Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μίνι αφιέρωμα Διαβήτης: Παγκόσμια ημέρα σακχαρώδη Διαβήτη 2006

Μίνι αφιέρωμα Διαβήτης: Παγκόσμια ημέρα σακχαρώδη Διαβήτη 2006

Το θέμα της φετινής εκστρατείας για την Παγκόσμια ημέρα σακχαρώδη Διαβήτη είναι ο σακχαρώδης Διαβήτης στις ασθενέστερες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η εκστρατεία του 2006 συνδέεται στενά με αυτή της IDF, σχετικά με τη χάραξη ενιαίου διεθνούς ψηφίσματος για το σακχαρώδη Διαβήτη στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη 2006 στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των ομάδων, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες συναντούν δυσκολίες αναφορικά με την παροχή της κατάλληλης φροντίδας για το σακχαρώδη Διαβήτη.

Το θέμα της φετινής εκστρατείας για την Παγκόσμια ημέρα σακχαρώδη Διαβήτη είναι ο σακχαρώδης Διαβήτης στις ασθενέστερες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η εκστρατεία του 2006 συνδέεται στενά με αυτή της IDF (Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον σακχαρώδη Διαβήτη), σχετικά με τη χάραξη ενιαίου διεθνούς ψηφίσματος για το σακχαρώδη Διαβήτη στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Η Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη 2006 στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των ομάδων, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες συναντούν δυσκολίες αναφορικά με την παροχή της κατάλληλης φροντίδας για το σακχαρώδη Διαβήτη. Με τον όρο «ασθενέστερες», προσδιορίζονται οι κοινότητες ή οι ομάδες, οι οποίες για κάποιους λόγους στερούνται της κατάλληλης φροντίδας σε σχέση με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Με τον όρο «ευάλωτες», προσδιορίζονται οι κοινότητες ή οι ομάδες, στις οποίες ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη είναι μεγαλύτερος απ’ ότι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο ή αποτελούν ήδη θύματα απρόβλεπτων συνθηκών που επιπλέκουν τη φροντίδα υγείας.

Μάλιστα, η πρόσφατη ανακοίνωση των Διεθνών Κατευθυντήριων Οδηγιών για το σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 από την IDF, καθιστά το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας σακχαρώδους Διαβήτη πιο επίκαιρο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ατόμων με διαβήτη.

Στόχος της IDF είναι να στρέψει το ενδιαφέρον στις ασθενέστερες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτές οι ομάδες μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, όμως είναι δυνατό να διακριθούν σε: οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, μετανάστες, εθνικές μειονότητες, γεωγραφικά απομονωμένες ομάδες, άτομα με αναπηρία, ιθαγενείς πληθυσμούς, ηλικιωμένους, εγκύους και παιδιά. Μερικές από αυτές τις κατηγορίες περιγράφονται παρακάτω.

Η Παγκόσμια Ημέρα σακχαρώδη Διαβήτη του 2007, θα επικεντρωθεί ειδικότερα στο σακχαρώδη Διαβήτη στα παιδιά και τους εφήβους. Πολλές από τις ασθενέστερες και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, θα αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη προσοχή ως μέρος της εκστρατείας της IDF με στόχο τη χάραξη ενιαίας διεθνούς πολιτικής του ΟΗΕ για το σακχαρώδη Διαβήτη.

Τι είναι ο σακχαρώδης Διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είμαι μια χρόνια νόσος που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός αδυνατεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, η οποία εκκρίνεται από το πάγκρεας και επιτρέπει στα κύτταρα να προσλάβουν τη γλυκόζη από το αίμα και να τη χρησιμοποιήσουν για ενέργεια. Η δυσλειτουργία στην παραγωγή ή στη δράση της γλυκόζης ή και στα δύο οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι σακχαρώδη διαβήτη:

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1:

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 παράγουν ελάχιστη ή καθόλου ινσουλίνη και είναι απαραίτητηη χορήγηση ενέσεων ινσουλίνης για να επιβιώσουν. Διαγιγνώσκεται, κυρίως, σε παιδιά και νέους ενήλικες.

