Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εμμετρωπία: Ο Ιατρικός τουρισμός στη πράξη

Εμμετρωπία: Ο Ιατρικός τουρισμός στη πράξη

Στην Ελλάδα ο Ιατρικός τουρισμός ακούγεται σαν ξένη λέξη. Πράγμα που εκ πρώτης μοιάζει λογικό, μιας και σαν χώρα μόνο για το σύστημα υγείας μας δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Κι όμως στην Κρήτη ένα πρωτοποριακό ιατρικό κέντρο σε συνεργασία με μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων της χώρας μας, κηρύσσουν την έναρξη στο «παιχνίδι» του Ιατρικού τουρισμού.

Στην Ελλάδα ο Ιατρικός τουρισμός ακούγεται σαν ξένη λέξη. Πράγμα που εκ πρώτης μοιάζει λογικό, μιας και σαν χώρα μόνο για το σύστημα υγείας μας δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Κι όμως στην Κρήτη ένα πρωτοποριακό ιατρικό κέντρο σε συνεργασία με μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων της χώρας μας, κηρύσσουν την έναρξη στο «παιχνίδι» του Ιατρικού τουρισμού.

Συναντηθήκαμε με τον Δρ Ιωάννη Ασλανίδη, πρώην Ιατρικό διευθυντή του Β.Ε.Μ.Μ.Ο. και νυν επιστημονικό διευθυντή του ΕμμετρωπίαΟφθαλμολογικού και Διαθλαστικού Κέντρου Κρήτης και τον ρωτήσαμε για τις προοπτικές ενός «διαφορετικού» τουρισμού στην Κρήτη.

Health.in.gr: Πόσο ανεπτυγμένος είναι ο Ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα;

Ι. Α.: Ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα είναι μάλλον σε νεογνική ηλικία. Προσπάθειες μερικών ιατρικών κέντρων όπως αιμοκαθάρσεις κ.τ.λ., παρότι αξιόλογες υπήρξαν μεμονωμένες και μοναχικές. Για πρώτη φορά εφέτος η Εμμετρωπία Α.Ε. σε συνεργασία με τη αλυσίδα ξενοδοχείων Aldemar συνάπτουν επισήμως μια στρατηγική συμμαχία για την εδραίωση του ιατρικού τουρισμού ξεκινώντας απ’ την Κρήτη. Αρχικά, στο χώρο της οφθαλμολογίας, και με απώτερο σκοπό σε άλλες ειδικότητες που είναι αρκετά δημοφιλείς στο εξωτερικό.

Health.in.gr: Τι είναι αυτό που μας κρατάει τόσο πίσω σε αυτόν τον τομέα;

Ι. Α.: Η έλλειψη κρατικής ενθάρρυνσης και κινήτρων των φορέων που μπορούν να παράγουν τον ιατρικό τουρισμό. Γενικότερα μια εθνική πολιτική χωρίς μακροχρόνια στρατηγική, με αδιαφορία για το πώς κινούνται οι ανταγωνιστές μας σε αυτή την αγορά.

Health.in.gr: Και εκτός Ελλάδος;

Ι. Α.: Σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία ακόμα και η Τουρκία, που έχουν σαφώς χαμηλότερο βιοτικό αλλά και ιατρικό επίπεδο, ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα και κερδοφόρα κομμάτια θεματικού τουρισμού με συνεχή ανοδική τάση. Ασθενείς από τη κεντρική και βόρεια Ευρώπη δε διστάζουν να μετακινηθούν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου σε χώρες που προσφέρουν υψηλές ιατρικές υπηρεσίες με λογικό κόστος.

Health.in.gr: Σε ποιους τομείς μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα ο ιατρικός τουρισμός;

Ι. Α.: Θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια ολόκληρη γκάμα παθήσεων, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο πολύπλοκες. Οι ιατρικές υπηρεσίες όμως που ολοκληρώνονται σε μια ημέρα σε τομείς όπως η Οφθαλμολογία, η Οδοντιατρική και η Πλαστική χειρουργική, οι οποίες είναι σχετικά ανώδυνες και σύντομες, μπορούν να συνδυαστούν με ολιγοήμερη ανάρρωση σε διάφορα ήδη υπάρχοντα θέρετρα. Παρόλα αυτά, σε χώρες της Ασίας, της Απω Ανατολής (Μαλαισία, Ινδία) έχει αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός για βαρύτερα περιστατικά όπως καρδιοχειρουργικής, μεταμοσχεύσεων κτλ.

