Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σημαντική η κατανόηση των ιατρικών πληροφοριών που αφορούν την υγεία μας

Σημαντική η κατανόηση των ιατρικών πληροφοριών που αφορούν την υγεία μας

Τα άτομα που έχουν δυσκολίες στην ανάγνωση και κατανόηση των ιατρικών πληροφοριών μπορεί επίσης να μην βρίσκονται και σε καλή φυσική κατάσταση, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Τα άτομα που έχουν δυσκολίες στην ανάγνωση και κατανόηση των ιατρικών πληροφοριών μπορεί επίσης να μην βρίσκονται και σε καλή φυσική κατάσταση, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Η μελέτη εστίασε στην επιμόρφωση του ατόμου ως προς την υγεία του. Δηλαδή, στην ικανότητα του ατόμου να διαβάζει και να κατανοεί της πληροφορίες για μια κατάσταση που αφορά την υγεία του ή να διαχειριστεί αριθμούς που σχετίζονται με την υγεία. Ορισμένοι πάσχοντες από διαβήτη, επί παραδείγματι, βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωποι με αριθμούς, από την καταγραφή των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, μέχρι και τον υπολογισμό των υδατανθράκων που καταναλώνει.

Η Δρ Νάνσυ Μπέρκμαν ερευνήτρια του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου RTI International που βρίσκεται στο Research Triangle Park της Βόρειας Καρολίνα, επανεξέτασε στοιχεία ερευνών και διαπίστωσε ότι στις 96 μελέτες που είχαν επικεντρωθεί στο ζήτημα, τα άτομα με μειωμένη κατανόηση των θεμάτων που αφορούσαν την υγεία τους, έτειναν να έχουν νοσηλευθεί με μεγαλύτερη συχνότητα από άτομα που είχαν καλύτερα επίπεδα κατανόησης των ιατρικών πληροφοριών.

Επίσης είχαν κάνει περισσότερες επισκέψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν αξιοποιήσει υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, όπως αντιγριπικό εμβολιασμό και μαστογραφίες.

Συνολικά είχαν εξεταστεί σχεδόν 3.000 ηλικιωμένοι Αμερικανοί σε ορίζοντα επταετίας.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που συνοδεύουν την επιμόρφωση σε θέματα υγείας. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία και τα διαγράμματα και τους αριθμούς, συγκριτικά με τους νέους. Το ίδιο ισχύει για τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Η Δρ Μπερκμαν εξηγεί ότι όταν οι μελέτες ελέγχουν τις παραμέτρους αυτές, γίνεται μικρή συσχέτισει με την επιμόρφωση σχετικά με την υγεία αλλά και την κακή φυσική κατάσταση του ατόμου.

Ως προς τους ηλικιωμένους αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν μειωμένη επιμόρφωση, είναι γενικά σε χειρότερη κατάσταση και τελικά πεθαίνουν νωρίτερα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την ανασκόπηση, όπου το 38% αυτών που είχαν μικρή επιμόρφωση σε θέματα υγείας πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με το 19% αυτών που κατανοούσαν επαρκώς τις πληροφορίες σχετικά με τα θέματα υγεία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν άλλαξαν ακόμη και όταν οι επιστήμονες συνεκτίμησαν παράγοντες όπως το εισόδημα, η μόρφωση, η φυλή και οι ιατρικές παθήσεις.

Πάντως η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η μειωμένη κατανόηση των ζητημάτων υγείας συντελεί σε πρώιμο θάνατο. Η ανασκόπηση υποστηρίζει την άποψη ότι τελικά παίζει ρόλο τι αντιλαμβάνεται ο ασθενής για την κατάστασή του.

Ήδη επιστημονικές ομάδες εργάζονται πάνω στους τρόπους βελτίωσης της επιμόρφωσης των ασθενών, καθιστώντας πιο φιλικές στον ασθενή τις ιατρικές γνωματεύσεις ή με την βελτίωση των επικοινωνιακών ικανοτήτων των γιατρών.

Το 2010 το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας εκπόνησε το πρόγραμμα «National Action Plan to Improve Health Literacy» με κεντρικό στόχο την μείωση της ιατρικής ορολογίας στα ιατρικά έντυπα, τις γνωματεύσεις και τις ιατρικές ηλεκτρονικές σελίδες.

Επίσης υποστηρίζει την βελτίωση της επικοινωνίας ιατρών-ασθενών και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών στην δημιουργία προγραμμάτων επιμόρφωσης που αφορούν στην υγεία.

Φυσικά και οι ίδιοι οι ασθενείς μπορούν να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, ζητώντας περισσότερες διευκρινίσεις σε περίπτωση που δεν γίνονται κατανοητά αυτά που ακούνε από τον θεράποντα ιατρό τους.

health.in.gr

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024