Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λίστα τροφίμων που προκαλούν πονοκέφαλο, συνέταξαν Αμερικανοί ερευνητές

Λίστα τροφίμων που προκαλούν πονοκέφαλο, συνέταξαν Αμερικανοί ερευνητές

Και ποιος δεν έχει υποφέρει σε κάποια φάση της ζωής του από πονοκέφαλο; Σχεδόν οι πάντες! Αποτελεί σύμπτωμα εκατοντάδων παθήσεων ενώ η αιτιολογία δεν είναι πάντα σαφής. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι συνηθισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλούν σοβαρούς, εξοντωτικούς πονοκεφάλους σε ορισμένους ανθρώπους.

Και ποιος δεν έχει υποφέρει σε κάποια φάση της ζωής του από πονοκέφαλο; Σχεδόν οι πάντες! Αποτελεί σύμπτωμα εκατοντάδων παθήσεων ενώ η αιτιολογία δεν είναι πάντα σαφής. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι συνηθισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλούν σοβαρούς, εξοντωτικούς πονοκεφάλους σε ορισμένους ανθρώπους.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου «Northwestern Memorial» του Σικάγο και της Κλινικής Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα παρουσιάζουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τροφές όπως τα φιστίκια, τα φασόλια και το τυρί ενοχοποιούνται για τους πονοκεφάλους. Κοινό στοιχείο των τροφίμων, η τυραμίνη.

Η τυραμίνη, ενυπάρχει φυσικά στα τρόφιμα και προκύπτει από τη διάσπαση των αμινοξέων. Πιστεύεται ότι προκαλεί κάποια ανοσοποιητική αντίδραση (καθώς και πονοκέφαλο) σε ορισμένους ανθρώπους.

Υψηλά επίπεδα τυραμίνης εντοπίζονται συχνά σε τρόφιμα που έχουν αφεθεί να ωριμάσουν, είναι παστά ή έχουν αποθηκευθεί για μεγάλα διαστήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τυριά όπως το τσένταρ, το μπρι και το προβολόνε, οι πίκλες και το σαλάμι καθώς και άλλα αλλαντικά. Επίσης υψηλά ποσοστά τυραμίνης περιέχουν τα φιστίκια, το αβοκάντο, οι μπανάνες, η φάβα και τα φασόλια.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να μπορούν να προβλέψουν με ασφάλεια ποιο τρόφιμο και σε ποιον άνθρωπο θα προκαλέσει τελικά πονοκέφαλο. «Μια τροφή που παρακινεί τον πονοκέφαλο μια μέρα που το άτομο δεν έχει κοιμηθεί αρκετά, για παράδειγμα, ίσως την άλλη μέρα να μην έχει καμιά αρνητική επίπτωση στον οργανισμό», σημειώνουν.

Και επειδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την κατανάλωση της τροφής που προκαλεί πονοκέφαλο μέχρι την εκδήλωση του, μπορεί να ξεπερνά και τις 48 ώρες, ο εντοπισμός του τροφίμου δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν μέσα σ’ ένα 24ωρο ένας άνθρωπος έχει καταναλώσει αρκετά γεύματα.

Επίσης τα νιτρικά άλατα που περιέχουν τα κατεργασμένα τρόφιμα όπως τα λουκάνικα, είναι συχνή αιτία πονοκεφάλων που σχετίζονται με τη διατροφή. Κι ενώ το βελτιωτικό γεύσης γλουταμινικό μονονάτριο επίσης θεωρείται κοινή αιτία πονοκεφάλου, πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τελικά ίσως και να μην είναι τόσο ανθυγιεινό όσο πιστεύουμε.

health.in.gr

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024