Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εναλλακτική λύση στην πολυδάπανη νοσηλεία στο εξωτερικό δίνει το πρόγραμμα CMTS

Εναλλακτική λύση στην πολυδάπανη νοσηλεία στο εξωτερικό δίνει το πρόγραμμα CMTS

Τη δυνατότητα της εξέτασης Ελλήνων ασθενών με σοβαρά, σύνθετα ή απειλητικά για τη ζωή τους προβλήματα υγείας από κορυφαίους ιατρούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δίνει το Ολοκληρωμένο Διεπιστημονικό Πρόγραμμα θεραπευτικής Υποστήριξης (CMTS).

Τη δυνατότητα της εξέτασης Ελλήνων ασθενών με σοβαρά, σύνθετα ή απειλητικά για τη ζωή τους προβλήματα υγείας από κορυφαίους ιατρούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δίνει το Ολοκληρωμένο Διεπιστημονικό Πρόγραμμα θεραπευτικής Υποστήριξης (CMTS).

Κάθε χρόνο χιλιάδες Έλληνες αναζητούν «δεύτερη γνώμη» μετά την αρχική διάγνωση μιας πολύπλοκης ασθένειας. Πολλοί επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για ιατρικές συμβουλές και θεραπεία, διαδικασία που είναι ταυτόχρονα δαπανηρή αλλά και ψυχοφθόρα. Το Ολοκληρωμένο Διεπιστημονικό Πρόγραμμα θεραπευτικής Υποστήριξης (CMTS) δίνει στον Έλληνα ασθενή την δυνατότητα της εναλλακτικής αξιολόγησης από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψει στις ΗΠΑ.

Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, που σύστησαν από κοινού ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) και οι Partners Healthcare International (PHI) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έχει ως στόχο να αποτελέσει εναλλακτική λύση στις πολυδάπανες νοσηλείες Ελλήνων ασθενών στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, μέσω του CMTS οι ιατροί του μεγαλύτερου πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ θα συνεργάζονται στενά με Έλληνες συναδέλφους τους προκειμένου να καταρτίζεται εξειδικευμένο πρόγραμμα θεραπείας για ασθενείς, που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο εν λόγω πρόγραμμα.

Εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία της Τηλεϊατρικής (τηλεδιάγνωση, τηλεδιάσκεψη, τηλεπαρουσία), οι Έλληνες επιστήμονες συντάσσουν τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, ο οποίος και μεταφέρεται μέσω ασφαλούς δικτύου στις ΗΠΑ, εντός 48 ωρών. Οι ιατροί των συνεργαζόμενων νοσοκομείων (Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και MGH) από κοινού θα πραγματοποιούν συμβούλιο και εντός ολίγων ημερών θα συντάσσεται η τελική γνωμάτευση (περιλαμβανομένης και της απόφασης για την θεραπεία). Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η ιατρική ομάδα του MGH θα μπορεί να παρακολουθήσει ενδεχόμενη χειρουργική επέμβαση, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Δρ Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος επεσήμανε ότι «το Ολοκληρωμένο Διεπιστημονικό Πρόγραμμα θεραπευτικής Υποστήριξης λειτουργεί σαν μια διεθνής τηλεϊατρική κλινική προσφέροντας στους Έλληνες ιατρούς και ασθενείς τους πρόσβαση στους παγκοσμίου βεληνεκούς εξειδικευμένους ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. Οι Έλληνες ιατροί ως θεράποντες, διατηρούν τον έλεγχο της συμβουλευτικής διαδικασίας, προάγοντας μέσω του CMTS τη συνεργασία, την ομαλή έκβαση και την άνεση των ασθενών. Ο στόχος του CMTS είναι να αναβαθμιστεί η ποιότητα της περίθαλψης που παρέχεται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση σύνθετων ασθενειών και ως εκ τούτου να μειώσει την ανάγκη των ασθενών να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για αναζήτηση της βέλτιστης δυνατής θεραπευτικής αντιμετώπισης.»

Αναφερόμενος στο οικονομικό πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος ο κ.Αποστολόπουλος ξεκαθάρισε ότι αυτό θα διαμορφώνεται ανάλογα με την έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής ξεχωριστά, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι υποπολλαπλάσιο αυτού που συνεπάγεται ένα ταξίδι για διάγνωση και θεραπεία στο εξωτερικό.

«Πρόκειται πάντως για μια πρόταση που αξίζει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς θα συντελέσει στη σταδιακή μείωση του κόστους νοσηλείας των ασθενών με σοβαρές παθήσεις», επεσήμανε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ προς το παρόν ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών δεν έχει υποβάλλει επίσημο αίτημα προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, ήδη οι πρώτοι Έλληνες ασθενείς έχουν ενταχθεί στο CMTS ελπίζοντας στην βέλτιστη αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζουν.

Αναφερόμενος στην αξία του CMTS ο επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος και διευθυντής Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης επεσήμανε ότι ο Έλληνας γιατρός δεν παρακάμπτεται αλλά του δίνεται η δυνατότητα παραγωγής ολοκληρωμένης ιατρικής γνώσης.

«Με την συνδρομή του Δρ Γεώργιου Βέλμαχου, επικεφαλής του Τμήματος Τραύματος, Επείγουσας Χειρουργικής και Κρίσιμης Χειρουργικής Φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και του Δρ A.L.Warshaw, καθηγητή Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, το CMTS θα κάνει ένα βήμα παραπάνω. Συγκεντρώνοντας εξειδικευμένους ιατρούς για να εξετάσουν κάθε περίπτωση από διαφορετικές πτυχές και προσφέροντας μια περιεκτική λίστα θεραπευτικών συστάσεων που προκύπτει από την ενδελεχή επεξεργασία όλων των δεδομενων, υπό το φως νέων θεραπειών, είτε ερευνητικών, είτε πρωτοεμφανιζόμενων, πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η προσέγγιση όχι μόνο ωφελεί κάθε ασθενή, αλλά αποτελεί μια πρωτοποριακή προσπάθεια ώστε να μειωθεί η ανάγκη των Ελλήνων να φεύγουν από το σπίτι τους προκειμένου να έχουν την πλέον προχωρημένη ιατρική περίθαλψη», τόνισε ο Δρ Κωνσταντινίδης.

health.in.gr

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024