Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναπτερώνονται οι ελπίδες για καλύτερη θεραπεία του καρκίνου ωοθηκών

Αναπτερώνονται οι ελπίδες για καλύτερη θεραπεία του καρκίνου ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ιδιαίτερα δύσκολος στη διαχείριση του και ειδικά αν υποτροπιάσει. Αλλά δύο νέες μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας, στη Νέα Ορλεάνη, έρχονται τώρα να αναπτερώσουν τις ελπίδες ασθενών και γιατρών για αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Μαίρη Μπιμπή

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ιδιαίτερα δύσκολος στη διαχείριση του και ειδικά αν υποτροπιάσει. Αλλά δύο νέες μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας, στη Νέα Ορλεάνη, έρχονται τώρα να αναπτερώσουν τις ελπίδες ασθενών και γιατρών για αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Στη πρώτη περίπτωση η μελέτη έδειξε ότι μια νέα στοχευμένη ανοσοθεραπεία αντιμετωπιζει τον καρκίνο των ωοθηκών, ενώ η δεύτερη αποκαλύπτει έναν βιοδείκτη για το ποιες ασθενείς θα ανταποκριθούν καλύτερα μετά τη θεραπεία.

Η πρώτη μελέτη έγινε από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Μίτσελ του Πανεπιστημίου της Νότιας Αλαμπάμα σε δείγμα 29 γυναικών στις οποίες ο καρκίνος των ωοθηκών είχε υποτροπιάσει. Η στοχευμένη ανοσοθεραπεία, σε μορφή εμβολίου είχε πάρει ως βάση κύτταρα από τον όγκο κάθε ασθενούς.

Η παραγωγή του εμβολίου έγινε σε μια εβδομάδα και χορηγήθηκε σε μηνιαίες δόσεις ενισχύοντας το ανοποιητικό σύστημα των γυναικών έναντι του καρκίνου. Πέτυχε να αναστείλλει την ικανότητα των ογκοκυττάρων να μοιάζουν ως φυσιολογικά και έτσι να ξεγελούν το ανοσοποιητικό.

Οι 20 από τις 29 γυναίκες πέτυχαν τριετή επιβίωση. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης ήταν πάνω από 41 μήνες. Η θεραπεία έγινε καλά ανεκτή και οι συχνότερες ενοχλήσεις είχαν να κάνουν με το σημείο έγχυσης της ανοσοθεραπείας. Μια ασθενής, ωστόσο, ανέφερε σημαντικό αίσθημα κόπωσης.

Οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι δεν είναι όλες οι γυναίκες κατάλληλες για τη νέα αυτή ανοσοθεραπεία και σημειώνουν ότι πριν είχαν υποβάλλει τις ασθενείς σε ένα τεστ για να δουν αν τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού τους θα ανταποκρίνονταν στην αγωγή ή όχι. Τέσσερις ασθενείς είχαν κακό αποτέλεσμα στο τεστ και μια εξ αυτών ήταν τελικά που κατάφερε να επιβιώσει για τρία χρόνια.

Η επιστημονική ομάδα σχεδιάζει τη διενέργεια δύο μεγαλύτερου εύρους μελετών για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολιού.

Στη δεύτερη μελέτη, ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Southwestern στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, κατάφεραν να αναπτύξουν επιτυχώς μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών με βάση μια οικογένεια πρωτεϊνών, τις PARPs. Σχεδίασαν λοιπόν αναστολείς PARPs και όταν μπλοκαρίστηκαν οι πρωτεΐνες PARPs 1 και 2 στα καρκινικά κύτταρα, ξεκίνησε ο κυτταρικός θάνατος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη PARPs 7 είναι ενισχυμένο σε μερικές γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, ενώ σε άλλες όχι. Όταν οι επιστήμονες μελέτησαν αυτές τις διαφοροποιήσεις, διαπίστωσαν ότι η PARPs 7 σχετιζόταν με μεγαλύτερη συνολικά επιβίωση. Συγκεκριμένα, η μέση συνολική επιβίωση ήταν έξι μήνες μεγαλύτερη στις γυναίκες με ενισχυμένη την PARPs 7.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν αυτό το στοιχείο έχει επιπτώσεις στην θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου των ωοθηκών ή αν η πρωτεΐνη PARPs 7 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης για την επιβίωση των ασθενών. Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο πόσες γυναίκες αφορά η ενίσχυση της PARPs 7.

health.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024