Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αξιόπιστη διάγνωση της σήψης υπόσχεται νέα αιματολογική εξέταση

Αξιόπιστη διάγνωση της σήψης υπόσχεται νέα αιματολογική εξέταση

Ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης ανέπτυξαν μια αναλυτική μέθοδο που υπόσχεται να βελτιώσει την ακριβή διάγνωση της σήψης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Biomedical Engineering.

Μαίρη Μπιμπή

Ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης ανέπτυξαν μια αναλυτική μέθοδο που υπόσχεται να βελτιώσει την ακριβή διάγνωση της σήψης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Biomedical Engineering.

Πρόκειται για μια συσκευή που διαγνιγνώσκει με ακρίβεια τη σήψη μετρώντας τα πρότυπα κινητικότητας των ουδετερόφιλων (λευκά αιμοσφαίρια) σε μια μόνο σταγόνα αίματος.

«Παρατηρήσαμε ότι τα ουδετερόφιλα από ασθενείς με σήψη παρουσιάζουν συγκεκριμένα αυθόρμητα πρότυπα μετακίνησης όταν ελέγχθηκαν σε δείγματα αίματος. Κατά τη διάρκεια της σήψης, παράγοντες παρόντες στο πλάσμα αίματος των ασθενών, έκαναν τα ουδετερόφιλα να μετακινηθούν αυθορμήτως όταν ετέθησαν στους λαβυρίνθους της αναλυτικής συσκευής και μπορέσαμε έτσι να αναγνωρίσουν τα πρότυπα μετανάστευσης που χαρακτηρίζουν τη σήψη», εξηγεί ο Φέλιξ Ελλετ, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Κέντρο BioMEMS του Τμήματος Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Επί του παρόντος η διάγνωση της σήψης θεωρείται ανακριβής και συχνά συντελεί σε λανθασμένη εκτίμηση στο 30% των περιπτώσεων με αποτέλεσμα καθυστέρηση της θεραπεία και σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Υπολογίζεται ότι, για κάθε ώρα που καθυστερεί η διάγνωση της σήψης, ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται κατά σχεδόν 8%.

Η δυσλειτουργία των ουδετερόφιλων ειναι γνωστή ένδειξη της σήψης και το 2014 έρευνα του Ντανιελ Ιριμια από το Κέντρο BioMEMS είχε αναδείξει τις αλλαγές στην κινητικότητα μεμονωμένων ουδετερόφιλων (ταχεία και αυθόρμητη) ως προγνωστικό δείκτη των ασθενών που θα εκδηλώσουν σήψη. Αυτό έκανε τους ερευνητές να υποθέσουν ότι η μέτρηση της αυθόρμητης κινητικότητας ή στατικότητας των ουδετερόφιλων σε δείγμα αίματος μπορεί να ενισχύσει τις παρατηρούμενες αλλαγές στην προηγούμενη μελέτη.

Έτσι σχεδίασαν μια συσκευή (διαμετρου περίπου 5 χιλιοστών) που απαρτίζεται από έναν κεντρικό θάλαμο που περιβάλλεται από φίλτρα τα κρατούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και άλλα συστατικά του αίματος σε περιορισμένο χώρο. Τα ουδετερόφιλα μπορούν να περάσουν μέσω των φίλτρων και να μπουν στον λαβύρινθο των καναλιών εντός των οποίων καταγράφεται η κινητικότητά τους.

Αναλύοντας αυτά τα πρότυπα κίνησης σε δείγματα αίματος από 23 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ εντόπισαν πέντε παραμέτρους των ουδετερόφιλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του Σκορ Σήψης, ώστε να διακρίνονται με ακρίβεια οι ασθενείς με σήψη.

Οι παρατηρήσεις επιβεβαιώθηκαν σε δείγματα από μια άλλη ομάδα 19 ασθενών από διαφορετική ΜΕΘ και διαπιστώθηκε ακρίβεια 95% στον καθορισμό των ασθενών που είχαν ή όχι σήψη.

«Παίρνοντας δείγμα αίματος από ασθενείς την πρώτη ημέρα νοσηλείας, μπορέσαμε να διαγνώσουμε εκείνους με σήψη με πολύ υψηλή ακρίβεια. Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να μας επιτρέψει να αναγνωρίσουμε τους ασθενείς υψηλού κινδύνου νωρίτερα απ’ ότι σήμερα. Βέβαια θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερου εύρους μελέτες», σημειώνει ο Τζαρον Λι, ιατρικός διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και εις εκ των συγγραφέων της μελέτης.

health.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024