Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Αντισηψία και Betadine®

Η αντισηψία επιτυγχάνεται με τη χρήση διαφόρων χημικών ουσιών οι οποίες εξουδετερώνουν ή και καταστρέφουν πλήρως τα μικρόβια όταν αυτά έλθουν σε επαφή με τις αντίστοιχες ουσίες. Τα αντισηπτικά εφαρμόζονται κυρίως τοπικώς, αν και υπάρχουν μερικά που δρουν δια της συστηματικής οδού. Στην κατηγορία των μικροβιοκτόνων χημικών ουσιών υπάγονται πολλές ουσίες, ενώ παράλληλα, πολλά από τα αντισηπτικά έχουν και μυκητισιακή δράση. Δυστυχώς όμως, ενίοτε μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες δεν ενεργούν αποτελεσματικά, είτε λόγω παρενεργειών (τοξικότητας) ή εξ αιτίας του είδους του μικροοργανισμού. Στις κύριες κατηγορίες των αντισηπτικών κατατάσσονται οι οξειδωτικές χημικές ουσίες, οι φαινόλες και τα ανάλογά τους, διάφορες ενώσεις βαρέων μετάλλων και ιδίως υδραργύρου, τα επιφανειοδραστικά και ιδίως τα κατιονικά και τέλος μια κατηγορία χρωστικών. Αλκοόλες, γλυκόλες, αλδεϋδες και οξέα θα μπορούσαν, σε κάποιο βαθμό, να χρησιμοποιηθούν επίσης.

Η αντισηψία επιτυγχάνεται με τη χρήση διαφόρων χημικών ουσιών οι οποίες εξουδετερώνουν ή και καταστρέφουν πλήρως τα μικρόβια όταν αυτά έλθουν σε επαφή με τις αντίστοιχες ουσίες.

Τα αντισηπτικά εφαρμόζονται κυρίως τοπικώς, αν και υπάρχουν μερικά που δρουν δια της συστηματικής οδού.
Στην κατηγορία των μικροβιοκτόνων χημικών ουσιών υπάγονται πολλές ουσίες, ενώ παράλληλα, πολλά από τα αντισηπτικά έχουν και μυκητισιακή δράση. Δυστυχώς όμως, ενίοτε μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες δεν ενεργούν αποτελεσματικά, είτε λόγω παρενεργειών (τοξικότητας) ή εξ αιτίας του είδους του μικροοργανισμού.
Στις κύριες κατηγορίες των αντισηπτικών κατατάσσονται οι οξειδωτικές χημικές ουσίες, οι φαινόλες και τα ανάλογά τους, διάφορες ενώσεις βαρέων μετάλλων και ιδίως υδραργύρου, τα επιφανειοδραστικά και ιδίως τα κατιονικά και τέλος μια κατηγορία χρωστικών. Αλκοόλες, γλυκόλες, αλδεϋδες και οξέα θα μπορούσαν, σε κάποιο βαθμό, να χρησιμοποιηθούν επίσης.

Τα τοπικά αντισηπτικά, που αποτελούν και την πλειονότητα, δρουν αποτελεσματικά δια του περιορισμού των επιφανειακών μολύνσεων, ενώ πολλά από αυτά έχουν και σπερματοκτόνο δράση, αν και μερικά δεν μπορούν να εισαχθούν εύκολα στο κόλπο.
Για την επίτευξη της αντισηψίας εκτός των «αντισηπτικών», χρησιμοποιούνται και τα «βακτηριοκτόνα» (σκοτώνουν βακτήρια), «βακτηριοστατικά» (σταματούν την ανάπτυξη των βακτηριδίων), «μικροβιοκτόνα» (καταστρέφουν ασθενοφόρους μικροοργανισμούς) και τα «ιοκτόνα» (ουσίες που σκοτώνουν ιούς).

Είναι επομένως εμφανές ότι ένα αντισηπτικό φάρμακο θα πρέπει να εκπληρεί ορισμένες προδιαγραφές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για μια καλή αντισηψία τόσο της προσωπικής υγιεινής στα χειρουργεία όσο και σε μικροτραυματισμούς, σε εγκαύματα , σε απλούς έρπητες (άφθες), και σε οδοντιατρικές επεμβάσεις.
Από τα υπάρχοντα αντισηπτικά, πλέον αποτελεσματικό θεωρείται η ιωδιούχος ποβιδόνη (Povidone Iodine), που έχει την ικανότητα εξουδετέρωσης και των κατά Gram θετικών αλλά και αρνητικών βακτηριδίων , των μυκήτων, των ιών και των πρωτόζωων.