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2:

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν την παραγόμενη ινσουλίνη αποτελεσματικά. Συνήθως, αρχικά αντιμετωπίζουν την κατάσταση με δίαιτα και άσκηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις χορηγούνται δισκία και κάποιες φορές ινσουλίνη. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 καλύπτει πάνω από το 90% των περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη. Τόσο ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 όσο και ο σακχαρώδης διαβήτη τύπου 2 είναι σοβαρές καταστάσεις. Μια άλλη μορφή σακχαρώδη διαβήτη εκδηλώνεται μερικές φορές κατά τη διάρκεια της κύησης. Υπάρχουν όμως και άλλοι σπανιότεροι τύποι σακχαρώδους διαβήτη.

Συμπτώματα σακχαρώδους διαβήτη

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 είναι τα εξής:

  • Πολυδιψία
  • Πολυουρία
  • Απότομη απώλεια βάρους
  • Υπερβολική κόπωση
  • Διαταραχές της όρασης

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ενδέχεται να έχουν τα ίδια συμπτώματα, τα οποία όμως μπορεί να είναι λιγότερο εμφανή. Πολλά άτομα δεν έχουν συμπτώματα με αποτέλεσμα ν’ ανακαλύπτουν το σακχαρώδη διαβήτη ύστερα από χρόνια. Σχεδόν το 50% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 δεν γνωρίζει ότι έχει διαβήτη.

Οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος, η οποία απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και ρύθμιση. Χωρίς τον κατάλληλο χειρισμό, μπορεί να οδηγήσει σε υπεργλυκαιμία, η οποία σχετίζεται με μακροχρόνιες βλάβες στον οργανισμό και με ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων και ιστών. Μεταξύ των βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη συγκαταλέγονται οι εξής:

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται καταστάσεις που προσβάλλουν την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Η στηθάγχη, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τις συνηθέστερες εκδηλώσεις των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για την υγεία στα αναπτυγμένα κράτη.

Διαβητική νεφροπάθεια

Η αυξημένη ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα και η σταδιακή της αύξηση είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε νεφρική ανεπάρκεια. Κάτι τέτοιο όμως προκύπτει συνήθως αρκετά χρόνια μετά τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη και μπορεί να καθυστερήσει εάν συνυπάρχει με εντατικό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης. Τα τελευταία χρόνια, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η κυριότερη αιτία νεφρικής ανεπάρκειας, οδηγώντας σε αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.

Διαβητική νευροπάθεια

Διαβητική νευροπάθεια ονομάζεται η βλάβης στις νευρικές ίνες που προκαλείται από το σακχαρώδη διαβήτη. Το μούδιασμα και η απώλεια αίσθησης στα κάτω άκρα αποτελούν τις συχνότερες εκδηλώσεις της νευρικής αυτής βλάβης. Η νευροπάθεια εμφανίζεται ορισμένες φορές με οξύ πόνο, αλλά τις περισσότερες περνάει απαρατήρητη.

Ακόμα και στην περίπτωση έλλειψης συμπτωμάτων, η διαβητική νευροπάθεια σχετίζεται με μεγάλο κίνδυνο για τη δημιουργία ελκών και ακρωτηριασμού. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη κινδυνεύουν 25 φορές περισσότερο να χάσουν ένα άκρο από ακρωτηριασμό σε σχέση με τα μη διαβητικά.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ονομάζεται η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς στο μάτι. Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς μπορεί να προσβληθούν λόγω του υψηλού σακχάρου ή της υψηλής πίεσης στο αίμα. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η κύρια αιτία μείωσης και απώλειας της όρασης στους ενήλικες των ανεπτυγμένων χωρών.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου1

Γενετικοί αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται να ενοχοποιούνται στην εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1. Με τον όρο, περιβαλλοντικοί μπορούν να χαρακτηριστούν παράγοντες όπως οι ιοί, οι τοξίνες στην τροφική αλυσίδα και τα διατροφικά συστατικά. Ωστόσο, οι συνθήκες επίδρασης αυτών των παραγόντων, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί χρονικά. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, ο οποίος εκδηλώνεται σε νεαρή ηλικία, παρουσιάζει δραματική αύξηση κάθε χρόνο, με ποσοστό που αγγίζει το 3% παγκοσμίως.

