Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος θανάτου για τις γυναίκες με κοιλιακή παχυσαρκία

Κίνδυνος θανάτου για τις γυναίκες με κοιλιακή παχυσαρκία

Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες με μεγάλη κοιλιά μπορεί να εκδηλώσουν νωρίτερα καρδιακή νόσο και καρκίνο, ανεξαρτήτως συνολικού σωματικού βάρους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες με μεγάλη κοιλιά μπορεί να εκδηλώσουν νωρίτερα καρδιακή νόσο και καρκίνο, ανεξαρτήτως συνολικού σωματικού βάρους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με σώμα σε σχήμα μήλου διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, υπέρτασης και διαβήτη. Η κοιλιακή παχυσαρκία έχει επίσης σχετιστεί με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, όπως καρκίνο του νεφρού και του παχέος εντέρου.

Στην παρούσα έρευνα οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες που έχουν κοιλιακή παχυσαρκία (με περίμετρο μέσης 88,9 εκατοστά και άνω) ήταν πιθανότερο από τις πιο αδύνατες συνομήλικές τους να αποβιώσουν από καρδιακή νόσο ή καρκίνο κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Μεταξύ των 44.000 Αμερικανίδων που ετέθησαν υπό 16ετη παρακολούθηση, η κοιλιακή παχυσαρκία διπλασίαζε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με γυναίκες των οποίων η περίμετρος της μέσης ήταν μικρότερη από 71,1 εκατοστά.

Αναφορικά με τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, οι γυναίκες με την μεγαλύτερη περίμετρο μέσης είχαν 63% υψηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με γυναίκες που ήταν πιο αδύνατες πέριξ της μέσης.

Επιπλέον, οι κίνδυνοι της κοιλιακής παχυσαρκίας ήταν ανεξάρτητοι του συνολικού Δείκτη Μάζας Σώματος της γυναίκας. Μάλιστα, ακόμα και μεταξύ των γυναικών με φυσιολογικό σωματικό βάρος, αυτές με περίμετρο μέσης πέραν των 88,9 εκατοστών αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την σημασία του φυσιολογικού βάρους καθώς ο άνθρωπος γηράσκει, συνδυαστικά με την πρόληψη της κοιλιακής παχυσαρκίας.

Η περίσσεια λίπους πέριξ της μέσης πιστεύεται ότι είναι ιδιαιτέρως ανθυγιεινή λόγω των μεταβολικών επιδράσεων. Αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, προάγει την αντίσταση ινσουλίνης (προπομπός του διαβήτη τύπου ΙΙ) και πυροδοτεί την ολόσωμη φλεγμονή, η οποία μπορεί να συντελέσει σε καρδιακό νόσημα ή συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

health.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024