Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο θύλακας οξέος ευθύνεται για την καούρα και τη δυσπεψία στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ο θύλακας οξέος ευθύνεται για την καούρα και τη δυσπεψία στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ο γαστρικός θύλακας οξέος (ή αλλιώς Acid Pocket) είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση του καύσου (καούρας), του πόνου και της δυσπεψίας στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του δορυφορικού συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας στο Άμστερνταμ.

Ο γαστρικός θύλακας οξέος (ή αλλιώς Acid Pocket) είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση του καύσου (καούρας), του πόνου και της δυσπεψίας στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του δορυφορικού συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας στο Άμστερνταμ, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 500 γαστρεντερολόγων από όλο τον κόσμο.

Ο θύλακας οξέος (Acid Pocket), σύμφωνα με τον Δρ K.McColl, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που ανακάλυψε την ύπαρξή του πριν από 10 χρόνια, ουσιαστικά είναι ένα μεταγευματικό φαινόμενο, κατά τη διάρκεια του οποίου δημιουργείται πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου και κάτω από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, μια περιοχή με υψηλή οξύτητα, που επικαλύπτει της τροφές 15 λεπτά περίπου λεπτά μετά την κατάποσή τους. Αυτή η επικάλυψη που περιέχει υδροχλωρικό οξύ που έχει παραχθεί από τον στόμαχο, παλινδρομεί στον οισοφάγο και προκαλεί συμπτώματα, όπως καύσο ( καούρα), πόνο και όξινες αναγωγές. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες στον βλεννογόνο του οισοφάγου, όπως οισοφαγίτιδα ή μεταπλασία (οισοφάγος Barrett).

Το acid pocket δημιουργείται σε όλους αλλά, στα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι μεγαλύτερoυ μεγέθους.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο καθηγητής G.Boeckxstaens από το Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο, πρωτοπόρος στις μελέτες κινητικότητας του οισοφάγου, υπάρχει συσχέτιση του φαινομένου του θύλακα οξέος με την ύπαρξη διαφραγματοκήλης, που είναι ένα συχνό εύρημα σε πάσχοντες από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Έρευνες έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διαφραγματοκήλη, τόσο συχνότερη και μεγαλύτερη είναι η παλινδρόμηση αυτού του θύλακα οξέος προς τον οισοφάγο.

Η ανακάλυψη του θύλακα οξέος, επεσήμανε ο P.J.Kahrilas, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο στις ΗΠΑ, προσφέρει ένα νέο στόχο για τις θεραπείες που μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά αυτό το όξινο άνω στρώμα, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών (11-45%), λαμβάνοντας μόνο αντιόξινα φάρμακα, δεν είναι ικανοποιημένοι από την θεραπεία τους.

«Επιπρόσθετα, τα αλγινικά» συνέχισε ο καθηγητής, «θα πρέπει να θεωρούνται σκευάσματα πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καούρας και της δυσπεψίας, καθώς επικαλύπτουν το Acid Pocket, προκαλώντας μια προστατευτική γέλη που δεν επιτρέπει την επαφή του οξέος με τον οισοφαγικό βλεννογόνο και άρα ο πάσχων δεν έχει καούρα, δυσπεψία ή πόνο».

Τα αλγινικά, τόνισε ο Δρ Kahrilas, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και ως συμπληρωματική θεραπεία σε ασθενείς που δεν επιτυγχάνουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων τους με τα αντιεκκριτικά, αλλά και ως μονοθεραπεία σε περιπτώσεις που η νόσος δεν απαιτεί καθημερινή συστηματική θεραπεία, αλλά μόνον συμπτωματική ανακούφιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδραση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρομικής Νόσου δεν περιορίζεται στα κλινικά συμπτώματα, αλλά επηρεάζει πολύ αρνητικά την καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, περισσότερο από 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολάμβαναν το φαγητό τους, περισσότεροι από 60% είπαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, περισσότεροι από 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ 20% ένιωθαν ότι επηρέαζε τη σεξουαλική ζωή τους.

Πιο πρόσφατα ευρωπαϊκά δεδομένα που αφορούσαν στην επίδραση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στην παραγωγικότητα στην εργασία έδειξαν απώλεια έως και τριών ωρών εργασίας την εβδομάδα και απώλεια επιπλέον χρόνου συστηματικής παρουσίας στην εργασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό οικονομικό φορτίο, τουλάχιστον €55/εβδομάδα κατά μέσο όρο ανά εργαζόμενο με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

health.in.gr

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024