Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα κορίτσια με δίδυμο αδερφό ίσως είναι υπέρβαρα

Τα κορίτσια με δίδυμο αδερφό ίσως είναι υπέρβαρα

Τα κορίτσια που έχουν δίδυμο αδερφό είναι πιθανότερο να έχουν περιττά κιλά καθώς μεγαλώνουν, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity.

Τα κορίτσια που έχουν δίδυμο αδερφό είναι πιθανότερο να έχουν περιττά κιλά καθώς μεγαλώνουν, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν δίδυμο αδερφό έχουν υψηλότερα ποσοστά επιθετικότητας και αντικοινωνική συμπεριφορά, καθώς επίσης και μειωμένο κίνδυνο διατροφικών διαταραχών.

Στην παρούσα έρευνα ο Δρ Ελίας Έρικσον και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία μελέτησαν μια βάση δεδομένων για διδύμους που είχαν γεννηθεί στη χώρα το διάστημα 1886-1958. Το διάστημα 1998-2003, οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για περίπου 17.500 γυναίκες που είχαν δίδυμα αδέρφια. Λιγότερες από τις μισές είχαν δίδυμο αδερφό και οι άλλες είχαν ετεροζυγωτική δίδυμη αδερφή.

Μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, οι γυναίκες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία τους, περιλαμβανομένων για το ύψος και το βάρος και κατά πόσο έπασχαν από διαβήτη ή άλλη πάθηση που σχετίζεται με υψηλά επίπεδα λιπιδίων και χοληστερόλης στο αίμα.

Την περίοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, οι γυναίκες ήταν μεταξύ 42 και 103 ετών.

Η πραγματική διαφορά ως προς το βάρος ήταν ουσιαστικά μόλις λίγα κιλά: Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες με δίδυμο αδερφό ζύγιζαν σχεδόν 66,6 κιλά συγκριτικά με τα 65,7 κιλά που ζύγιζαν οι γυναίκες με δίδυμη αδερφή.

Όσες είχαν δίδυμο αδερφό είχαν ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό περιττών λιπιδίων και χοληστερόλης, 11% έναντι 10%, αλλά δεν είχαν υψηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου ΙΙ.

Όταν οι ερευνητές χώρισαν τις συμμετέχουσες σε δύο ομάδες, όσες ήταν άνω των 60 ετών και όσες ήταν κάτω των 60 ετών, διαπίστωσαν ότι η διαφορά στο βάρος αφορούσε κυρίως τις ηλικιωμένες. Η διαφορά στην χοληστερόλη παρέμενε και στις δύο ομάδες.

Η Κρίστεν Κουλμπερτ που τελειόφοιτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που μελετά τις επιπτώσεις που έχει η ύπαρξη αντίθετου φύλου δίδυμου αδερφιού στον μεταβολισμό και τη συμπεριφορά, χαρακτηρίζει τα ευρήματα «ενδιαφέροντα».

Η εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους επηρεάζεται από τις ορμόνες στις οποίες έχει εκτεθεί στη μήτρα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ενδομήτρια συμβίωση με άρρεν έμβρυο μπορεί να σημαίνει ότι το θήλυ εκτίθεται σε μεγαλύτερες ποσότητες κυρίως ανδρογόνων.

«Η επίδραση είναι μικρή. Η έκθεση στις ορμόνες πάντως είναι ένας μόνο παράγοντας που επηρεάζει το βάρος και τον κίνδυνο νόσησης», τονίζει η Δρ Κουλμπερτ.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση που δίνει ο Δρ Έρικσον είναι οι διαφορές μεταξύ της ανατροφής με αδερφό αντί με αδερφή. Αυτό μπορεί να επηρεάζει το ύψος της γυναίκας και τον κίνδυνο δυσλιπιδαιμίας, αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί κάποιες απ’ τις διαφορές αυτές δεν είναι εμφανείς παρά μόνο μετά την μέση ηλικία.

Αν η ενδομήτρια ορμονική έκθεση ευθύνεται εν μέρει για τις παραπάνω διαφοροποιήσεις, τότε ίσως οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται κατά την εμμηνόπαυση να σημαίνουν ότι οι επιπτώσεις της πρώιμης ορμονικής διαφοροποίησης δεν εκδηλώνονται παρά μόνο μετά την εμμηνόπαυση.

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024