Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στοιχεία σοκ για τα κρούσματα καρκίνου στην Κοζάνη

Στοιχεία σοκ για τα κρούσματα καρκίνου στην Κοζάνη

Θεσσαλονίκη: Αποκαλυπτικά στοιχεία, που μαρτυρούν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά στην περιοχή της Κοζάνης τα κρούσματα καρκίνου (κατ΄ επέκταση και οι θάνατοι από μορφές της ασθένειας αυτής), διαθέτει το νοσοκομείο της πόλης.

Θεσσαλονίκη: Αποκαλυπτικά στοιχεία, που μαρτυρούν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά στην περιοχή της Κοζάνης τα κρούσματα καρκίνου (κατ΄ επέκταση και οι θάνατοι από μορφές της ασθένειας αυτής), διαθέτει το νοσοκομείο της πόλης.


Τα στατιστικά αυτά στοιχεία συγκέντρωσε το (ειδικό στη διακρίβωση καρκινογόνων νεοπλασιών) παθολογοανατομικό εργαστήριο του νοσοκομείου και έχουν ήδη διαβιβασθεί -μετά το σχετικό θόρυβο, που κινητοποίησε τους πάντες- στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, στο νομάρχη, στη Διεύθυνση Υγιεινής, καθώς και στο Ελληνικό Αρχείο Νεοπλασιών.


Η τελευταία υπηρεσία εδρεύει στην Αθήνα και διαθέτει στοιχεία για όλη τη χώρα, οπότε μπορεί εύκολα να διαπιστώσει αν το πρόβλημα αφορά μόνον στο Νομό Κοζάνης ή ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε άλλες περιοχές.


Οι κάτοικοι της Κοζάνης δικαίως ανησυχούν κι έχουν κάθε λόγο να εξοργίζονται από τη στάση (την αφασία, καλύτερα) των αρμοδίων υπηρεσιών, που δεν φρόντισαν καν να τους ενημερώσουν σχετικά, ούτε βεβαίως έχουν λάβει (τουλάχιστον μέχρι τώρα) κάποια μέτρα για να διαπιστωθούν οι αιτίες του προβλήματος και να αντιμετωπισθεί το ίδιο το πρόβλημα.


Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και ιδού τι προκύπτει: την 5ετία 1990 (από το μήνα Αύγουστο)-1955 στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του νοσοκομείου Κοζάνης είχαν διαβιβασθεί από τα χειρουργεία (από ανθρώπους νεκρούς ή εν ζωή) αθροιστικά 8.358 όγκοι, εκ των οποίων οι 524 αποδείχθηκαν καρκινογόνοι.


Την επόμενη 5ετία (1995-2000) εστάλησαν 9.346 όγκοι, από τους οποίους καρκινογόνοι ήταν αυτό το διάστημα 837. Ακόμη, ενώ το 1998 εντοπίσθηκαν 118 καρκινογόνοι όγκοι, το 1999 έφτασαν τους 180 και το 2000 τους 224. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που το 1992 ήταν 91, το 1994 μόλις 78 και το 1995 ήταν 88.


Τα νούμερα είναι βέβαια ενδεικτικά, καθώς δεν υπολογίζονται οι περιπτώσεις λευχαιμίας (μορφή καρκίνου που συνδέεται σχεδόν ολοκληρωτικά με τη ραδιενέργεια), ούτε οι ασθενείς που δεν απευθύνθηκαν στο τοπικό νοσοκομείο, αλλά κατέληξαν απευθείας στο ειδικό για περιπτώσεις καρκίνου, Θεαγένειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, κι αυτοί πρέπει να είναι πολλοί τον αριθμό.

Ευθύνες στη ΔΕΗ


Θέμα -στο μεταξύ- δημιουργείται με τη ΔΕΗ, αφού οι αρμόδιοι επιστήμονες αποδίδουν τα κρούσματα καρκίνου στο Νομό Κοζάνης κυρίως στα εργοστάσια της επιχείρησης, που λειτουργούν σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές, και εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα, σχεδόν όλο το 24ωρο, ρυπογόνες ουσίες, που ορισμένες φορές κάνουν (κατά κανόνα στην Πτολεμαΐδα) «την ημέρα νύχτα».


Η ίδια η ΔΕΗ είναι καθησυχαστική και υποστηρίζει ότι έχει εφοδιάσει όλα τα εργοστάσιά της με ειδικά φίλτρα, όμως το πρόβλημα δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς, ούτε να το προσπεράσει με δηλώσεις του τύπου «κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει».

Εδώ θα πρέπει να τονισθεί κάτι που μετριάζει τις καταγγελίες κατά της ΔΕΗ: οι εργαζόμενοι στα εργοστάσιά της στο Νομό Κοζάνης είναι στην πλειοψηφία τους κάτοικοι της περιοχής, που έχουν -ως εκ τούτου- κάθε λόγο να μη θέλουν να χάσουν τη δουλειά τους, έστω και κάτω από αυτές τις (καταστρεπτικές για την υγεία τους) συνθήκες υγιεινής.

Έτσι, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, οι κάτοικοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους -ότι κάτι μπορεί ν΄ αλλάξει άμεσα ή και στο μέλλον- στη Δικαιοσύνη, δεδομένου ότι διενεργείται ήδη προκαταρκτική εξέταση, με εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Κοζάνης, Αγγελου Καμηλάρη.

Πέραν του γεγονότος ότι οι υπεύθυνοι θα καθίσουν στο «σκαμνί», η ΔΕΗ μπορεί να λάβει πρόσθετα μέτρα προστασίας των κατοίκων, που δεν έχουν πλέον να ελπίζουν σε άλλους φορείς.

health.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024