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2

Οι παράγοντες κινδύνου για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι οι εξής:

  • Παχυσαρκία
  • Έλλειψη σωματικής άσκησης
  • Διατροφή πλούσια σε λιπαρά και φτωχή σε φυτικές ίνες
  • Εθνικά χαρακτηριστικά
  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Ηλικία
  • Χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης

Αρχικά, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 θεωρούνταν πρόβλημα των ηλικιωμένων με συνέπειες που μπορούσαν να αποβούν μοιραίες. Στις μέρες μας, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 εξαπλώνεται ραγδαία ακόμα και σε νεότερες ηλικίες. Επιπλέον, αυξημένες παρουσιάζονται οι πιθανότητες διάγνωσης της νόσου στα παιδιά και τους εφήβους.

Ευάλωτες και ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες:

Οι οικονομικά ασθενέστεροι

Ο σημαντικότερος παράγοντας που καθιστά μια ομάδα ασθενή και ευάλωτη είναι ο οικονομικός. Στο άρθρο 25 της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναφέρεται ότι: «Κάθε άνθρωπος δικαιούται να έχει ένα βιοτικό επίπεδο τέτοιο που να εξασφαλίζει υγεία και ευημερία στον ίδιο και την οικογένεια του, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής φροντίδας». Αυτό το βασικό δικαίωμα θεωρείται πολυτέλεια σε αρκετά άτομα.

Η φτώχεια όμως δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για μια ομάδα να χαρακτηριστεί ευάλωτη. Κοινωνικοοικονομικές συνιστώσες επηρεάζουν κατά πολύ τη διατροφή των ατόμων, ανεξάρτητα από το ποσοστό της φυσικής δραστηριότητας ή της φροντίδας που λαμβάνουν.

Η πρόσφατη έκδοση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο: «Προλαμβάνοντας τις Χρόνιες Παθήσεις: Μια επένδυση ζωής», επισημαίνει ότι ο συνδυασμός της απερίσκεπτης συμπεριφοράς, του μη υγιεινού τρόπου ζωής, των βασικών ελλείψεων σε υλικά αγαθά, του ψυχολογικού στρες και της περιορισμένης πρόσβασης στη βασική ιατρική φροντίδα, οδηγεί σε αύξηση του ποσοστού των ατόμων με διαβήτη, πλήττοντας περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με την ως τώρα πεποίθηση που θεωρεί το διαβήτη νόσο των εύπορων ομάδων, ο σακχαρώδης διαβήτης προσβάλλει περισσότερο τις ευάλωτες και οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, οι οποίες στερούνται όχι μόνο της φροντίδας που χρειάζεται, αλλά και των μέσων που βοηθούν στην πρόληψη των επιπλοκών του. Ωστόσο, ο φαύλος κύκλος δεν σταματά εδώ. Το τεράστιο άμεσο και έμμεσο κόστος του σακχαρώδους διαβήτη επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική κατάστασης της μέσης οικογένειας οδηγώντας πολλά άτομα σε δυσχερέστερη οικονομική κατάσταση.

