Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ένας στους δύο Έλληνες «βλέπει» θετικά τα γενόσημα φάρμακα

Ένας στους δύο Έλληνες «βλέπει» θετικά τα γενόσημα φάρμακα

Θετική στάση εμφανίζονται να έχουν οι Έλληνες απέναντι στα ελληνικά επώνυμα φάρμακα αλλά και στα εγχώρια παραγόμενα γενόσημα, όπως προκύπτει από έρευνας γνώμης της εταιρείας Focus-Bari που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Θετική στάση εμφανίζονται να έχουν οι Έλληνες απέναντι στα ελληνικά επώνυμα φάρμακα αλλά και στα εγχώρια παραγόμενα γενόσημα, όπως προκύπτει από έρευνας γνώμης της εταιρείας Focus-Bari που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Ένας στους δύο Έλληνες εμφανίζεται πολύ ή αρκετά θετικός στη χρήση γενοσήμων, με τα ελληνικά επώνυμα γενόσηµα να αξιολογούνται θετικότερα –και με σημαντική διαφορά– στην πρόθεση χρήσης, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα τόσο από τα επώνυμα γενόσηµα που προέρχονται από το εξωτερικό, όσο και από τα «ανώνυμα» γενόσηµα.

Επίσης όπως έδειξε η έρευνα, 7 στους 10 γνωρίζουν καλά ή σχετικά καλά τι σημαίνει ο όρος γενόσημα και αποδίδει στον όρο θετικό πρόσημο (ισοδύναμη θεραπευτική αξία, αλλά οικονομικότερα), αν και υπάρχουν και (λιγότερες) αρνητικές αναφορές (ποιοτικά και υποδεέστερα των πρωτότυπων). Ωστόσο, μόνο ένας στους 10 από όσους χρησιμοποιούν συστηματικά τουλάχιστον ένα φάρμακο γνωρίζει ότι καταναλώνει γενόσηµα φάρμακα.

Επίσης, η έρευνα αποκάλυψε ότι η μεγάλη και γνωστή επωνυμία αποτελεί δικλείδα ασφαλείας και απόδειξη εγγύησης του φαρμάκου για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Η έρευνα
Πρόκειται για έρευνα γνώμης που διενεργήθηκε τον Απρίλιο του 2012 με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τυχαία επιλογή δείγματος, αλλά με προδιαγραφές τέτοιες ώστε να τηρείται η πληθυσμιακή αναλογία ως προς το φύλο και την ηλικία.

Το δείγμα αποτελείτο από 800 άτομα, άνδρες και γυναίκες 35-70 ετών, που κατοικούσαν στο νομό Αττικής.

Μόνο το 29% γνώριζε καλά τι σημασία του όρου «γενόσημο φάρμακο» ενώ το 42% απάντησε ότι γνώριζε τη σημασία του όρου στο περίπου. Το 60% αυτών που γνώριζαν τι είναι τα γενόσημα δεν είχε αρνητική άποψη, ενώ το 20% ήταν αρνητικοί απέναντι στην συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων.

Κι ενώ το 51% των ερωτηθέντων ήταν θετικοί ως προς την πρόθεσή τους να πάρουν γενόσημο φάρμακο στο μέλλον, οι γυναίκες εμφανίζονταν περισσότερο διστακτικές σε σχέση με του άνδρες. Πάντως, το χαμηλό επίπεδο μόρφωσης των ερωτώμενων φάνηκε να επηρεάζει την πρόθεση χρήσης των γενοσήμων.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι γυναίκες εμφανίζονται σε ποσοστό 53% να χρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα φάρμακο σε συστηματική βάση, το 17% δεν γνωρίζει αν το σκεύασμα είναι γενόσημο ή φάρμακο.

Μεταξύ των επωνύμων και ανωνύμων γενοσήμων φαρμάκων, οι Έλληνες εμφανίζονται περισσότερο θετικοί απέναντι στην προοπτική χρήση των ελληνικών επωνύμων γενοσήμων, αξιολογώντας τα ως ποιοτικότερα σε σχέση με τα επώνυμα εισαγώμενα γενόσημα. Πάντως πρώτα στην προτίμηση τους είναι τα επώνυμα πρωτότυπα φάρμακα, ανεξαρτήτως προέλευσης.

Τέλος, ως προς το μέσο ενημέρωσης για τα φάρμακα, οι Έλληνες εμφανίζονται να εμπιστεύονται περισσότερο τους εξειδικευμένους γιατρούς (54%), μετά τους φαρμακοποιούς (38%) και τους γιατρούς γενικής κατεύθυνσης (29%). Με την ίδια σειρά κατατάσσουν ως αξιόπιστες πηγές της προαναφερόμενες ομάδες και για τα γενόσημα φάρμακα.

Επιβράβευση των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Δημήτρης Δέμος, επεσήμανε ότι «πρόκειται για μια σαφή αναγνώριση τόσο των ποιοτικών προδιαγραφών που έχει το ελληνικό επώνυμο φάρμακο όσο και της διάθεσης της ελληνικής κοινωνίας να υποστηρίξει την εγχώρια παραγωγή. Η αναγνώριση αυτή αποτελεί για μας την επιβράβευση της επιλογής των επενδύσεων που έχουν γίνει σε παραγωγικές μονάδες, σε επιστημονικό δυναμικό, σε διαδικασίες, σε ποιοτικούς ελέγχους υψηλότατων προδιαγραφών και σε τεχνογνωσία. Όλα τα παραπάνω μας επιτρέπουν να εγγυόμαστε την παραγωγή ασφαλούς και ποιοτικού ελληνικού φαρμάκου με την υπογραφή μας. Αυτή η υπογραφή που αναγνωρίζεται σε 60 χώρες στον κόσμο, χάρη στην εξαγωγική δραστηριότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να αναγνωριστεί εμπράκτως και όπως της αξίζει, από όσους παίρνουν αποφάσεις. Εμείς, την εμπιστοσύνη του ελληνικού κοινού θα την τιμήσουμε.»

Η ΠΕΦ με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας επισημαίνει με κάθε δυνατό τρόπο την αναγκαιότητα κατάρτισης και εφαρμογής μέτρων ενίσχυσης της παραγωγής και κατανάλωσης γενοσήμων, από την ελληνική Πολιτεία. Μάλιστα, έχει καταθέσει δέσμη μέτρων προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με στόχο την ενίσχυση του κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γενόσημα φάρμακα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσπάθειας μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης τόσο από την νυν όσο και από την προηγούμενη κυβέρνησης. Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι αντιδρούν έντονα στη μείωση της τιμής των γενοσήμων, ώστε να πωλούνται έως και 70% φθηνότερα σε σχέση με τα επώνυμα πρωτότυπα.

Πάντως, οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι παραδέχονται ότι τα εγχώρια γενόσημα είναι ακριβότερα, συγκριτικά με τα εισαγόμενα, λόγω ποιότητας αλλά και των δυσλειτουργιών του ελληνικού κράτους να αποπληρώσει τις οφειλές του προς τους παραγωγούς. Για παράδειγμα, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει έως και σήμερα 720 εκατομμύρια ευρώ στα μέλη της ΠΕΦ.

health.in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024