Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αντιδράσεις ασθενών στο ενδεχόμενο θεραπεία της εκφύλισης ωχράς κηλίδας με μπεβασιζουμάμπη

Αντιδράσεις ασθενών στο ενδεχόμενο θεραπεία της εκφύλισης ωχράς κηλίδας με μπεβασιζουμάμπη

Προβληματισμένη εμφανίζεται η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.) σχετικά με την πρόσφατη δημοσιοποίηση μελέτης για τη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας με την πειραματική δραστική ουσία μπεβασιζουμάμπη. Η μελέτη εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών με τη νέα θεραπεία.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα από τη μελέτη «CATT» σε ασθενείς με Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (Η.Ε.Ω.), η οποία συγκρίνει την εγκεκριμένη θεραπεία για την Η.Ε.Ω. ρανιβιζουμάβη με την πειραματική θεραπεία μπεβασιζουμάμπη, η οποία είναι εγκεκριμένη για ενδοφλέβια χορήγηση σε διάφορους τύπους καρκίνου.

Σκοπός της μελέτης ήταν η σύγκριση όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια μεταξύ της επίσημα εγκεκριμένης θεραπείας και μίας πειραματικής, χαμηλότερου κόστους.

Η μελέτη κατέδειξε στον 1ο χρόνο θεραπείας ότι η μπεβασιζουμάμπη δεν είναι κατώτερη από την εγκεκριμένη θεραπεία (ρανιβιζουμάβη), όσον αφορά στην παράμετρο της οπτικής οξύτητας (δηλ. στην ικανότητα του ανθρώπου να διακρίνει λεπτομέρειες τόσο σε μακρινή όσο και σε κοντινή απόσταση).

Ταυτόχρονα έδειξε σημαντικές διαφορές υπέρ της εγκεκριμένης θεραπείας όσον αφορά παραμέτρους που επηρεάζουν θετικά την μακροχρόνια αποτελεσματικότητα.

Όσον αφορά στην ασφάλεια της εν λόγω θεραπευτικής αγωγής (ρανιβιζουμάβη), η οποία αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά όσον και για την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.) διατυπώνονται οι προβληματισμοί της ένωσης, η οποία ενστερνίζεται την επίσημη τοποθέτηση της AMD Alliance International (AMDAI) του διεθνούς οργανισμού που εστιάζεται αποκλειστικά στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς και της οποίας είναι μέλος.

Η Π.Ε.Α. λοιπόν υποστηρίζει ότι:
1ον. Η μελέτη εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών με το πειραματικό φάρμακο (μπεβασιζουμάμπη) και
2ον. Και άλλες μελέτες δείχνουν αύξηση της εμφάνισης σπάνιων αλλά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών (π.χ. εγκεφαλικά επεισόδια αλλά και θάνατοι) με τη χρήση της πειραματικής θεραπείας στον οφθαλμό.

Η ένωση ασθενών εκφράζει την επιθυμία η εγκεκριμένη θεραπεία (ρανιβιζουμάβη) να παραμείνει η θεραπεία εκλογής για όλους τους ασθενείς με Η.Ε.Ω. καθώς είναι αυτή που έχει τεκμηριωμένο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Επιπλέον τονίζει το θεσμοθετημένο δικαίωμα των ασθενών να γνωρίζουν και να συναινούν ή να απορρίπτουν κάθε διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη που πρόκειται να τους διενεργηθεί (Νόμος 2071/1992 άρθρο 47 «Τα δικαιώματα του νοσοκομειακού ασθενούς» ΦΕΚ 123/τ.Α.15/07/1992).

Η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (Η.Ε.Ω.) είναι μια πάθηση, η οποία σχετίζεται με την μεγάλη ηλικία και η οποία προοδευτικά καταστρέφει την οξεία, κεντρική όραση. Η κεντρική όραση είναι απαραίτητη για να βλέπει κανείς καθαρά τα αντικείμενα και είναι βασική για καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι το διάβασμα και η οδήγηση.

Η Η.Ε.Ω. επηρεάζει την ωχρά κηλίδα, το κομμάτι του οφθαλμού που μας επιτρέπει να διακρίνουμε μικρές λεπτομέρειες. Η Η.Ε.Ω. δεν προκαλεί καθόλου πόνο.

Σε μερικές περιπτώσεις η πάθηση εξελίσσεται τόσο αργά που οι ασθενείς παρατηρούν ελάχιστη αλλαγή στην όραση τους. Σε άλλες περιπτώσεις η πάθηση εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης και στα δυο μάτια. Η Η.Ε.Ω. είναι η συχνότερη αιτία απώλειας της όρασης σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών στο δυτικό κόσμο.

Η Η.Ε.Ω. εμφανίζεται σε δυο μορφές: την υγρή και την ξηρή.

Στην Ελλάδα από τα 3.500.000 πληθυσμού που είναι άνω των 50 ετών, το 80% έχει προβλήματα χαμηλής όρασης (2,5 εκ/ρια περίπου), εκ των οποίων το ένα εκατ. είναι πολύ σοβαρά.

Ο αριθμός των νέων πασχόντων από Η.Ε.Ω. ανέρχεται περίπου στα 5.000 άτομα ετησίως, με υγρού τύπου 1.000 έως 1.500, τα οποία τροφοδοτούν τον πληθυσμό των τυφλών κατά 2.000- 3.000 άτομα κατ’ έτος, εφόσον δεν έχουν ακολουθήσει θεραπευτική αντιμετώπιση.

Η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.) εκπροσωπεί άτομα με προβλήματα όρασης (Τυφλούς & Μερικώς Βλέποντες) που πάσχουν από εκφυλιστικές κληρονομικές παθήσεις του αμφιβληστροειδή χιτώνα, της ωχράς κηλίδος και του οπτικού νεύρου. Ιδρύθηκε το 1989 και αναπτύσσει σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανεύρεση θεραπειών για τις νόσους που εκπροσωπεί, την πρόληψη της τυφλότητας, την προώθηση θεμάτων αποκατάστασης (οπτικά βοηθήματα) και ένταξης των Ατόμων με Προβλήματα Όρασης (ΑμΠΟ).
Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών, της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ.) και του Δικτύου για την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς (AMD Alliance International).

health.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024