Health.in.gr: Πώς εκτιμάται λοιπόν το μέλλον αυτής της αγοράς;

Ι. Α.: Το μέλλον αυτό της αγοράς θα μπορούσε να είναι λαμπρό. Ο ασθενής δε φείδεται ούτε χρόνο, ούτε κόπο, ούτε χρήματα με σκοπό να πετύχει το καλύτερο για τη υγεία του. Μια ματιά στους αριθμούς και στην ανάπτυξη γειτονικών χωρών με εθνική στρατηγική στον ιατρικό τουρισμό όπως η Τουρκία, μαρτυρά του λόγου το αληθές.

Health.in.gr: Η Οφθαλμολογία, όπως προαναφέρατε, προσφέρεται για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Η Εμμετρωπία Α.Ε.πως ακριβώς δραστηριοποιείται;

Ι. Α.: Η Εμμετρωπία προσφέρει τη λύση σε διάφορα προβλήματα όρασης όπως τη μυωπία, την υπερμετρωπία, τον κανονικό και τον ανώμαλο αστιγματισμό καθώς και την πρεσβυωπία, αλλά επίσης και σε άλλα προβλήματα όρασης όπως: καταρράκτης, γλαύκωμα, διαβήτης. Το επιστημονικό προσωπικό μας έχει πρόσβαση στις προηγμένες τεχνικά κλινικές εγκαταστάσεις μας για αξιολόγηση του ασθενή και ειδικεύεται σε ένα ευρύ φάσμα διαθλαστικών τεχνικών συμπεριλαμβανομένης της wavefront assisted/topography assisted LASIK, custom LASEK/PRK, τοποθέτηση ενδοκερατοειδικών δακτυλίων και προσαρμοστικών φακών. Ο συγκερασμός μεγάλης κλινικής εμπειρίας, εξαιρετικά εξειδικευμένων επιστημόνων σε τεχνολογίες υψηλής ακρίβειας, καθιστούν την Εμμετρωπία σαν ένα από πιο αξιόπιστα οφθαλμολογικά κέντρα παροχής σύγχρονων ιατρικών υπηρεσιών.

Health.in.gr: Η διαθλαστική συζητείται πολύ τώρα τελευταία. Τόσο που οι επεμβάσεις ακούγονται σαν ρουτίνα.

Ι. Α.: Τίποτε δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται στη ιατρική. Γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό κι ευθύνη κάθε ιατρική πράξη. Απλά, ο συνδυασμός εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας με πλατιά χειρουργική εμπειρία κάνουν τα πράγματα ασφαλέστερα και πιο προβλέψιμα στη περίπτωση της διαθλαστικής.

Health.in.gr: Γιατί θεωρείτε ότι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιείτε είναι οι καλύτερες;

Ι. Α.: Η Εμμετρωπία είναι η μοναδική κλινική στην Κρήτη και μια από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που διαθέτει ταυτόχρονα δυο διαφορετικά laser τελευταίας γενιάς, με δυνατότητα και των δυο εξατομικευμένων επεμβάσεων ανάλογα της ιδιαιτερότητας του κάθε ματιού.

Health.in.gr: Πρακτικά πως βοηθάει αυτό τους ασθενείς;

Ι. Α.: Η χρήση των νέων αυτών τεχνολογιών έχει σαν αποτέλεσμα τον λεπτομερέστερο και ακριβέστερο προεγχειρητικό έλεγχο και μελέτη των ασθενών, αλλά και περισσότερο προβλέψιμα και πιο ασφαλή μετεγχειρητικά αποτελέσματα.

Health.in.gr: Σε επίπεδο Ιατρικής, τι σημαίνει για τον ασθενή μια διαθλαστική επέμβαση;

Ι. Α.: Στη διαθλαστική χειρουργική με laser θεραπεύεται η μυωπία, ο αστιγματισμός, η υπερμετρωπία και τελευταία η πρεσβυωπία. Οι επεμβάσεις αυτές προϋποθέτουν έναν αυστηρό προεγχειρητικό έλεγχο που διαρκεί 2-3 ώρες.

Κατά τη διάρκεια του προεγχειρητικού ελέγχου, θα γίνει μια αναλυτική εξέταση τόσο της όρασης, όσο και του οπτικού σας συστήματος, έτσι ώστε να καθοριστεί η καταλληλότητα ή όχι του ασθενή για τη διαθλαστική χειρουργική επέμβαση.