Ο μηχανισμός δράσης της ποβιδόνης έγκειται στο να αυξάνει τη διαλυτότητα του ιωδίου και παράλληλα να δημιουργεί μία μορφή ιωδίου βραδείας αποδέσμευσης, προσφέροντας έτσι αντισηψία παρατεταμένης διάρκειας.

Η ιωδιούχος ποβιδόνη κυκλοφορεί στα φαρμακεία ως προϊόν με την ονομασία BETADINE® .Η δημιουργία του BETADINE® είναι το αποτέλεσμα ερευνών της Ελβετικής εταιρίας MUNDIPHARMA A.G. Το BETADINE® είναι γνωστό και στην Ελλάδα από το 1974, ενώ σήμερα κυκλοφορεί και σε άλλες 162 χώρες παγκοσμίως.
To Betadine μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για την απολύμανση των χεριών του προσωπικού του χειρουργείου, την απολύμανση του δέρματος των ασθενών που πρόκειται να χειρουργηθούν ή στους οποίους θα γίνουν επεμβατικές πράξεις, την περιποίηση των τραυμάτων, την εξάλειψη της μικροβιακής φορείας, το πλύσιμο των χεριών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μετά την επαφή του με ασθενείς κ.λ.π.

Το Betadine δηλαδή είναι μοναδικό και αναγνωρίσιμο προϊόν σε σχέση με τη χημική, κατασκευαστική και κλινική του ποιότητα. Πληρεί δε όλες τις γενικά αποδεκτές ιδιότητες ενός ιδανικού μικροβιοκτόνου για τοπική αντισηψία όπως αυτές έχουν καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), που είναι:
– Συνολική αποτελεσματικότητα, δηλαδή καταστροφή όλων των στελεχών των δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηριδίων, πρωτοζώων, ζυμομυκήτων, σπόρων, ρικετσιών και ιών.
– Ταχεία μικροβιοκτόνο δράση (30sec-90sec), χωρίς κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών.
– Απουσία τοξικής δράσης και μη απορρόφηση.
– Απουσία ερεθιστικής δράσης.
– Υδατοδιαλυτότητα.
– Υπολειμματική δράση.
– Σχηματισμός μεμβράνης (φιλμ).
– Πλήρης σκιαγράφηση της απολυμανθείσας περιοχής.
– Μη αναστολή της δράσης του από τους σάπωνες, τα καθαριστικά, τα οργανικά υγρά, το πύον ή άλλες οργανικές ουσίες.
– Με ποικιλία μορφών που εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες.
– Χαμηλό κόστος θεραπείας.

Οι προδιαγραφές αυτές αφορούν μόνον τα σκευάσματα Betadine και η διεργασία με την οποία επιτυγχάνονται (standardised) έχει πατενταριστεί και δεν ακολουθείται για την παρασκευή άλλων σκευασμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο (generics).
Αναλυτικά οι ενδείξεις ανά μορφή Betadine είναι οι παρακάτω:

Solution 10% 30ml & 240ml σε φιαλίδια
-Προεγχειρητική και μετεγχειρητική αντισηψία.
-Μικροβιακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις.
-Αντισηψία τραυμάτων, εκδορών, ελκών (εκ κατακλίσεως, άτονα).

Ointment 10% 30gr σε σωληνάριο & 210gr σε βαζάκι
-Αντισηψία τραυμάτων και εγκαυμάτων 1ου, 2ου και 3ου βαθμού.
-Αντισηψία του δέρματος κατά την εφαρμογή καθετήρων, ενδοφλεβίων εγχύσεων ή παρακεντήσεων.
-Άτονα έλκη, έλκη εκ κατακλίσεως.

Surgical Scrub 7.5%
-100ml σε φιαλίδιο & 1000ml σε φιάλη
-Προεγχειρητική αντισηψία των χεριών του προσωπικού του χειρουργείου.
-Αντισηψία χεριών ιατρών, αδελφών ή άλλων προσώπων που έρχονται σε επαφή με ασθενείς.
Για την απολύμανση και τον καθαρισμό οιασδήποτε περιοχής του σώματος

Gargle-Mouthwash 1% 240ml σε φιαλίδιο

Οδοντιατρική:
-Εξαγωγές οδόντων-επεμβάσεις.
-Στοματίτιδα-άφθες.
-Ουλίτιδα-παροδοντοπάθεια.
-Δυσοσμία στόματος.

Παθ/γία-ΩΡΛ/γία:
-Φαρυγγίτιδα- λαρυγγίτιδα -αμυγδαλίτιδα -κρυολόγημα-γρίπη.