Εθνικές μειονότητες

Εθνικές μειονότητες ονομάζονται οι ομάδες εκείνες οι οποίες ζουν σε ένα κράτος έχοντας διαφορετικά εθνικά και πολιτιστικά στοιχεία από αυτά του κύριου πληθυσμού. Σε πολλά κράτη, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα άτομα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες έχουν λιγότερες ευκαιρίες πρόσβασης σε παροχές πρώτης ανάγκης, όπως αυτές της εκπαίδευσης, της εργασίας, της οικογένειας και της ιατρικής περίθαλψής.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είμαι μια σιωπηρή πάθηση ικανή να παρερμηνευτεί από πολλές ομάδες. Έτσι, καθίσταται σημαντική για τους επαγγελματίες υγείας η εφαρμογή στρατηγικών, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη πρόληψη και τη βαθύτερη κατανόηση της νόσου και θα είναι πολιτιστικά κατανοητές από τους πάσχοντες. Συνεπώς, η αποτελεσματική επικοινωνία με τα άτομα των εθνικών μειονοτήτων, καθώς και η υιοθέτηση μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης του ασθενούς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πολιτιστικά και γλωσσικά εμπόδια του εκάστοτε ατόμου, κρίνονται απαραίτητες για την αποκόμιση επιθυμητών αποτελεσμάτων σε αυτές τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Σε επίπεδο πολιτείας, η προώθηση αναλόγων εκστρατειών για την υγεία από τις αρμόδιες αρχές, διαδραματίζει κι αυτή με τη σειρά της σημαντικό ρόλο στην επίτευξη επιτυχών αποτελεσμάτων.

Τα παιδιά και οι έφηβοι

Από την άλλη πλευρά, τα όρια της εμφάνισης της νόσου μετατοπίζονται όλο και περισσότερο προς τις νεότερες ηλικιακά ομάδες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι από 14 ετών και πάνω, εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη, εξαιτίας, κυρίως της παχυσαρκίας. Επομένως, και οι νεότερες ηλικιακά ομάδες αποτελούν μια ακόμα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα η οποία θα αποτελέσει το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας σακχαρώδη Διαβήτη για το 2007.

Οι ηλικιωμένοι

Ο πληθυσμός το κόσμου βρίσκεται σε μια συνεχή περίοδο γήρανσης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον κόσμο γύρω στα 600 εκατομμύρια άτοκα άνω των 60 ετών και εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αγγίξει σχεδόν τα 2 δισεκατομμύρια το 2050. Το μισό του πληθυσμού αυτού θα προέρχεται από χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ασθένειες και να εμφανίσουν αναπηρία συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Τα άτομα άνω των 65 ετών έχουν σχεδόν δεκαπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη απ’ ότι τα άτομα ηλικίας από 20-40 ετών.

Βάσει της ίδιας λογικής, η πρώτη ομάδα ατόμων είναι πιο εκτεθειμένη στις επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη που χρειάζονται νοσηλεία, για παράδειγμα επιπλοκές στα μάτια, στα κάτω άκρα, στην καρδιά και τους νεφρούς. Η μεγαλύτερη ευπάθεια σε αυτές τις ηλικίες οφείλεται στο γεγονός ότι, συγκριτικά με τους νεότερους, οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να λαμβάνουν χαμηλότερο εισόδημα και συνεπώς μειωμένες οικονομικά δυνατότητες. Στις περιπτώσεις χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, το οικονομικό πρόβλημα επιφέρει σοβαρές έως και μοιραίες για τη ζωή επιπτώσεις. Ο υψηλός επιπολασμός των χρόνιων νοσημάτων αποτελεί βαρύ φορτίο για το σύστημα υγείας.

Ο συνεχής έλεγχος και η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση που απαιτούνται προς αποφυγή ή καθυστέρηση των επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη και της διατήρησης της ποιότητας ζωής, προϋποθέτουν καθημερινή αγωγή και ιατρική παρακολούθηση, και συνεπώς οικονομική επιβάρυνση για τα άτομα αυτά και τις οικογένειές τους. Η παγκόσμια επιδημία του διαβήτη τύπου 2, προσβάλλει κυρίως ενήλικες και συνταξιούχους στα αναπτυγμένα κράτη. Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη δυνατότητας των εθνικών συστημάτων υγείας να παρέχουν τις κατάλληλες υπηρεσίες στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, πλήττει όλο και περισσότερο τους ηλικιωμένους, μιας και η ομάδα αυτή είναι διπλά ασθενέστερη, όχι μόνο λόγω οικονομικής κατάστασης, αλλά και λόγω μεγαλύτερης ανάγκης για φροντίδα και θεραπευτική αγωγή σε σχέση με τους νεότερους.

