Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το εργασιακό άγχος προδιαθέτει σε ουσιοεξάρτηση

Το εργασιακό άγχος προδιαθέτει σε ουσιοεξάρτηση

Νέα Υόρκη: Οι νεαροί εργαζόμενοι που αγχώνονται πολύ εξαιτίας της δουλειάς τους μπορεί να είναι επιρρεπείς στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Νέα Υόρκη: Οι νεαροί εργαζόμενοι που αγχώνονται πολύ εξαιτίας της δουλειάς τους μπορεί να είναι επιρρεπείς στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν με επικεφαλής τον Δρ Φίλιπο Ρηντ μίλησε με 985 εργαζόμενους και διαπίστωσε ότι εκείνοι που ανέφεραν υψηλά ποσοστά εργασιακού άγχους στην αρχή της μελέτης ήταν πιθανότερο να κάνουν χρήση ινδικής κάνναβης, κοκαΐνης, ηρωίνης ή άλλων ναρκωτικών έναν χρόνο αργότερα.

Ειδικότερα, οι δουλειές με μικρό έλεγχο, όπου οι εργαζόμενοι έχουν μικρή επιτρεπόμενη αυτονομία στην επίτευξη των στόχων, συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο χρήσης ναρκωτικών.

Εφόσον, η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα που αρχικά δεν έκαναν χρήση ουσιών, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι, το εργασιακό άγχος προηγείται της κατάχρησης ουσιών, και όχι το αντίθετο.

Το υψηλό εργασιακό άγχος συνήθως πηγάζει από επαγγελματικές ενασχολήσεις που είναι ψυχικά και πνευματικά απαιτητικές δίνοντας ελάχιστα περιθώρια στον εργαζόμενο να πάρει αποφάσεις ή πρωτοβουλίες.

Στην παρούσα έρευνα, το αυξημένο εργασιακό άγχος συνδέθηκε με τον κίνδυνο ουσιοεξάρτησης, αλλά η περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος σχετιζόταν ειδικότερα με τις εργασίες με χαμηλό προφίλ ελέγχου.

Συνολικά, σχεδόν το 5% του δείγματος θεωρήθηκαν εξαρτημένοι από ουσίες έναν χρόνο αργότερα. Αυτοί που είχαν αναφέρει αρχικά εργασία με χαμηλό προφίλ ελέγχου είχαν έως και τριπλάσιες πιθανότητες ουσιοεξάρτησης.

Τα στοιχεία αυτά είναι συναφή με άλλα που έχουν διαπιστώσει υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου μεταξύ των εργαζομένων με μικρό έλεγχο επί του αντικειμένου εργασίας.

Οι συμμετέχοντες στην παρούσα έρευνα ήταν τμήμα δείγματος άλλης μελέτης το οποίο είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την παιδική ηλικία, γεγονός που επέτρεψε στον Δρ Ρηντ να λάβει υπόψη ορισμένους δημογραφικούς παράγοντες (μόρφωση, επαγγελματική απασχόληση των γονέων κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας). Επίσης εκτίμησε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου όπως η τάση προς ανυπακοή ή η λήψη ρίσκων στην παιδική ηλικία, παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή επαγγέλματος και τον κίνδυνο χρήσης ναρκωτικών μετέπειτα.

Αλλά καμιά εξ αυτών των εκτιμήσεων δεν εξηγεί τη σχέση μεταξύ εργασιακού άγχους-ουσιοεξάρτησης.

Αλλοι παράγοντες που δεν ελήφθησαν υπόψη, όπως η χρήση ουσιών από τους γονείς ή η ψυχική υγεία των εργαζομένων, μπορεί να παίζουν ρόλο.

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024