Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης με τοπική αναισθησία

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης με τοπική αναισθησία

Με τοπική αναισθησία γίνονται πλέον οι λαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με χρήση πλέγματος, αλλά και των άλλων μορφών κήλης.

Με τοπική αναισθησία γίνονται πλέον οι λαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με χρήση πλέγματος, αλλά και των άλλων μορφών κήλης.

Η επιστημονική αυτή εξέλιξη, που είναι πλέον κτήμα και των Ελλήνων χειρουργών, αλλά και γενικά το θέμα της χειρουργικής αποκατάστασης των κηλών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργασιών που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 20oυ Ευρωπαϊκού Συνέδριου Ενδοσκοπικής Χειρουργικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες (20 – 23 Ιουνίου).

«Είναι γεγονός πως όταν ο ασθενής δεν επιθυμεί να υποβληθεί σε γενική νάρκωση ή ο χειρουργός κρίνει ότι δεν είναι αναγκαίο, η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία» αναφέρει ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας γενικός χειρουργός Αναστάσιος Ξιάρχος, ο οποίος ήδη έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία αρκετές τέτοιες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.

«Η επέμβαση αποκατάστασης της κήλης, αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση της χειρουργικής στο δυτικό κόσμο, καθώς κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από δύο εκατομμύρια τέτοιες επεμβάσεις. Η επέμβαση και με τοπική αναισθησία είναι απόλυτα ασφαλής», εξηγεί ο κ.Ξιάρχος.

Μάλιστα ο ασθενής περίπου τέσσερις ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και να επιστρέψει σπίτι του με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, χωρίς επιπλέον αναισθησία. Μία ημέρα μετά μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του, εκτός κι αν αυτή είναι βαριά χειρονακτική, οπότε και θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος ανάρρωσης.

Τι είναι η κήλη;
Με τον όρο κήλη περιγράφεται κάθε πρόπτωση και προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου, ή συνηθέστερα, μέρος αυτού εκτός της συνήθους ανατομικής θέσεώς του, μέσω ενός φυσιολογικού ή παθολογικού στομίου.

Η προβολή γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή σαν διόγκωση, που στην αρχή εύκολα ανατάσσεται. Στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο της κήλης δεν ανατάσσεται μιλάμε για περιεσφιγμένη κήλη και απαιτείται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, λόγω της επικείμενης ισχαιμίας και νέκρωσης του εντέρου.

Σε μια ανάλογη περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση το πολύ μέσα σε έξι ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστεί αφαίρεση τμήματος του εντέρου (που θα έχει νεκρωθεί) ή να υποστεί περιτονίτιδα με αποτέλεσμα να απειληθεί σοβαρά η ζωή του.

Παράγοντες εμφάνισης κήλης
Διάφοροι είναι οι παράγοντες και οι καταστάσεις, μόνοι ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, που ευνοούν τη δημιουργία της κήλης. Οι πιο σημαντικοί είναι:

  • Η συγγενής προδιάθεση (πολλές φορές κατά τη γέννηση).
  • Η διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης-αποδόμησης του κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός ή κακή διατροφή).
  • Οι καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της πίεσης στην κοιλιά (παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, πολλαπλοί τοκετοί, βαριά χειρωνακτική εργασία).
  • Τα τραύματα ή/και οι εγχειρητικές τομές (λόγω της εξασθένησης που προκαλούν στα τοιχωμάτων κατά μήκος των ουλών και της διαταραχής της νευρώσεως σε γειτονική με το τραύμα περιοχή).

Είδη κήλης:

  • Βουβωνοκήλη (η συχνότερη μορφή),
  • Ομφαλοκήλη (εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά)
  • Μηροκήλη (αποτελεί το 5%-7% του συνόλου των κηλών -κυρίως σε παχύσαρκες και πολύτοκες γυναίκες)
  • Κοιλιοκήλη (κήλη λευκής γραμμής, μετεγχειρητική κήλη).

Θεραπεία
Η πλέον ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα του 20oυ Ευρωπαϊκού Συνέδριου Ενδοσκοπικής Χειρουργικής, είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με χρήση πλέγματος.

Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μιας μικρής τομής λίγων χιλιοστών, απ’ όπου εισάγονται το λαπαροσκόπιο (μία μικροσκοπική κάμερα), τα ενδοσκοπικά εργαλεία και το πλέγμα.

Με την μέθοδο αυτή ο ασθενής αποφεύγει τις τομές που αφήνει το ανοιχτό χειρουργείο, μετεγχειρητικά κινητοποιείται άμεσα, επιστρέφει γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς πόνο.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης αλλά και των άλλων μορφών κήλης καλύπτεται απ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

health.in.gr

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024