Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Έκρηξη» των καρδιαγγειακών παθήσεων προβλέπουν οι επιστήμονες

«Έκρηξη» των καρδιαγγειακών παθήσεων προβλέπουν οι επιστήμονες

Σε παγκόσμιο «δολοφόνο» του ανθρωπίνου γένους συνεχίζουν να αναδεικνύονται καθημερινά οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς ευθύνονται για 17,1 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το 30% της παγκόσμιας θνησιμότητας.

Σε παγκόσμιο «δολοφόνο» του ανθρωπίνου γένους συνεχίζουν να αναδεικνύονται καθημερινά οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς ευθύνονται για 17,1 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το 30% της παγκόσμιας θνησιμότητας.

Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένεται να ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε.) και ομότιμο καθηγητή Καρδιολογίας Γεώργιο Παρχαρίδη, η στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε όλον τον κόσμο. Οι κλινικές εκδηλώσεις της στεφανιαίας νόσου είναι η χρόνια σταθερή στηθάγχη και το οξύ ισχαιμικό στεφανιαίο σύνδρομο, στο οποίο περιλαμβάνονται η ασταθής στηθάγχη, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και ο αιφνίδιος θάνατος.

Σταθερή στηθάγχη λέγεται η στηθάγχη (πόνος στο στήθος) όταν ο ασθενής πονάει στην κόπωση. Έχει βρεθεί πως το 50% των ασθενών με στεφανιαία νόσο εμφανίζουν ως πρώτη κλινική εκδήλωση την σταθερή στηθάγχη. Σε ό,τι αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπιση της σταθερής στηθάγχης, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν στην Αμερική, το 90% των ασθενών με χρόνια σταθερή στηθάγχη θεραπεύονται μόνο με φάρμακα.

Αναφερόμενος στις παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων και τη θεραπευτική προσέγγισή τους, ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε., συντονιστής διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Αθηνών «Ιπποκράτειο» Ιωάννης Καλλικάζαρος τονίζει ότι η πιο συχνή βαλβιδική νόσος των ενηλίκων είναι η στένωση της αορτικής βαλβίδας.

Σύμφωνα με προσφάτως δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, περίπου το 33% των ασθενών ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών με σοβαρή συμπτωματική στένωση αορτής δεν υποβάλλονται σε χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας, παρά το ότι αυτό αποτελεί την μόνη θεραπεία.

Επιπλέον, όπως εξηγεί ο κ.Καλλικάζαρος είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένο ότι τα stent που εκλύουν φαρμακευτικές ουσίες αναστέλλουν επιτυχώς την επαναστένωση σε ποσοστά 5-10%, αλλά έχουν το πρόβλημα της όψιμης θρόμβωσης. Το ποσοστό της όψιμης θρόμβωσης (θρόμβωση μετά το πρώτο 6μηνο, η οποία έχει θνητότητα 40-50%) αυξάνεται κατά 0.5% κάθε έτος συγκριτικά με τα μεταλλικά stent. Για την αντιμετώπιση αυτής της επιπλοκής χορηγούνται μακροχρόνια αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (ασπιρίνη και κλοπιδογρέλη).

Ο γενικός γραμματέας της Ε.Κ.Ε., επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν. Αθηνών «Ιπποκράτειο») Κωνσταντίνος Τσιούφης επισημαίνει την αξία μιας πρωτοποριακής μεθόδου αντιμετώπισης της ανθεκτικής αρτηριακής υπέρτασης, την απονεύρωση των νεφρών. Η μέθοδος αναπτύχθηκε με σκοπό το σημαντικό περιορισμό της διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στην ανθεκτική υπέρταση, και συνίσταται στην κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού (renal sympathetic denervation-RSD) με την διαδερμική εισαγωγή – με τοπική αναισθησία – ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και χρήση υψίσυχνου ρεύματος.

Τέλος, ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» Βλάσιος Πυργάκης, τονίζει, αναφερόμενος στην καρδιακή ανεπάρκεια στους υπερήλικες, ότι η καρδιακή ανεπάρκεια (ΚΑ) είναι η μόνη καρδιαγγειακή νόσος της οποίας η συχνότητα αυξάνεται παγκοσμίως.

Απαντάται στο 2-3% του γενικού πληθυσμού, ενώ η επίπτωσή της αυξάνεται δραματικά μετά το 60ο έτος. Στα άτομα άνω των 70 ετών η συχνότητά της κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%. Οι στόχοι της θεραπείας της ΚΑ περιλαμβάνουν μείωση της θνητότητας, ύφεση των συμπτωμάτων, βελτίωση της ποιότητας ζωής και μείωση της ανάγκης για νοσοκομειακή νοσηλεία.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (Ε.Κ.Ε.), διοργανώνει τα Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας (16-18 Φεβρουαρίου 2012) στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο επιστημονικό γεγονός, στο οποίο συμμετέχουν έγκριτοι Έλληνες και ξένοι ειδικοί που έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη της έρευνας και της θεραπευτικής αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.

Κατά τη διάρκεια των Σεμιναρίων έχουν προγραμματιστεί διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, φροντιστήρια και παρουσιάσεις ενδιαφερόντων περιστατικών στοχευμένα σε σύγχρονα επιστημονικά πεδία που ενδιαφέρουν τόσο τους ειδικευμένους στο εκάστοτε αντικείμενο Καρδιολόγους, όσο και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

health.in.gr

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024