Αλλα εμπόδια που δυσχεραίνουν τους ηλικιωμένους να λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα είναι:

  • Η απόσταση

Πολλοί ηλικιωμένοι, ζουν σε αγροτικές περιοχές, όπου η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι συχνά δύσκολη, περιορισμένη ή ανεπαρκής.

  • Η περιορισμένη κινητικότητα

Οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης κάποιας μορφής αναπηρίας, η οποία τους κρατά μακριά από τις υπηρεσίες υγείας. Ένα άλλο εμπόδιο αποτελεί η έλλειψη προσιτής δημόσιας συγκοινωνίας σε πολλές χώρες, με αποτέλεσμα την παραίτηση των ατόμων από την ανάγκη για φροντίδα και θεραπευτική αγωγή.

  • Η έλλειψη ενημέρωσης

Οι ηλικιωμένοι συχνά στερούνται αξιόπιστης ενημέρωσης σχετικά με τις υπηρεσίες και τα οφέλη που δικαιούνται. Αυτό συχνά καταλήγει σε άσκοπη νοσηλεία. Η έλλειψη ενημέρωσης μπορεί ακόμα να οφείλεται σε φυσική απομόνωση ή περιορισμένη κινητικότητα.

Φροντίδα για όλους στο σακχαρώδη διαβήτη

Η φροντίδα για το σακχαρώδη διαβήτη παραμελείται από μεγάλο ποσοστό ατόμων, ακόμα και εκείνων που έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης. Δυστυχώς, παρατηρείται όξυνση του φαινομένου στις ασθενέστερες και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Είναι καιρός να βελτιωθεί η σχέση που συνδέει την υγεία των ατόμων και το κοινωνικοοικονομικό και πολιτιστικό προφίλ της πολιτείας. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι κάτι περισσότερο από ζήτημα υγείας. Ήρθε η ώρα για την πολιτεία να δράσει με στόχο την παροχή φροντίδας σε όλα τα άτομα με διαβήτη και την εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης σε όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.

Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, έτσι ώστε να καταστεί σαφές ότι η φροντίδα στο σακχαρώδη διαβήτη είναι απαραίτητη για όλους. Κανένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη δεν πρέπει να παραμελείται.

Όλα τα άτομα πρέπει να είναι ενήμερα αναφορικά με την φροντίδα, την πρόληψη και τις δυνατότητες εκπαίδευσης που τους αναλογούν. Πολλές φορές, ποικίλα εμπόδια στερούν από πολλά άτομα τη φροντίδα που δικαιούνται.

Πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις όσον αφορά την παροχή φροντίδας σε ασθενέστερες και ευάλωτες ομάδες. Πέραν όμως των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, η ύπαρξη στρατηγικών πρόληψης του σακχαρώδους διαβήτη και των επιπλοκών του, καθώς και η αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας αφορούν όλο το κοινωνικό σύνολο.

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2006, καλεί όλους σε κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, τονίζοντας την ανάγκη για συγκροτημένες θεσμικές παρεμβάσεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας προτείνει:

  • Την αύξηση και σωστή κατανομή των χορηγούμενων πόρων με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη και των επιπλοκών του
  • Τη χρηματοδότηση έρευνας επιδημιολογίας στη χώρα μας
  • Τη βελτίωση της υπάρχουσας δομής και λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας και κατ’ επέκταση μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών
  • Την αύξηση των υπαρχόντων διαβητολογικών ιατρείων, με τουλάχιστον ένα ανά πρωτεύουσα νομού
  • Τη βελτίωση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας και την αναγνώριση εξειδίκευσης των γιατρών που ασχολούνται με το σακχαρώδη διαβήτη και βέβαια
  • Την εφαρμογή της βασισμένης σε ενδείξεις θεραπευτικής προσέγγισης σε όλα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Αύριο διαβάστε το άρθρο Γρήγορο βάδισμα για τη θεραπεία του διαβήτη

health.in.gr

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024