Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Η πολλή δουλειά τρώει την καρδιά του αφέντη

Λονδίνο: Οι άνθρωποι που εργάζονται 10 ή 11 ώρες την ημέρα αντιμετωπίζουν έως και 60% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ασθένειας σε σχέση με όσους δουλεύουν 7 με 9 ώρες, δείχνει μελέτη που παρακολούθησε για 11 χρόνια χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους στη Βρετανία.

Λονδίνο: Οι άνθρωποι που εργάζονται 10 ή 11 ώρες την ημέρα αντιμετωπίζουν έως και 60% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ασθένειας σε σχέση με όσους δουλεύουν 7 με 9 ώρες, δείχνει μελέτη που παρακολούθησε για 11 χρόνια χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους στη Βρετανία.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται την Τρίτη στο European Heart Journal, δείχνει ότι το φορτωμένο εργασιακό ωράριο σχετίζεται με τις καρδιοπάθειες, δεν αρκεί όμως για να αποδείξει ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση ανάμεσα στα δύο.

Όπως επισήμανε στο Reuters η επιδημιολόγος Μαριάνα Βιρτάνεν, επικεφαλής της μελέτης, δεν αποκλείεται οι άνθρωποι που εργάζονται πολλές ώρες να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επειδή απλά δεν τρέφονται σωστά, επειδή πίνουν πολύ αλκοόλ για να εκτονωθούν, ή επειδή δεν προλαβαίνουν να φροντίσουν γενικά τον εαυτό τους.

Η πολύωρη καθημερινή εργασία θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα άγχους, το οποίο επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα. Ακόμα, τα άτομα που εργάζονται σε απαιτητικές θέσεις ίσως είναι πιθανότερο να συνεχίσουν να εργάζονται όταν αρρωστήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αυξημένη συχνότητα καρδιακών προβλημάτων μεταξύ των ανθρώπων που εργάζονται πολύ ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου και του Φινλανδικού Ινστιτούτου Εργασιακής Υγείας παρακολούθησαν για διάστημα 11 ετών περίπου 6.000 δημόσιους υπαλλήλους στη Βρετανία. Στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν 369 περιστατικά στηθάγχης (πόνου στο στήθος), εμφραγμάτων και θανάτων από καρδιοπάθεια.

Τα άτομα που εργάζονται 8 ή 9 ώρες δεν βρέθηκαν να κινδυνεύουν περισσότερο από ό,τι τα άτομα που εργάζονται 7 ώρες την ημέρα. Ο κίνδυνος όμως αυξανόταν κατά 60% σε όσους εργάζονται 10 ή 11 ώρες.

Σε συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού που δημοσιεύεται στην ίδια επιθεώρηση, ο Γκόρντον ΜακΙνς, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, εκτιμά ότι τα συμπεράσματα της μελέτης ίσως έχουν μεγάλη σημασία για τους γιατρούς:

«Αν το φαινόμενο είναι πράγματι αιτιακό, η σημασία του είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αναγνωρίζεται συνήθως. Το υπερωριακό εργασιακό στρες ενδέχεται να συμμετέχει σε ένα σημαντικό μέρος [των περιστατικών] καρδιαγγειακής νόσου» γράφει.

health.in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024