Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από κοιλιοκάκη αλλά δεν το γνωρίζουν
Περίπου 1,8 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κοιλιοκάκη, αλλά το 1,4 εκατ. εξ αυτών δεν το γνωρίζει, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Gastroenterology.
Spotlight
-
Είναι 110 ετών και ζει μόνος του - Αυτό είναι το μυστικό του
-
Δεκτή η προσφυγή γονέα θύματος στα Τέμπη κατά εισαγγελικής απόφασης - Παραπέμπεται στον Άρειο Πάγο
-
Γιατί μπορεί να γίνει επικίνδυνο το «αθώο» τρίψιμο στα μάτια
-
Πόσες ζωές έχουν σωθεί χάρη στα εμβόλια; Τουλάχιστον 15 φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας
Η έρευνα επιβεβαιώνει τις υποψίες των ειδικών ότι οι περισσότερες περιπτώσεις κοιλιοκάκης δεν εντοπίζονται. Η νόσος είναι διαταραχή του πεπτικού συστήματος με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να διασπάσει τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη.
Στα συμπτώματα της κοιλιοκάκης περιλαμβάνονται: διάρροια, στομαχικές κράμπες και εντερικός μετεωρισμός. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικά συστατικά και τελικά να οδηγήσει σε σημαντικές επιπλοκές.
Αν και η αυτοάνοση πάθηση πιστεύεται ότι εκδηλώνεται κατά την παιδική ηλικία, μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα της αυξάνεται σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.
Ο Δρ Τζόζεφ Μάρρεϊ και οι συνεργάτες του στην Κλινική Μάγιο μελέτησαν αιματολογικές εξετάσεις 7.798 ατόμων, έξι ετών και άνω, που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey το διάστημα 2009-2010.
Οι ερευνητές μίλησαν επίσης με τους συμμετέχοντες για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με το διατροφολόγιο τους. Τελικά, κοιλιοκάκη εντοπίστηκε σε 35 άτομα, 29 εκ των οποίων δεν είχαν επίγνωση της κατάστασής τους.
«Η μελέτη αποδεικνύει ότι η νόσος είναι αρκετά συχνή και αν εντοπίζεται σε ένα στα πέντε άτομα, τότε υπάρχει πρόβλημα τόσο μεταξύ των γιατρών όσο και μεταξύ των ασθενών», τονίζει ο Δρ Μάρρεϊ.
Την ίδια ώρα, 1,6 εκατομμύρια Αμερικανικοί κάνουν διατροφή χωρίς γλουτένη (η οποία ενδείκνυται για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη) χωρίς να χρειάζεται.
«Πολλά άτομα δεν τρώνε γλουτένη, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη ιατρική αιτιολογία γι’ αυτό. Είναι σημαντικό αν κάποιος πιστεύει ότι πάσχει από κοιλιοκάκη να απευθύνεται σε γιατρό πρώτα και μετά να προβαίνει σε διατροφικές παρεμβάσεις», εξηγεί ο ερευνητής.
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις