Το αλκοόλ καταστρέφει τα οστά

Το αλκοόλ καταστρέφει τα οστά

Νέα Υόρκη: Η οστική απώλεια είναι μια παραμελημένη συνέπεια της βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά πρόσφατη μελέτη καταδεικνύει πως το αλκοόλ επηρεάζει τα οστά, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Σε ανασκόπηση κυτταρικών, ζωικών και κλινικών μελετών ο Δρ Ντένις Τσακαλακαλ του Ιατρικού Κέντρου Omaha VA της Νεμπράσκα περιγράφει πως ο αλκοολισμός οδηγεί σε οστική απώλεια, υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων και βραδύτερη επούλωση των οστικών ρηγμάτων.

Το κύριο πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι το αλκοόλ αναστέλλει τον φυσιολογικό σχηματισμό νέων οστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η βαριά κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με οστική αποδυνάμωση και κατάγματα, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ ίσως προστατεύει την οστική μάζα πιθανόν διότι οι μικρές ποσότητες αλκοόλ προάγουν τον σχηματισμό νέων οστών.

Ωστόσο από την ανασκόπηση προκύπτει ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο για τον αλκοολισμό.

Κατά τη διάρκεια της ενήλικη ζωής, τα οστά διέρχονται μια διαδικασία «ανακατασκευής», όπου οι οστεοκλάστες διασπούν μικρά μερίδια παλαιών κυττάρων και οι οστεοβλάστες σχηματίζουν νέα οστά.

Στους υγιείς νεαρούς ενήλικες, η διαδικασία αυτή είναι συνήθως ισορροπημένη, ώστε να διατηρείται η οστική μάζα. Ωστόσο η υπερκατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να εμποδίζει τους οστεοβλάστες να κάνουν τη δουλειά τους και οι αλκοολικοί αρχίζουν μέσα σε λίγα χρόνια να χάνουν οστική μάζα.

Οι περισσότερες μελέτες έχουν καθορίζει ως βαριά κατανάλωση αλκοόλ τα έξι ή και περισσότερα ποτά την ημέρα. Από την παρούσα ανασκόπηση όμως διαπιστώνεται ότι η οστική απώλεια είναι υπαρκτός κίνδυνος ακόμα και για άτομα που πίνουν λιγότερο, τρία ή περισσότερα ποτά ημερησίως.

health.in.gr

Διάφορα:  Περισσότερα Θέματα