Αυτός ο αναλυτικός έλεγχος περιλαμβάνει:

  • Αντικειμενικός καθώς και υποκειμενικός προσδιορισμός της οπτικής ανεπάρκειας η οποία χρήζει διόρθωση.
  • Μέτρηση του αξονικού μήκους του ματιού.
  • Δημιουργία ενός τοπογραφικού χάρτη της επιφάνειας του κερατοειδούς χιτώνα, στον οποίο ‘οι λόφοι’ και ‘οι κοιλάδες’ είναι γραφικά διευκρινισμένοι -ακριβώς όπως σε έναν γεωγραφικό χάρτη.
  • Δοκιμή όρασης σε διαφορετικές συνθήκες φωτεινότητας.
  • Μέτρηση του μεγέθους της κόρης του ματιού στο σκοτάδι.
  • Μέτρηση του πάχους του κερατοειδή χιτώνα, βυθοσκόπηση.

Η μελέτη αυτή θα καταδείξει την καταλληλότητα ή όχι του υποψηφίου για εγχείρηση.

Η εγχείρηση διαρκεί περίπου 10 λεπτά για κάθε μάτι. Χρειάζονται μόνο δυο σταγόνες τοπικού αναισθητικού και είναι κατά κανόνα ανώδυνη. Δεν είναι κουραστική για τον ασθενή καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης είναι ξαπλωμένος σε ένα αναπαυτικό ανατομικό κρεβάτι και μπορεί να συνομιλεί με τον χειρούργο του, σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια της επέμβασης.

Health.in.gr: Ο ιδανικός ασθενής ποιος είναι; Σε ποίον θα συστήνατε μια επέμβαση ανεπιφύλακτα;

Ι. Α.: Ιδανικός ασθενής κατ’ αρχάς είναι αυτός που πληροί τις προϋποθέσεις όπως αυτές αναδύονται μέσα από έναν αυστηρό προεγχειρητικό έλεγχο.

Προσωπικά, θα σύστηνα την επέμβαση σε όλους τους χρήστες φακών επαφής (ειδικά μαλακών) αφού η ίδια η επέμβαση έχει αθροιστικά πολύ μικρότερο ρίσκο από την ύπαρξη ενός ξένου σώματος μέσα στο μάτι όπως ο φακός επαφής. Επίσης, σε οποιονδήποτε θέλει να απαλλαχθεί από τα γυαλιά του για λόγους επαγγελματικούς -όπως οι αθλητές ή οι πιλότοι, αισθητικής και τέλος σε όσους έχουν βαρεθεί ή νιώθουν να περιορίζεται η ζωή τους από την καθημερινή χρήση γυαλιών.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, κρίνει πως ένα ποσοστό 20% των υποψηφίων ασθενών είναι ακατάλληλοι, δεν πρέπει τελικά να υποβάλλονται σε εγχείρηση. Αν αποκλεισθεί αυτό το ποσοστό ασθενών κατόπιν μιας ενδελεχούς προεγχειρητικής μελέτης, το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 98%-99% με τη σύγχρονη τεχνολογία και σε έμπειρα χέρια.

Health.in.gr: Δεν μπορεί να μην υπάρχουν πάντως και δύσκολα περιστατικά.

Ι. Α.: Φυσικά. Υπάρχουν από δύσκολα μέχρι πολύ δύσκολα περιστατικά, μέχρι ανεγχείρητα περιστατικά. Στις περιπτώσεις αυτές πέρα από τους περιορισμούς της τεχνολογίας, τη μεγάλη βαρύτητα έχει η εμπειρία και η ικανότητα του διαθλαστικού χειρουργού.

Health.in.gr: Πόσο καλύτερα θα βλέπουμε μετά το τέλος της επέμβασης;

Ι. Α.: Η χρήση των λέιζερ στην οφθαλμολογία για την διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων στοχεύει στην παροχή του καλυτέρου δυνατού αποτελέσματος. Οι περισσότεροι που θα κάνουν επέμβαση με λέιζερ δεν θα χρειαστούν πια γυαλιά ή φακούς για την οδήγηση, ή το άθλημά τους, για να παρακολουθήσουν κάποια ταινία στην τηλεόραση, ή να στοχεύσουν σε καριέρες που απαιτούν άριστη όραση. Τουλάχιστον το 95% των ασθενών που έχουν υποβληθεί στην επέμβαση παρουσίασαν άριστα αποτελέσματα, χωρίς επιπλοκές και προβλήματα.

