Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο

Η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο

Λανθασμένα πιστεύουμε ότι η αντίσταση των παθογόνων μικροοργανισμών στα σύγχρονα συνθετικά αντιβιοτικά είναι πρόσφατο φαινόμενο, καθώς, σύμφωνα με νέα καναδική έρευνα, για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι τουλάχιστον πριν από 30.000 χρόνια τα βακτήρια είχαν βρει τρόπους να αντιστέκονται στα αντιβιοτικά, που ήσαν φυσικά προϊόντα πριν γίνουν συνθετικά.

Λανθασμένα πιστεύουμε ότι η αντίσταση των παθογόνων μικροοργανισμών στα σύγχρονα συνθετικά αντιβιοτικά είναι πρόσφατο φαινόμενο, καθώς, σύμφωνα με νέα καναδική έρευνα, για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι τουλάχιστον πριν από 30.000 χρόνια τα βακτήρια είχαν βρει τρόπους να αντιστέκονται στα αντιβιοτικά, που ήσαν φυσικά προϊόντα πριν γίνουν συνθετικά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, με επικεφαλής τον βιοχημικό Τζέρι Ράιτ και τον εξελικτικό γενετιστή Χέντρικ Πουινάρ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Nature, το Science και το New Scientist, μελέτησαν επί χρόνια γενετικό υλικό (DNA) βακτηρίων που είχαν πάρει από το υπέδαφος στην περιοχή Γιούκον του Καναδά, το οποίο είχε παγώσει πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους μοριακής βιολογικής ανάλυσης, κατάφεραν να διαπιστώσουν ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι τελικά ένα φυσικό φαινόμενο με βαθιές ρίζες στο εξελικτικό παρελθόν, που προηγείται κατά πολύ της χρήσης των σύγχρονων αντιβιοτικών, τα οποία ανακαλύφθηκαν πριν από περίπου ένα αιώνα.

Αν και οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η εκτεταμένη χρήση των αντιβιοτικών, ιδίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα έχει καταστήσει όλο και λιγότερο αποτελεσματικά λόγω της συνεχώς αυξανόμενης αντίστασης των μικροβίων, επισημαίνουν ότι η ίδια η ικανότητα της αντίστασης προέρχεται από το μακρινό παρελθόν.

Οι Καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν μέσα στα αρχαία βακτήρια ότι γονίδια αντίστασης στα φυσικά αντιβιοτικά προϋπήρχαν των σύγχρονων αντιβιοτικών και συνυπήρχαν με άλλα γονίδια στο DNA τους για την παραγωγή φυσικών αντιβιοτικών. Οι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν γονίδια στο αρχαίο βακτηριακό DNA που παρέχουν αντίσταση σε σημερινά αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη, η τετρακυκλίνη και η βανκομυκίνη.

Σύμφωνα με τον Δρ Ράιτ, «τα αντιβιοτικά αποτελούν τμήμα της φυσικής οικολογίας του πλανήτη, έτσι όταν νομίζουμε ότι έχουμε βρει ένα φάρμακο που δεν θα αντιμετωπίζει αντίσταση, κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας τελείως. Αυτές οι ουσίες είναι μέρος του φυσικού κόσμου και συνεπώς πρέπει να είμαστε απίστευτα προσεκτικοί στο πώς τις χρησιμοποιούμε. Οι μικροοργανισμοί είχαν βρει τρόπους να αντιμετωπίζουν αυτές τις ουσίες, πριν εμείς καν σκεφτούμε πώς να τις χρησιμοποιήσουμε ως αντιβιοτικά. Η αντίσταση που βλέπουμε στα νοσοκομεία, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου».

Τα περισσότερα αντιβιοτικά βασίζονται σε τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν τα βακτήρια ή οι μύκητες ως άμυνα για να εξοντώσουν άλλους μικροοργανισμούς. Αρκετοί επιστήμονες υποπτεύονταν ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά είχε εξελιχθεί παράλληλα με τα ίδια τα βακτήρια εδώ και εκατομμύρια χρόνια, κάτι που τώρα πια υπάρχουν οι πρώτες αποδείξεις ότι όντως συνέβη.

Οι ίδιοι ερευνητές σκοπεύουν να κάνουν έρευνες ακόμα πιο πίσω στο παρελθόν και να μελετήσουν βακτήρια παγωμένα εδώ και ένα εκατομμύριο χρόνια, για να δουν πόσο πίσω πάει αυτή η φυσική αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Η νέα ανακάλυψη, σύμφωνα με επιστήμονες, δείχνει ότι οποιοδήποτε φάρμακο προέρχεται από τον φυσικό κόσμο, είναι καταδικασμένο να έχει σύντομη αποτελεσματικότητα στον χρόνο. Τα μικρόβια, αργά ή γρήγορα, θα βρουν τα αναγκαία γονίδια αντίστασης, τα οποία -και αυτό είναι το σημαντικό- ήδη προϋπάρχουν κάπου στη φύση, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν να μεταλλαχθούν για να αναπτύξουν αντίσταση.

Αρκετοί γιατροί πλέον, όπως δήλωσε ο μικροβιολόγος Μάρτιν Μπλέηζερ του Πανεπιστημίου της Ν.Υόρκης, δεν πιστεύουν πια ότι θα είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένα σούπερ-αντιβιοτικό, το οποίο θα «καθαρίζει» κάθε μικρόβιο.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024