αυτός ο παράγων κινδύνου από τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις μπορεί να αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και αντίδρασης των ζωνών ασφαλείας.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024