Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Η μοναξιά αυξάνει την αρτηριακή πίεση του αίματος

Αθήνα: Η έλλειψη επαφής με άλλους ανθρώπους όχι μόνο κάνει κάποιον δυστυχισμένο, αλλά επιδρά αρνητικά και στη σωματική υγεία του.

Αθήνα: Η έλλειψη επαφής με άλλους ανθρώπους όχι μόνο κάνει κάποιον δυστυχισμένο, αλλά επιδρά αρνητικά και στη σωματική υγεία του.

Μια νέα αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στη μοναξιά και στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος, ιδίως σε άτομα άνω των 50 ετών. Η επίπτωση αυτή μπορεί να εκδηλωθεί μέχρι και τέσσερα χρόνια αργότερα και είναι ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες που αυξάνουν επίσης την αρτηριακή πίεση, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Η μελέτη, που έγινε σε εκατοντάδες άτομα μεταξύ 50-68 ετών και διήρκεσε επί πέντε χρόνια, έγινε από την ερευνήτρια Δρ Λουίζ Χόκλι του Πανεπιστημίου του Σικάγο και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychology and Aging.

«Η μοναξιά συμπεριφέρεται σαν να είναι ένας ξεχωριστός παράγων κινδύνου για την υγεία», σύμφωνα με την ερευνήτρια. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, που θεωρείται συχνά «σιωπηλή απειλή», επειδή συχνά δεν έχει συμπτώματα, υποσκάπτει την υγεία με πολλούς τρόπους.

Μεταξύ άλλων, αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ διαταράσσει τη λειτουργία των νεφρών.

Η έρευνα διαπίστωσε ξεκάθαρη συσχέτιση ανάμεσα στα αισθήματα κοινωνικής απομόνωσης και μοναξιάς στην αρχή της έρευνας και στην αυξημένη αρτηριακή πίεση του αίματος στο τέλος της χρονικής περιόδου της μελέτης.

Η σχέση μοναξιάς-αρτηριακής πίεσης δεν ήταν αισθητή κατά την πρώτη διετία, αλλά από εκεί και πέρα αύξανε συνεχώς, μέχρι και τέσσερα χρόνια αργότερα.

Ακόμα και άνθρωποι με μέτρια επίπεδα μοναξιάς εμφάνιζαν αύξηση της αρτηριακής πίεσης μετά από ένα χρονικό διάστημα. Οι πιο μοναχικοί από όλους (η αξιολόγηση βασίστηκε σε απαντήσεις σε ερωτηματολόγια σχετικά με τα συναισθήματα των συμμετεχόντων στην έρευνα) σημείωσαν αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά τουλάχιστον 10% μεγαλύτερη, κατά μέσο όρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024