Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η τροφική αλυσίδα υπεύθυνη για την ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά

Η τροφική αλυσίδα υπεύθυνη για την ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά

Η αύξηση διεθνώς των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά αναγκάζει τους μικροβιολόγους να εξετάσουν λεπτομερώς το ρόλο της τροφικής αλυσίδας στο ανησυχητικό αυτό φαινόμενο.

Η αύξηση διεθνώς των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά αναγκάζει τους μικροβιολόγους να εξετάσουν λεπτομερώς το ρόλο της τροφικής αλυσίδας στο ανησυχητικό αυτό φαινόμενο.

«Σημαντικές ποσότητες αντιμικροβιακών που ανήκουν στις ίδιες κατηγορίες με αυτά που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι χορηγούνται πολύ συχνά σε ζώα, όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους, αλλά για να ενισχυθεί η ανάπτυξή τους και να μην προσβληθούν από διάφορες ασθένειες», τονίζει η Δρ Αουα Αϊντάρα-Κάνε, Μικροβιολόγος και συντονίστρια της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ασχολείται με τη αντίσταση στα αντιμικροβιακά φάρμακα.

«Αυτή η πρακτική ευνοεί την εμφάνιση βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά τα οποία μπορούν να διαδοθούν στον ανθρώπινο πληθυσμό μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφών, της επαφής με ζώα ή με την διάδοση των παθογόνων αυτών στο περιβάλλον», πρόσθεσε η ίδια μιλώντας στην 51η ετήσια διάσκεψη της Διεπιστημονικής Διάσκεψης για τους Αντιμικροβιακούς Παράγοντες και την Χημειοθεραπεία (ICAAC) στο Σικάγο.

Επιπλέον, «τα γονίδια που ευθύνονται για την αντίσταση στα αντιβιοτικά των βακτηρίων τα οποία δημιουργούν αποικίες στα ζώα είναι πολύ πιθανόν να μετατραπούν σε παθογόνους (παράγοντες) που μολύνουν τους ανθρώπους», υπογράμμισε η ειδική του ΠΟΥ.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης και διάδοσης ανθεκτικών βακτηρίων μέσω της κατανάλωσης προϊόντων διατροφής ζωικής προέλευσης ο ΠΟΥ συστήνει την επιβολή κανόνων όπως η απαγόρευση χρήσης αντιβιοτικών για την ενίσχυση της ανάπτυξης των ζώων.

Γενικά, ο ΠΟΥ προτείνει να περιοριστεί η χρήση στα ζώα αντιβιοτικών που θεωρούνται σημαντικά για την υγεία των ανθρώπων όπως η φθοριοκινολόνες και οι νεότερες γενιές κεφαλοσπορίνων.

«Παρατηρούμε μια σημαντική αύξηση στην αντίσταση στις κεφαλοσπορίνες στις περιπτώσεις μολύνσεων από το στέλεχος του υπερβακτηριδίου Σαλμονέλα Heidelberg ανάμεσα στους ανθρώπους», δήλωσε η κτηνίατρος – επιδημιολόγος Μπεθ Καρπ από το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC)των ΗΠΑ. «Συγκεκριμένα από το 2008 ως το 2010 οι περιπτώσεις αντίστασης βακτηριδίων αυξήθηκαν από 8% σε 24%», τόνισε η ίδια. Αυτό το στέλεχος είναι ανθεκτικό σχεδόν σε όλα τα αντιβιοτικά.

health.in.gr,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024