Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κρέμες και αλοιφές δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων

Κρέμες και αλοιφές δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων

Νέα Υόρκη: Οι κρέμες που περιέχουν κορτικοστεροειδή και οι αλοιφές συχνά συστήνονται για την ανακούφιση των ηλιακών εγκαυμάτων, αλλά σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα τελικά δεν βοηθούν.

Νέα Υόρκη: Οι κρέμες που περιέχουν κορτικοστεροειδή και οι αλοιφές συχνά συστήνονται για την ανακούφιση των ηλιακών εγκαυμάτων, αλλά σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα τελικά δεν βοηθούν.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Dermatology, τα τοπικά κορτικοστεροειδή, όπως η υδροκορτιζόνη και βηταμεθαζόνη, είναι αποτελεσματικά για φλεγμονώδη νοσήματα του δέρματος όπως το έκζεμα. Τα ηλιακά εγκαύματα είναι εκδήλωση της φλεγμονώδους αντίδρασης στην βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά έρευνες έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα για το αν οι κρέμες κορτικοστεροειδών, οι λοσιόν και οι αλοιφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του εγκεύματος.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Bispebjerg της Κοπεγχάγης με επικεφαλής την Δρ Ανν-Σοφι Φαουρσχου συγκρότησαν μια ομάδα 20 υγιών, ευαίσθητων στον ήλιο εθελοντών για να δουν αν τα τοπικά κορτικοστεροειδή μπορούν να προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση του ηλιακού εγκαύματος.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν εκθέσει το άνω μέρος της πλάτης τους σε λάμπες που εξέπεμπαν υπεριώδη ακτινοβολία. Ορισμένα τμήματα του δέρματος τους είχαν προκαταβολικά υποβληθεί σε θεραπεία μετριοπαθή έως ισχυρή κρέμα κορτικοειδών, ενώ άλλες περιοχές είχαν υποβληθεί σε θεραπεία έξι και 23 ώρες αργότερα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Μια περιοχή του δέρματος αφέθηκε αθεράπευτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα εγκαύματα των εθελοντών μια ώρα μετά την τελευταία εφαρμογή της κρέμας. Διαπίστωσαν ότι στις περιοχές που το δέρμα είχε υποβληθεί σε θεραπεία προκαταβολικά, η κρέμα φάνηκε να μειώνει την ερυθρότητα. Αυτό δεν ίσχυε όμως για το δέρμα που είχε υποβληθεί σε θεραπεία μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, όπως δηλαδή θα χρησιμοποιούνταν και υπό κανονικές συνθήκες.

Συνεπώς, τα τοπικά κορτικοστεροειδή δεν έχουν καμιά επίδραση στη μείωση του εγκαύματος από τον ήλιο, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μόλις το έγκαυμα καταστεί ορατό, είναι πλέον πολύ αργά για την κρέμα να δράσει αποτελεσματικά.

Τα άτομα που έχουν υποστεί ηλιακό έγκαυμα ενδεχομένως να βρουν ανακούφιση χρησιμοποιώντας παυσίπονα και μετά να χρησιμοποιήσουν κάποια λοσιόν που θα ανακουφίσει το δέρμα. Πάντως, η σοβαρότητα του εγκαύματος θα είναι ίδια είτε χρησιμοποιηθεί τοπικό κορτικοστεροειδές είτε όχι.

health.in.gr

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024