Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Prix Galien: Και στην Ελλάδα τα βραβεία φαρμακευτικής καινοτομίας

Prix Galien: Και στην Ελλάδα τα βραβεία φαρμακευτικής καινοτομίας

Η 16η κατά σειρά χώρα που απονέμονται τα βραβεία φαρμακευτικής καινοτομίας Prix Galien (Πρι Γκαλιέν), γίνεται το 2013 η Ελλάδα. Τα βραβεία που θεωρούνται από τη βιομηχανία του φαρμάκου ισότιμα με τα βραβεία Νόμπελ, αποτελούν την υψηλότερη διάκριση στην φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη.

Η 16η κατά σειρά χώρα που απονέμονται τα βραβεία φαρμακευτικής καινοτομίας Prix Galien (Πρι Γκαλιέν), γίνεται το 2013 η Ελλάδα. Τα βραβεία που θεωρούνται από τη βιομηχανία του φαρμάκου ισότιμα με τα βραβεία Νόμπελ, αποτελούν την υψηλότερη διάκριση στην φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη.

Τα Prix Galien επινοήθηκαν στη Γαλλία το 1970 από τον φαρμακοποιό Roland Mehl. Έκτοτε, εκδηλώσεις για την απονομή των βραβείων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε 15 χώρες και συγκεκριμένα στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελβετία, την Ολλανδία, τη Βρετανία, την Πολωνία, το Ισραήλ, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη.

Στην Ελλάδα, η εκδήλωση για την απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2013, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Banquet), υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Υποψήφια για βράβευση είναι 12 φαρμακευτικά προϊόντα και τέσσερα διαγνωστικά εργαλεία και μηχανήματα, 12 φαρμακευτικών εταιρειών. Απ’ αυτά, θα επιλεγούν τέσσερα από ισάριθμες κατηγορίες (καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν, καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν, καλύτερο «ορφανό» φάρμακο, καλύτερο διαγνωστικό εργαλείο ή μηχάνημα). Επιπλέον, θα απονεμηθεί και το «ανθρωπιστικό» βραβείο Pro Bono Humanum στην κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, για την πολύτιμη συνεισφορά της στον χώρο της υγείας.

Τα κριτήρια για την υποβολή υποψηφιοτήτων έχουν θεσπιστεί βάσει διεθνών οδηγιών από το Galien Foundation, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από καταξιωμένους επιστήμονες (γιατρούς, φαρμακολόγους, φαρμακοποιούς, βιολόγους, γενετιστές), με πρόεδρο τον Δρ Αριστείδη Α.Ν. Πατρινό.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε για την παρουσία του θεσμού, ο Δρ Πατρινός σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του εξέφρασε την ελπίδα «ο θεσμός της απονομής των Prix Galien να καθιερωθεί στην Ελλάδα και να οδηγήσει τη φαρμακευτική βιομηχανία της χώρας σε σπουδαίες επιτυχίες».

Η πρόεδρος των Prix Galien Greece Τζένη Περγιαλιώτου, εξήγησε ότι «τα Prix Galien επιβραβεύουν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην κοινωνία. Η ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων και εργαλείων δεν συμβάλλει μόνο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Αναμφισβήτητα σώζει ζωές. Με τα Prix Galien, διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο αναδεικνύουν τα ‘καλύτερα των καλυτέρων’ φαρμακευτικά σκευάσματα. Για το λόγο αυτό, τα Prix Galien έχουν δικαίως χαρακτηριστεί εφάμιλλα των βραβείων Νόμπελ».

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής με τη σειρά του τόνισε την μοναδική ευκαιρία που δίδεται στη φαρμακευτική βιομηχανία της χώρας να αναδείξει το καινοτόμο και πολυδιάστατο έργο της, ως κλάδος και ως πυλώνας της εθνικής οικονομίας και ανάπτυξης, μέσα από το θεσμό των Prix Galien.

«Η λέξη ‘καινοτομία’ είναι στενά συνυφασμένη με τη φαρμακευτική βιομηχανία. Η έρευνα και η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, αποτελεί ζωτικό χαρακτηριστικό για το χώρο μας. Χωρίς έρευνα και νέα προϊόντα, δεν νοείται φαρμακευτική αγορά», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

«Για να καταλήξει ένα φάρμακο στην αγορά απαιτούνται 10 έως 15 χρόνια ερευνητικής προσπάθειας. Για κάθε 5.000 έως 10.000 πιθανές δραστικές ουσίες που αξιολογούνται, η μία καταλήγει να γίνει φάρμακο», εξήγησε ο κ.Φρουζής και πρόσθεσε δε ότι μόνο το 20% των νέων φαρμάκων που είναι σε έρευνα και ανάπτυξη θα καταφέρουν να πάρουν άδεια κυκλοφορίας. Από αυτά που θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας, μόνον το ένα στα πέντε θα έχουν εμπορική επιτυχία.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης, μίλησε για τη αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του θεσμού τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο των ιστορικών αλλαγών στη συνταγογράφηση και στη χορήγηση φαρμάκων.

«Η ζωή και η υγεία των πολιτών, με τη θεσμοθέτηση των φθηνότερων φαρμάκων τριτοκοσμικών χωρών στην ελληνική αγορά τίθεται σε κίνδυνο στο κατώφλι του 2013. Αποτελεί πλήγμα στην ιστορία της ιατρικής που κατατάσσει την Ελλάδα σε ένα κοινωνικό, επιστημονικό και υγειονομικό τριτοκοσμικό επίπεδο. Δηλώσαμε επανειλημμένα ότι η εφαρμογή του μέτρου αυτού αποτελεί βαρύ επιστημονικό ατόπημα, διότι απομακρύνει την ευθύνη της θεραπείας από το γιατρό και τη μεταθέτει στις γκρίζες ζώνες του φθηνού εμπορίου. Θεωρούμε κοινωνικό έγκλημα τη σημερινή πραγματικότητα που ξεκινάει για τη χώρα μας, μέσα από πολιτικές και πολιτικούς που βάζουν πάνω από τη ζωή του Έλληνα Πολίτη, τα λογιστικά κριτήρια των οριζόντιων περικοπών».

Galien Forum
Στα πλαίσια της απονομής των βραβείων, θα πραγματοποιηθεί και το Galien Forum για τα οικονομικά της υγείας, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων. Στόχος, η ανάδειξη της σημασίας της καινοτομίας και τους οφέλους της στη δημόσια υγεία.

Το Galien Forum αποτελείται από δύο πάνελ. Το πρώτο, με πρόεδρο τον καθηγητή Παιδιατρικής Γιώργο Χρούσο, θα ασχοληθεί με την καινοτομία και την έρευνα στην υγεία. Το δεύτερο πάνελ, με πρόεδρο τον καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής και πρόεδρο του ΕΟΦ Γιάννη Τούντα, θα ασχοληθεί με θέματα πολιτικής υγείας και ασθενών.

health.in.gr

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024