Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιζήμια για την ανδρική υγεία η ανδροστενεδιόνη

Επιζήμια για την ανδρική υγεία η ανδροστενεδιόνη

Λονδίνο: Αναποτελεσματική έως επιβλαβή χαρακτηρίζει μια αμερικανική μελέτη την ουσία "ανδροστενεδιόνη", η οποία πλασάρεται στην αγορά ως ενισχυτική ουσία της τεστοστερόνης, με στόχο την άρση των συμπτωμάτων της "ανδρικής εμμηνόπαυσης".

Λονδίνο: Αναποτελεσματική έως επιβλαβή χαρακτηρίζει μια αμερικανική μελέτη την ουσία «ανδροστενεδιόνη», η οποία πλασάρεται στην αγορά ως ενισχυτική ουσία της τεστοστερόνης, με στόχο την άρση των συμπτωμάτων της «ανδρικής εμμηνόπαυσης».

Το εν λόγω φαινόμενο πλήττει τους άνδρες μέσης ηλικίας και χαρακτηρίζεται από αλλαγές στη σωματική κατανομή του λίπους, αύξηση της συχνότητας των καρδιακών σφύξεων, υψηλή αρτηριακή πίεση, αίσθημα κόπωσης, εκνευρισμό, πρόσληψη βάρους και απώλεια της λίμπιντο.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου – η βάση του οποίου είναι καθαρά θεωρητική, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες – χορηγούνται συχνά ενέσεις τεστοστερόνης, που έχουν την ιδιότητα να αναστρέφουν τα παραπάνω συμπτώματα.

Η ανδροστενεδιόνη αποτελεί πρόδρομο μόριο της τεστοστερόνης – πράγμα που σημαίνει ότι η πρώτη ουσία έχει τη δυνατότητα να μετεξελιχθεί στη δεύτερη – και η χορήγησή της συνιστάται πολύ συχνά στους πάσχοντες.

Ωστόσο, μια μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine, χαρακτηρίζει όχι μόνο ανεπαρκή αλλά και επικίνδυνη τη θεραπεία με ανδροστενεδιόνη, τονίζοντας ότι ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι Αμερικανοί επιστήμονες χορήγησαν την ουσία σε μια ομάδα μεσήλικων εθελοντών που είχαν εμφανίσει όλα τα συμπτώματα και ανακάλυψαν ότι δεν επήλθε καμία αλλαγή στα συμπτώματα.

«Η εν λόγω ουσία κυκλοφορεί παράνομα στην παγκόσμια αγορά, καθώς η πλειονότητα των παγκόσμιων υγειονομικών φορέων έχουν αποφασίσει ότι πρόκειται για φάρμακο και όχι για διατροφικό συμπλήρωμα. Κατά συνέπεια, η λήψη του θα πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση, επειδή υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την ανδρική υγεία», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας στον επίλογο της μελέτης.

health.in.gr

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024