Για την υγιεινή του στόματος:
Προστατεύει από μεταδοτικές λοιμώξεις. Εξαλείφει την κακοσμία και δροσίζει το στόμα σε εμπύρετες, μετεγχειρητικές ή άλλες νοσηρές καταστάσεις.

Vaginal Gel 10% σε σωληνάριο 85gr
Suppositories 200mg 14 υπόθετα
Vaginal Douche 10% σε φιαλίδιο 240ml
-Κολπίτιδα οφειλόμενη σε τριχομονάδες, μύκητες, βακτηρίδια ή σε μικτή λοίμωξη.
-Αντισηπτικές και αποσμητικές πλύσεις.

Antiseptic paint 10% φιαλίδια 8ml με πινελάκι
-Σε μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος καθώς και σε ερπητικές λοιμώξεις, στις οποίες επιταχύνει την επούλωση των αλλοιώσεων και μειώνει τη μεταδοτικότητα.
-Σε ονυχομυκητιάσεις.
-Γενικώς σε κάθε λύση της συνέχειας του δέρματος, όπου απαιτείται προστασία από λοίμωξη.

Cream 5% σε σωληνάρια 30gr
-Για την πρόληψη και θεραπεία μολύνσεων σε μικροτραύματα, εκδορές και ήπια εγκαύματα.
-Για την θεραπεία των μυκητιασικών λοιμώξεων του δέρματος.

Shampoo 4% σε φιαλίδιο 100ml
-Λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής.
-Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.
-Πιτυρίαση του τριχωτού της κεφαλής και ποικιλόχρους πιτυρίαση.

Πρέπει τέλος να αναφερθεί ότι το Betadine είναι το μόνο διάλυμα ιωδιούχου ποβιδόνης που παρασκευάζεται με τη μέθοδο standardized.Η μέθοδος αυτή σημαίνει ότι διατηρεί στο ακέραιο τις ιδιότητές του, για όλη τη διάρκεια ζωής του, σε κλειστό είτε σε ανοιγμένο περιέκτη. Διασφαλίζεται έτσι, η σταθερή συγκέντρωση ελεύθερου ιωδίου ακόμα και μετά 3ετή αποθήκευση, ο σταθερός χρόνος εξόντωσης των μικροοργανισμών (30 sec) όποτε κι αν χρησιμοποιηθεί, σταθερό, ουδέτερο και φιλικό προς το δέρμα Ph και σταθερή ποιότητα για όλες τις παρτίδες παραγωγής.
Κανένα από τα ομοειδή σκευάσματα δεν παρουσιάζει αυτή τη μοναδικότητα σε σχέση με τη χημική, κατασκευαστική και κλινική ποιότητα του Betadine.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε πρόσφατα, παρατηρήθηκε ότι στα νοσοκομεία που αντικαταστάθηκε το Betadine με άλλο σκεύασμα ιωδιούχου ποβιδόνης, κυρίως στις μορφές Surgical Scrub 7,5% 1000ml και Solution 10% 240ml, για να μειωθεί το κόστος (20% φθηνότερα τα αντίγραφα βάση νομοθεσίας από το πρωτότυπο) αυξήθηκε η ποσοτική κατανάλωση στη χρήση των αντιγράφων (τεμάχια) περίπου 100% με ότι αυτό συνεπάγεται για το όφελος στις δαπάνες των νοσοκομείων.

Σε ότι αφορά την ποιοτική ανάλυση των επιπτώσεων από τη χρήση των αντιγράφων παρατηρήθηκε στα νοσοκομεία αύξηση της χορήγησης διπλών – τριπλών συνδυασμών ισχυρής ενδοφλέβιας αντιβίωσης (δηλ. αύξηση στο κόστος νοσηλείας των ασθενών) μετά το χειρουργείο λόγω λοίμωξης και παράταση της παραμονής των ασθενών (αύξηση δαπανών για τα ταμεία).

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν τις μεγάλες διαφορές στην χημική, κατασκευαστική ποιότητα μεταξύ του Betadine και των αντιγράφων. Αυτό οφείλεται στο ότι, μόνο το πρωτότυπο Betadine το οποίο παρασκευάζεται και συσκευάζεται εξολοκλήρου από την LAVIPHARM, η οποία κατέχει τον πλήρη φάκελο παρασκευής του, προσφέρει το άριστο κλινικό αποτέλεσμα στους ασθενείς, και εξασφαλίζει ταυτόχρονα την μεγαλύτερη δυνατή προφύλαξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο χώρο του νοσοκομείου.

Σίγουρα το θέμα της σωστής αντισηψίας αφορά όλους μας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε και στην ιστοσελίδα της Lavipharm.

health.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024