Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μονοκλωνικό αντίσωμα υπόσχεται βελτίωση της ουρικής αρθρίτιδας

Μονοκλωνικό αντίσωμα υπόσχεται βελτίωση της ουρικής αρθρίτιδας

Ανακούφιση από τον πόνο και μικρότερο κίνδυνο νέων επεισοδίων υπόσχεται σε όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα η κανακινουμάμπη, ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα. Η νόσος μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε αναπηρία, μια από τις συνηθέστερες και εκφυλιστικότερες μορφές αρθρίτιδας, η οποία προσβάλει συνήθως το 1-4% των ενηλίκων.

Μέχρι και σε αναπηρία μπορεί να οδηγήσει η ουρική αρθρίτιδα ή κοινώς ποδάγρα. Πρόκειται για μια από τις συνηθέστερες και εκφυλιστικότερες μορφές αρθρίτιδας, η οποία προσβάλει συνήθως το 1-4% των ενηλίκων.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα επώδυνα επεισόδια στις αρθρώσεις του ποδιού (συχνότερα στο μεγάλο δάχτυλο), του γόνατος, της ποδοκνημικής, της άκρας χειρός και του καρπού. Συνήθως προσβάλλει μόνο μια άρθρωση στο 90% των ασθενών και αν δεν αντιμετωπιστεί, οι κρίσεις μπορεί να γενικευτούν, να γίνουν συχνότερες και να διαρκούν περισσότερο.

Ανακούφιση από τον πόνο και μικρότερο κίνδυνο νέων επεισοδίων υπόσχεται σε όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα η κανακινουμάμπη, ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα.

Τα δεδομένα των ερευνών, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ρευματολογίας EULAR, που διεξήχθη στο Λονδίνο, έδειξαν ότι η κανακινουμάμπη παρείχε καλύτερη ανακούφιση από τον πόνο και μείωσε τον κίνδυνο νέων επεισοδίων σε ποσοστό έως και 68% έναντι των στεροειδών.

«Τα ευρήματα των μελετών δείχνουν ότι η κανακινουμάμπη μπορεί να συνιστά σημαντική πρόοδο στη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας για τα άτομα που δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις τρέχουσες διαθέσιμες θεραπείες», επισήμανε ο καθηγητής Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λοζάνης Αλεξάντερ Σο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πρόσφατα ότι η κύρια αιτία του πόνου στην ουρική αρθρίτιδα είναι η ιντερλευκίνη-1 βήτα. Μέσω της ειδικής στόχευσης της ιντερλευκίνης-1 βήτα, οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι η κανακινουμάμπη μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα επώδυνα επεισόδια, παρατείνοντας το χρόνο έως την εμφάνιση νέου επεισοδίου.

Οι θεραπείες, οι οποίες είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής, λόγω των επεισοδίων της ουρικής αρθρίτιδας, όπως είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή η κολχικίνη, μπορεί να είναι ανεπαρκείς ή ακατάλληλες στους ασθενείς με συνοδά ιατρικά προβλήματα.

Τα νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο EULAR έδειξαν ότι το περίπου 90% των ασθενών με ουρική αρθρίτιδα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ πάσχει από τουλάχιστον ένα συνοδό νόσημα (όπως υπέρταση, διαβήτης, μεταβολικό σύνδρομο, χρόνια νεφροπάθεια), ένα ποσοστό εκ των οποίων μπορεί να μην είναι σε θέση να λάβει τις τυποποιημένες αυτές αντιφλεγμονώδεις θεραπείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, η κανακινουμάμπη μπορεί να αποτελέσει μια νέα εναλλακτική για τους ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα, για τους οποίους πολλές τυποιημένες αντιφλεγμονώδεις θεραπείες είναι ανεπαρκείς και ακατάλληλες.

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από την υπερβολική συγκέντρωση ουρικού οξέος στο αίμα και στους ιστούς. Σε ορισμένους ανθρώπους, το ουρικό οξύ αυξάνεται υπερβολικά είτε επειδή ο οργανισμός το παράγει σε μεγάλες ποσότητες είτε επειδή λαμβάνει με την τροφή πολλές πουρίνες (ουσίες που αποτελούν συστατικό του DNA και μεταβολίζονται σε ουρικό οξύ) ή επειδή οι νεφροί τους δυσκολεύονται να το αποβάλλουν. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να μην διαλύεται πλέον στο αίμα, αλλά να αθροίζεται και να δημιουργεί κρυστάλλους, οι οποίοι επικάθονται στις αρθρώσεις και προκαλούν φλεγμονή, με συνέπεια έντονο πόνο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει από κακή ποιότητα ζωής μέχρι και σε αναπηρία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς με υπερουριχαιμία (αυξημένη ποσότητα ουρικού οξέος στο αίμα) αναπτύσσουν ουρική αρθρίτιδα. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 90% των ασθενών με υπερουριχαιμία δεν εκδηλώνει ποτέ επεισόδιο. Αντίθετα, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας, χωρίς αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέων. Ωστόσο, πιστεύεται ότι τα επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας μπορούν να προληφθούν μόνο και με τη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι το 1,4% του πληθυσμού πάσχει από ουρική αρθρίτιδα, ενώ στις ΗΠΑ, το 3,9% του πληθυσμού πάσχει από τη συγκεκριμένη πάθηση. Η ουρική αρθρίτιδα είναι η συνηθέστερη μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας στους ενήλικες, με συχνότητα εμφάνισης συγκριτικά υψηλότερη από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία εκτιμάται ότι προσβάλλει το 0,5%-1% των ενηλίκων.

Η ουρική αρθρίτιδα, λόγω του πόνου, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής και μειώνει την εργασιακή παραγωγικότητα. Μια αναδρομική μελέτη, που έγινε στις ΗΠΑ, έδειξε ότι οι υπάλληλοι με ουρική αρθρίτιδα πήραν διπλάσιες ημέρες άδεια και εμφάνισαν σχεδόν διπλάσια βραχυχρόνια αναπηρία σε σχέση με τους υπαλλήλους χωρίς ουρική αρθρίτιδα.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024