Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η διαρκής αυξητική τάση της παχυσαρκίας, επιβαρύνει τα συστήματα Υγείας των κρατών

Η διαρκής αυξητική τάση της παχυσαρκίας, επιβαρύνει τα συστήματα Υγείας των κρατών

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι διάχυτο στις ΗΠΑ και τη Μ.Βρετανία, δύο εκ των σημαντικότερων οικονομιών του πλανήτη και αν η τάση αυτή συνεχιστεί, περίπου οι μισοί Αμερικανοί θα είναι παχύσαρκοι το 2030, προειδοποιεί ομάδα ειδικών.

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι διάχυτο στις ΗΠΑ και τη Μ.Βρετανία, δύο εκ των σημαντικότερων οικονομιών του πλανήτη και αν η τάση αυτή συνεχιστεί, περίπου οι μισοί Αμερικανοί θα είναι παχύσαρκοι το 2030, προειδοποιεί ομάδα ειδικών.

Η παχυσαρκία αντικαθιστά σταδιακά τα προϊόντα καπνού στην λίστα με τις σημαντικότερες τροποποιήσιμες αιτίες χρόνιων μη-μεταδοτικών ασθενειών, προκαλώντας επιπλέον 7,8 εκατομμύρια περιπτώσεις διαβήτη, 6,8 εκατομμύρια περιστατικά καρδιακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων και 539.000 κρούσματα καρκίνου, μόνο στις ΗΠΑ, έως το 2030.

Περίπου το 32% των ανδρών και το 35% των γυναικών είναι σήμερα παχύσαρκοι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα της Δρ Κλερ Γουανγκ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας «Mailman», του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Η μελέτη της δημοσιεύθηκε σε τέσσερα άρθρα για την παχυσαρκία του επιστημονικού εντύπου The Lancet.

Στην περίπτωση της Μ.Βρετανίας, τα ποσοστά παχυσαρκίας θα αυξηθούν μεταξύ 41-48% για τους άνδρες και 25-43% για τις γυναίκες μέχρι το 2030, από το 26% και για τα δύο φύλα που ισχύει σήμερα.

«Αυτό θα έχει ως συνέπεια επιπλέον 668.000 περιπτώσεις διαβήτη, 461.000 καρδιακής νόσου και 130.000 κρούσματα καρκίνου», υπογραμμίζεται στην έρευνα.

Λόγω της υπερφαγίας και της ανεπαρκούς σωματικής άσκησης, η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που αφορά όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου και οι ειδικοί προειδοποιούν για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της στην υγεία, αλλά και στα εθνικά συστήματα υγείας των χωρών.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, διαφόρων μορφών καρκίνου, υπέρτασης, υπερχοληστερολαιμίας, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας.

Λόγω παχυσαρκίας, οι ΗΠΑ αναμένεται να ξοδέψουν επιπλέον 2,6% στις δαπάνες για την υγεία ή 66 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός της Μ.Βρετανίας θα αυξηθεί κατά 2% ή 2 δισ. ετησίως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με έρευνα των Μπόιντ Σουινμπουρν και Γκάρι Σακς του Κέντρου Συνεργασίας για την Πρόληψη της Παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο «Deakin» της Μελβούρνης στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία και την Κίνα μόνο μία στις 20 γυναίκες είναι παχύσαρκη, ενώ στην Ολλανδία μία στις δέκα, μία στις τέσσερις στην Αυστραλία και επτά στις δέκα στην Τόνγκα.

Παγκοσμίως περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι και επιπλέον 0,5 δισ. παχύσαρκοι, με 170 εκατ. παιδιά να θεωρούνται υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η παχυσαρκία αναλογεί στο 2-6% του κόστους υγειονομικής φροντίδας σε πολλές χώρες.

«Η αυξημένη διαθεσιμότητα φθηνών, γευστικών, πλούσιων σε θερμίδες τροφίμων, συνδυαστικά με την ευκολότερη πρόσβαση στην τροφή και το επιθετικό μάρκετινγκ, κάνει τις βιομηχανίες τροφίμων να ηγούνται της οικονομικής ανάπτυξης, συντελώντας ταυτόχρονα σε μια πανδημία παχυσαρκίας», υπογραμμίζουν οι Δρ Σουινμπουρν και Σακς.

Οι ειδικοί ζητούν από τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας παχυσαρκίας. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επιπρόσθετη φορολόγηση των ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών, καθώς και περιορισμούς στις διαφημίσεις προϊόντων που απευθύνονται σε παιδιά», γράφει ο Στήβεν Γκορτμέικερ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ που έχει πραγματοποιήσει μελέτη επί του θέματος.

health.in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024