Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι παχύσαρκοι δέχονται περισσότερη ακτινοβολία από ακτινογραφίες και τομογραφίες

Οι παχύσαρκοι δέχονται περισσότερη ακτινοβολία από ακτινογραφίες και τομογραφίες

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι συχνά εκτίθενται σε περισσότερη ακτινοβολία, όταν υποβάλλονται σε ακτινογραφία ή τομογραφία, επειδή οι ακτινολόγοι αυξάνουν την ισχύ του ιατρικού μηχανήματος προκειμένου να πετύχουν πιο ευκρινή εικόνα. 

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι συχνά εκτίθενται σε περισσότερη ακτινοβολία, όταν υποβάλλονται σε ακτινογραφία ή τομογραφία, επειδή οι ακτινολόγοι αυξάνουν την ισχύ του ιατρικού μηχανήματος προκειμένου να πετύχουν πιο ευκρινή εικόνα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα με βάρος πάνω από το φυσιολογικό να κινδυνεύουν ελαφρώς περισσότερο να εκδηλώσουν καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν Αμερικανοί επιστήμονες στο επιστημονικό έντυπο Physics in Medicine and Biology.

Όπως αναφέρει το New Scientist, ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου «Rensselaer» της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Δρ Σιε Τζορτζ Σου με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων και προσομοιώσεων, εκτίμησαν την ακτινοβολία Χ που απορροφούν οι ιστοί του ανθρώπινου οργανισμού ανάλογα με το βάρος του σώματος.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ακτινογραφίες και τομογραφίες εκθέτουν τα εσωτερικά όργανα των παχύσαρκων ανδρών σε περίπου 62% περισσότερη ακτινοβολία, ενώ για τις παχύσαρκες γυναίκες η αντίστοιχη αύξηση της ακτινοβολίας είναι 59%, κατά μέσο όρο.

Επειδή οι παχύσαρκοι άνθρωποι προσλαμβάνουν περισσότερη ακτινοβολία κατά τη διάρκεια των διαγνωστικών αυτών εξετάσεων αντιμετωπίζουν κατά 60% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με ένα άνθρωπο μέσου βάρους.

Όμως ο κίνδυνος σε απόλυτα νούμερα παραμένει χαμηλός, κατά τους ερευνητές, και δικαιολογείται από το διαγνωστικό όφελος.

Όσες περισσότερες απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις με χρήση ακτινών-Χ κάνει κάποιος στη ζωή του, τόσο συσσωρεύεται ακτινοβολία στον οργανισμό του και αυξάνεται έτσι σιγά-σιγά ο κίνδυνος καρκίνου, αν και πάντα παραμένει μικρός σε απόλυτα νούμερα.

Η έρευνα επισημαίνει ότι τα ιατρικά μηχανήματα για τις ακτινογραφίες και τομογραφίες δεν είναι ρυθμισμένα κατάλληλα για παχύσαρκους, με συνέπεια, όταν αυτά λειτουργούν στη συνηθισμένη ισχύ τους, να προκύπτουν θολές εικόνες, καθώς τα φωτόνια των ακτινών-Χ δυσκολεύονται να διαπεράσουν τα στρώματα λίπους των ανθρώπων με περιττά κιλά. Έτσι, οι χειριστές των μηχανημάτων αναγκάζονται να αυξήσουν την ισχύ για να πετύχουν ευκρινέστερη εικόνα, όμως αυτό αυξάνει την έκθεση των παχύσαρκων ατόμων στην ακτινοβολία.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που να πετυχαίνει την καλύτερη δυνατή ισορροπία ανάμεσα στη χαμηλότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας και στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση της εικόνας.

Η έρευνα επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξουν αυτές ακριβώς αυτές οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των απεικονιστικών ιατρικών μηχανημάτων.

Ήδη οι ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου «Rensselaer», έχουν αναπτύξει ένα νέο λογισμικό με την ονομασία VirtualDose που βελτιστοποιεί το επίπεδο της ακτινοβολίας για κάθε ασθενή ξεχωριστά ανάλογα με το βάρος του, το ύψος του, το φύλο του, την ηλικία του και άλλες παραμέτρους (έγκυος γυναίκα κ.α.). Το λογισμικό επίσης βοηθά στον υπολογισμό της συνολικής ακτινοβολίας που δέχεται ένας άνθρωπος στη ζωή του από τις κατά καιρούς ακτινογραφίες και τομογραφίες που κάνει.

Η Καλιφόρνια πρόσφατα έγινε η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ, η οποία απαιτεί να τηρούνται αρχεία δόσεων ακτινοβολίας για κάθε άτομο που υποβάλλεται σε διαγνωστικές εξετάσεις.

health.in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024