Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ανεργία παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα

Η ανεργία παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα

Οι άνεργοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα μετά την ηλικία των 50 ετών, σύμφωνα με στοιχεία αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.

Οι άνεργοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα μετά την ηλικία των 50 ετών, σύμφωνα με στοιχεία αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.

Μάλιστα, αν κανείς έχει χάσει πολλές φορές τη δουλειά του, ο συσσωρευμένος κίνδυνος είναι ανάλογος με το κάπνισμα ως παράγων καρδιαγγειακού κινδύνου.

Από την άλλη, ορισμένα επαγγέλματα αυξάνουν περισσότερο σε σχέση με άλλα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό εντυπο Environmental Health.

Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάθιου Ντιπρέ του Πανεπιστημίου Duke, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανεργία, οι απανωτές απώλειες μιας θέσης εργασίας, ακόμα και οι σύντομες περίοδοι χωρίς δουλειά, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Οι ερευνητές συσχέτισαν τις συνθήκες απασχόλησης και ανεργίας με την υγεία περίπου 13.500 ατόμων ηλικίας 51-75 ετών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (1992-2010), στη διάρκεια του οποίου κταγράφηκαν 1.061 εμφράγματα.

Η μελέτη έδειξε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για έμφραγμα είναι κατά τον πρώτο χρόνο μετά την απώλεια της θέσης εργασίας (αύξηση περίπου 27%), ενώ ο κίνδυνος -που είναι ίδιος σε άνδρες και γυναίκες- αυξάνεται σταδιακά στην περίπτωση αλλεπάλληλων περιόδων ανεργίας του ίδιου εργαζόμενου.

Ως πιθανότερη αιτία για τον αυξημένο κίνδυνο προβάλλει το άγχος και η ανασφάλεια λόγω της ανεργίας, αν και οι επιστήμονες δεν έχουν σαφή εικόνα με ποιό ακριβώς τρόπο το στρες αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, κάτι που πρέπει να μελετηθεί περισσότερο στο μέλλον.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφράγματος είναι σημαντικά υψηλότερος μεταξύ των ανέργων σε σχέση με τους εργαζόμενους και αυξάνεται σταδιακά μετά την πρώτη απώλεια θέσης εργασίας και με κάθε πρόσθετη περίοδο ανεργίας (ο κίνδυνος αυξάνεται έως 63% για όσους χάσει πάνω από τέσσερις θέσεις απασχόλησης).

Ο κίνδυνος για την καρδιά από τις πολλαπλές απώλειες θέσης εργασίας, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με τους παραδοσιακούς κινδύνους όπως το κάπνισμα (αύξηση κινδύνου 44%), η υπέρταση, η έλλειψη σωματικής άσκησης κ.α.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Τζέημς Μπρόφι, δείχνει ότι όσοι εργαζόμενοι (κυρίως γυναίκες) εκτίθενται σε χημικές και άλλες ουσίες που είναι ίσως καρκινογόνοι ή διαταράσσουν το ενδοκρινικό-ορμονικό σύστημα, κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών στις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες. Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Οντάριο του Καναδά και αφορούσε άνω των 1.000 περιστατικών καρκίνου του μαστού, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τομείς με αυξημένο κίνδυνο για τη συγκεκριμένη μορφή κακοήθειας, όσον αφορά τις εργαζόμενες σε αυτούς, είναι η γεωργία, η βιομηχανία πλαστικών για αυτοκίνητα, η συσκευασία τροφίμων, η μεταλλουργία, τα μπαρ κ.α.

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι οι γυναίκες με χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, πράγμα που πιθανώς οφείλεται στο ότι αυτές, λόγω επαγγέλματος (αγρότισσες, βιομηχανικές εργάτριες κ.α.), εκτίθενται περισσότερο σε δυνητικά επικίνδυνες ουσίες.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024