Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η γειτονιά μπορεί να επιδρά αρνητικά στην καρδιά σας

Η γειτονιά μπορεί να επιδρά αρνητικά στην καρδιά σας

Νέα Υόρκη: Οι παραμελημένες γειτονιές και οι αναξιόπιστοι γείτονες μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία της καρδιάς μας, δείχνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Νέα Υόρκη: Οι παραμελημένες γειτονιές και οι αναξιόπιστοι γείτονες μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία της καρδιάς μας, δείχνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Ο Δρ Ντάνιελ Κιμ και οι συνεργάτες του στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ μελέτησαν στοιχεία για τουλάχιστον 3.000 άνδρες και γυναίκες 32-50 ετών από τέσσερις αστικές περιοχές των ΗΠΑ. Συσχέτισαν τις διευθύνσεις κατοικίας των συμμετεχόντων με στοιχεία της κλίμακας Census για την περίοδο 1995– 2000. Η ασβεστοποίηση καρδιακής αρτηρίας μετρήθηκε το 1005.

Περίπου το 11% των γυναικών και το 29% των ανδρών είχε σιωπηλή ή ασυμπτωματική ασβεστοποίηση καρδιακής αρτηρίας.

Μετά από συνεκτίμηση ατομικών παραγόντων όπως η ηλικία, η φυλή και το εισόδημα, οι γυναίκες που ζούσαν σε παραμελημένο σημείο της γειτονιάς τους (σύμφωνα με το εισόδημα, τη μόρφωση και την απασχόληση), είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες ασβεστοποίησης της καρδιακής αρτηρίας, συγκριτικά με γυναίκες που ζούσαν σε καλύτερη σημείο της γειτονιάς τους.

Όμοιες συγκρίσεις μεταξύ των επιπέδων συνοχής της γειτονιάς (όπως βαθμολογήθηκε από αντιλήψεις των συμμετεχόντων για το πόσο καλές ήταν οι σχέσεις με τους γείτονες και αν εμπιστεύονταν ο ένας τον άλλον) οι γυναίκες με στο χαμηλότερο επίπεδο είχαν διπλάσιες πιθανότητες. Η συνεκτίμηση του καπνίσματος και της σωματικής δραστηριοποίησης είχε μικρή επίπτωση στο αποτέλεσμα.

Οι άνδρες επηρεάζονταν λιγότερο από το περιβάλλον της γειτονιάς τους, με την χαμηλή συνοχή να επιδρά μόνο σε όσους άνδρες ζούσαν σε φτωχικές γειτονιές.

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στο περιβάλλον της γειτονιάς και την κοινωνική δικτύωση, έχει να κάνει με τον μεγαλύτερο χρόνο που περνάνε στην γειτονιά τους ενώ είναι και πιθανότερο οι γυναίκες εν αντιθέσει με τους άνδρες να αναλαμβάνουν κοινωνικούς ρόλους, όπως η ανατροφή ενός παιδιού.

Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου Heinrich Heine στη Γερμανία, με τις επιπτώσεις να είναι εντονότερα στα ηλικιωμένα άτομα. «Είναι σοκαριστικό να διαπιστώνουμε ότι ακόμη και σε νεότερα άτομα, τα πρώιμα στάδια της καρδιακής νόσου αφορούν υγιή άτομα σε παραμελημένες γειτονιές», σημειώνεται στην έρευνα.

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024