Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερευνητές ανακάλυψαν την αχίλλειο πτέρνα του καρκίνου

Ερευνητές ανακάλυψαν την αχίλλειο πτέρνα του καρκίνου

Ομάδα Πορτογάλων επιστημόνων ανακάλυψαν σημαντικά χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων που μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να καταπολεμήσουν αποτελεσματικότερα τον καρκίνο.

Μαίρη Μπιμπή

Ομάδα Πορτογάλων επιστημόνων ανακάλυψαν σημαντικά χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων που μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να καταπολεμήσουν αποτελεσματικότερα τον καρκίνο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Communications, ερευνητές υπό την καθοδήγηση της Μόνικα Μπεττενκουρ-Ντιας, στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Gulbenkian, παρατήρησαν ότι ο αριθμός και το μέγεθος των μικροσκοπικών κυτταρικών δομών, που ονομάζονται κεντρίδια (ή κεντριόλια) είναι αυξημένα στους περισσότερους επιθετικούς υποτύπους του καρκίνου.

Ορισμένοι όγκοι, ως γνωστόν, είναι πιο επιθετικοί και ανθεκτικοί στη χημειοθεραπεία. Οι γιατροί προσπαθούν να αναπτύξουν νέα διαγνωστικά, προγνωστικά και θεραπευτικά μέσα που θα τους δίνουν τη δυνατότητα να προβλέψουν το κλινικό αποτέλεσμα και να θεραπεύσουν τους ασθενείς με πιο εξατομικευμένο τρόπο.

Οι Πορτογάλοι ερευνητές, λοιπόν, πιστεύουν ότι με την ανακάλυψή τους κάνουν έναν βήμα πιο κοντά σε αυτόν το στόχο.

Τα κεντρίδια, που είναι περίπου 100 φορές μικρότερα από τη διατομή μιας τρίχας, θεωρούνται ο «εγκέφαλος» του κυττάρου αφού παίζει καίριο ρόλο στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, την κίνηση και την επικοινωνία. Ο αριθμός και το μέγεθός τους ελέγχονται κυρίως από τα φυσιολογικά κύτταρα.

Από την ανακάλυψή τους, πριν από έναν αιώνα περίπου, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η μη φυσιολογική αύξησή τους μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Η ομάδα της Δρ Μπεττενκουρ-Ντιας μελέτησε τη συχνότητα των ανωμαλιών στα κεντρίδια ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων. Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν σε βάρος 60 ανθρώπινες καρκινικές κυτταρικές σειρές που πήγαζαν από εννέα διακριτούς ιστούς.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα καρκινικά κύτταρα συχνά έχουν επιπλέον και μεγαλύτερα κεντρίδια, κάτι που δεν παρατηρείται στα φυσιολογικά κύτταρα. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι, τα υπεράριθμα αυτά κεντρίδια ήταν συχνότερα στον επιθετικό τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης, ανακάλυψαν ότι τα μακρύτερα τα κεντρίδια ήταν εξαιρετικά δραστήρια, κάτι που διαταράσσει την κυτταρική διαίρεση και θα μπορούσαν να ευνοήσουν τον σχηματισμό καρκίνου.

«Τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν ότι ο απορρυθμισμένος αριθμός και μέγεθος των κεντριδίων εντός των κυττάρων σχετίζονται με τα κακοήθη χαρακτηριστικά. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούμε τις ιδιότητες των κεντριδίων με τρόπο τέτοιο ώστε να ταξινομούμε καλύτερα τους όγκους και να έχουμε σαφέστερη πρόγνωση και πρόβλεψη της ανταπόκρισης του ασθενή στη θεραπεία», εξηγεί ο Γκαελ Μαρτεϊλ, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν νέους μηχανισμούς και θεραπευτικές με στόχευση των κεντριδίων των καρκινικών κυττάρων.

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024