Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Από ακράτεια ούρων πάσχει ένας στους πέντε Έλληνες

Από ακράτεια ούρων πάσχει ένας στους πέντε Έλληνες

Κοινή διαταραχή είναι τελικά η ακράτεια ούρων, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις αφορά το 20-30% του γενικού πληθυσμού. Η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς αποφεύγουν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Κοινή διαταραχή είναι τελικά η ακράτεια ούρων, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις αφορά το 20-30% του γενικού πληθυσμού. Η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς αποφεύγουν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Τι είναι η ακράτεια ούρων;
Η ακράτεια ούρων είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ξαφνική, μη ελεγχόμενη απώλεια ούρων συνεχώς ή κατά διαστήματα. Όταν υπάρχει έλεγχος της κύστης τότε αυτό σημαίνει ότι η ούρηση γίνεται με τη θέληση του ατόμου. Αντίθετα, όταν κάποιος δεν μπορεί να συγκρατήσει τα ούρα του μέχρι να βρεθεί στην τουαλέτα, τότε αντιμετωπίζει ακράτεια ούρων.

Δεν πρόκειται για μια νόσο, αλλά για ένα σύμπτωμα που προκύπτει από μία ή περισσότερες διαταραχές στο ουροποιητικό σύστημα. Επομένως, η ακράτεια είναι το αποτέλεσμα κάποιου άλλου ιατρικού προβλήματος που υπάρχει.

Η ακράτεια είναι πολύ συχνή και επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες διαταράσσοντας την ποιότητα ζωής τους. Λύσεις όμως, υπάρχουν, είναι απλές και έχουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Για την αντιμετώπιση ακριβώς αυτού του προβλήματος η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία διοργανώνει την Εβδομάδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την Ακράτεια Ούρων (28 Μαΐου – 3 Ιουνίου). Την εβδομάδα αυτή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στη τηλεφωνική γραμμή 211 800 86 08 για να κλείσουν δωρεάν ραντεβού, με ουρολόγο (με απλή αστική χρέωση από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο).

«Η διαταραχή αυτή είναι πολύ συχνή, ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν ακράτεια σε σχέση με τους άνδρες, και η πιθανότητα μιας γυναίκας να εμφανίσει ακράτεια αυξάνεται σημαντικά με την πάροδο της ηλικίας. Ορισμένες φορές, όμως, το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί μετά τη γέννα (φυσιολογικό τοκετό). Ανεξάρτητα από το αίτιο που την προκαλεί εάν η ακράτεια δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα σε κοινωνική απομόνωση», επισημαίνουν ο Λέκτορας Ουρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Τμήματος Ουροδυναµικής, Νευροουρολογίας και Γυναικολογικής Ουρολογίας (Ο.ΝΟ.Γ.Ο.) της Ε.Ο.Ε. Ηρακλής Μητσογιάννης και ο Συντονιστής Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Ε. Ηρακλής Πούλιας, με αφορμή τις δράσεις που προγραμματίζονται για την Εβδομάδα Ακράτειας.

Η ακράτεια πιστεύεται ότι οφείλεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στην ανατομία του ουροποιητικού, στους μύες ή στα νεύρα που ελέγχουν τους μύες αυτούς. Στις αλλαγές αυτές μπορούν να συμβάλλουν συγκεκριμένες νευρολογικές παθήσεις ή τραυματισμοί (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κάκωση νωτιαίου μυελού κλπ), η κύηση και ο τοκετός, οι ορμονικές αλλαγές που επέρχονται κατά την εμμηνόπαυση και η παχυσαρκία.

Η ακράτεια ούρων, περιλαμβάνει τους εξής τύπους:

  • Ακράτεια προσπαθείας. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται απώλεια ούρων κατά την διάρκεια του βήχα, του φταρνίσματος, του γέλιου ή της σωματικής άσκησης.
  • Επιτακτική ακράτεια. Η ανάγκη ούρησης είναι επιτακτική τόσο έντονη που δεν μπορεί να κατασταλεί, οπότε συχνά φεύγουν τα ούρα πριν το άτομο προλάβει να φτάσει στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει ακόμη κι όταν δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα ούρων μέσα στην κύστη, ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Μεικτού τύπου ακράτεια. Συνδυασμός επιτακτικής ακράτειας και ακράτειας από προσπάθεια.
  • Ακράτεια από υπερπλήρωση. Όταν ο ασθενής δεν αισθάνεται την ανάγκη να ουρήσει, γεμίζει η κύστη μέχρι του σημείου που αρχίζει να ξεχειλίζει και να υπάρχει απώλεια ούρων. Στην περίπτωση αυτή, η κύστη είναι πάντα γεμάτη και γίνεται απώλεια μικρής ποσότητας ούρων. Αυτός ο τύπος ακράτειας είναι σπάνιος.

Όταν διαπιστώνεται ακράτεια ούρων ο πάσχων πρέπει να επισκεφθεί ουρολόγο. Επειδή η ακράτεια μπορεί να οφείλεται σε ένα ή περισσότερα προβλήματα, η θεραπευτική αντιμετώπιση ποικίλλει και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ατόμου.

health.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024