Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ολοσωματική υπερθερμία: Νέος τρόπος καταπολέμησης του καρκίνου

Ολοσωματική υπερθερμία: Νέος τρόπος καταπολέμησης του καρκίνου

Και στην Ελλάδα διευρύνεται πλέον η εφαρμογή της ολοσωματικής υπερθερμίας, μιας μεθόδου για την αντιμετώπιση του καρκίνου η οποία βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας πέρα από το φυσιολογικό και η οποία δεν έχει παρενέργειες.

Και στην Ελλάδα διευρύνεται πλέον η εφαρμογή της ολοσωματικής υπερθερμίας, μιας μεθόδου για την αντιμετώπιση του καρκίνου η οποία βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας πέρα από το φυσιολογικό και η οποία δεν έχει παρενέργειες.

Η μέθοδος της υπερθερμίας, που από τον περασμένο Νοέμβριο έχει αναγνωριστεί ως ιατρική πράξη από το ελληνικό υπουργείο Υγείας, εφαρμόζεται στην Αθήνα στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και σε δύο ιδιωτικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, ενώ σε λίγους μήνες θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο. Εξάλλου και η διοίκηση του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται στη προμήθεια μηχανήματος υπερθερμίας και η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί πιθανόν την ερχόμενη Τετάρτη από το ΔΣ του νοσοκομείου.

Όπως εξηγεί ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Γεώργιος Βέργουλας, η προμήθεια του μηχανήματος υπερθερμίας το πιο πιθανό είναι να γίνει μέσω ΕΣΠΑ, ενώ το κόστος του κυμαίνεται μεταξύ 200.000-250.000 και η απόσβεση αναμένεται να γίνει σε ένα έτος.

«Η μέθοδος αυτή δεν απαιτεί ούτε ειδικές εγκαταστάσεις, ούτε ειδική θωράκιση γιατί δεν εκπέμπει ακτινοβολία. Τα μηχάνημα μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα χώρο 4Χ4 μέτρα και να αρχίσει να γίνεται η θεραπεία. Η υπερθερμία δεν έχει παρενέργειες και η εφαρμογή της θα προσέφερε μεγάλη ανακούφιση στους καρκινοπαθείς» τονίζει ο κ.Βέργουλας

Με τη μέθοδο της υπερθερμίας καταστρέφονται τα καρκινικά κύτταρα μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί είτε τοπικά και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται σε μία περιοχή, είτε ολοσωματικά και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα που είναι διάσπαρτα σε όλο το σώμα. Η περιοχική ή τοπικά εφαρμοζόμενη υπερθερμία γίνεται κάθε 72 ώρες και βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος από 42 έως 45 βαθμούς Κελσίου ενώ η ολοσωματική υπερθερμία, γίνεται μια φορά κάθε 30 ημέρες για τρεις συνεχόμενες μήνες και βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας στους 39 βαθμούς Κελσίου για 3 – 4 ώρες ή στους 41 βαθμούς Κελσίου και υψηλότερα για πάνω από 60 λεπτά.

Η ολοσωματική υπερθερμία προς το παρόν εφαρμόζεται σε ένα ιδιωτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ από τις 8 Μαρτίου θα αρχίσει να εφαρμόζεται και σε ένα δεύτερο. Εξάλλου μετά από 3-4 μήνες αναμένεται να προμηθευτεί και το Ιατρικό Διαβαλκανικό τα μηχανήματα για την εφαρμογή τόσο της περιοχικής όσο και της ολοσωματικής υπερθερμίας.

Σήμερα η υπερθερμία χαρακτηρίζεται ως ο τέταρτος πυλώνας στην αντιμετώπιση του καρκίνου, μαζί με τη χημειοθεραπεία, την ακτινοβολία και τη χειρουργική. Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες που συνδυάζουν την υπερθερμία με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία επιβεβαιώνουν τη συνεργική δράση όλων αυτών με εντυπωσιακά αποτελέσματα για τη διάρκεια και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Παγκοσμίως έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν περισσότερες από 3000 μονάδες υπερθερμίας και κάθε χρόνο γίνονται χιλιάδες συνεδρίες σε συνεργασία με ογκολόγους και ακτινοθεραπευτές , βοηθώντας και ενισχύονται τους ασθενείς που πάσχουν από κάθε μορφή καρκίνου.
Δημόσια παρουσίαση της μεθόδου της υπερθερμίας θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ την επόμενη ημέρα θα παρουσιαστεί στην Αθήνα.

ΑΠΕ,health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024