Health.in.gr: Πόσο γρήγορα θα βλέπουμε μετά την επέμβαση;

Ι. Α.: Η ανάρρωση είναι γρήγορη. Τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση, τα μάτια είναι κάπως ερεθισμένα, με μια αίσθηση ξένου σώματος και δακρύρροιας. Συνήθως κατά το συγκεκριμένο διάστημα η όραση είναι θολή. Έπειτα από δώδεκα ώρες ο ερεθισμός σταματάει και η όραση αρχίζει να βελτιώνεται σημαντικά. Την επόμενη μέρα την επέμβασης, ο ερεθισμός έχει εξαλειφθεί τελείως και η όραση έχει γίνει σχεδόν τέλεια.

Health.in.gr: Τι πρέπει να προσέξουμε πιο πολύ από αυτά που θα μας πει ο γιατρός μετά την επέμβαση για το καλό των ματιών μας;

Ι. Α.: Μετά από κάθε επέμβαση, δίνεται ειδική θεραπευτική αγωγή με κολλύρια έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν μολύνσεις και να βοηθήσουν στην επούλωση. Ο κάθε ασθενής είναι υπεύθυνος στο να προστατέψει τα μάτια του από αυτές ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του γιατρού. Το σημαντικότερο είναι τις πρώτες μέρες να μην ξυστεί με οποιοδήποτε τρόπο το μάτι με αποτέλεσμα να φύγει το flap από τη θέση του. Σε αυτήν την περίπτωση, γίνεται ένα δεύτερο χειρουργείο για να επανέλθει στην επιθυμητή θέση. Τέλος, μετά την επέμβαση παρατηρείται μια φωτοευαισθησία στα μάτια, για αυτό θα πρέπει να κυκλοφορούμε πάντα με ελεγμένα από το γιατρό γυαλιά ηλίου.

Health.in.gr: Θα ξαναδούμε το γιατρό μετά από κάποιο διάστημα για περαιτέρω παρακολούθηση για την αποφυγή κάποιων μελλοντικών προβλημάτων;

Ι. Α.: Ο πρώτος υποχρεωτικός μετεγχειρητικός έλεγχος σας θα πραγματοποιηθεί στην κλινική μας μέσα σε 24 ώρες μετά από τη χειρουργική επέμβασή σας. Η ώρα του ραντεβού σας θα σας γίνει γνωστή αμέσως μετά το πέρας της εγχείρησής σας. Μετά από την 24ωρη επίσκεψή σας θα πρέπει να υποβληθείτε σε τρεις ακόμη πρόσθετους μετεγχειρητικούς ελέγχους. Οι μετεγχειρητικές εξετάσεις απαιτούνται μετά από μια εβδομάδα, ένα μήνα και τρεις μήνες. Κάθε μετεγχειρητικός έλεγχος διαρκεί περίπου 15 λεπτά και βοηθά στην αξιολόγηση της μετέπειτα πορείας των ματιών σας και σε τυχών μολύνσεις.

Health.in.gr: Κλείνοντας τη συνέντευξη θα θέλαμε να μας πείτε πως φαντάζεστε το μέλλον της Οφθαλμολογίας;

Ι. Α.: Το μέλλον της Οφθαλμολογίας είναι διττό. Στο Δυτικό κόσμο, η αγωνία για τη λύση προβλημάτων όπως η τύφλωση από τη γεροντική εκφύλιση της ώχρας, καθώς και η θεραπεία της πρεσβυωπίας αλλά και η ένθεση μικροτσίπ αμφιβληστροειδούς στα τυφλά μάτια θα είναι μερικές από τις μείζονες αλλαγές στο χώρο μας.

Στον τρίτο κόσμο όμως, η τύφλωση από απλές αιτίες όπως καταρράκτη ή τράχωμα εκατομμυρίων ανθρώπων δε φαίνεται πως μπορεί ακόμα να χαλιναγωγηθεί. Βλέπουμε δηλαδή, ένα χάσμα μεταξύ των κόσμων, που μάλλον βαθαίνει με τον χρόνο παρά γεφυρώνεται και αυτό μας αφήνει ένα αίσθημα μη εφησυχασμού, στη διαρκή προσπάθειά μας για εμμετρωπία, δηλαδή άριστη όραση.

health.in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024