Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεραπεία βλαστοκυττάρων υπόσχεται ίαση της εκφύλισης ωχράς κηλίδας

Θεραπεία βλαστοκυττάρων υπόσχεται ίαση της εκφύλισης ωχράς κηλίδας

Βρετανοί ερευνητές εφάρμοσαν μια πρωτοποριακή θεραπεία με εμφύτευση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων σε ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Μαίρη Μπιμπή

Βρετανοί ερευνητές εφάρμοσαν μια πρωτοποριακή θεραπεία με εμφύτευση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων σε ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα του Οφθαλμιατρικού Νοσοκομείου Moorfields στο Λονδίνο ανέπτυξε ένα μικροσκοπικό επίθεμα στο οποίο εμφύτευσε εξειδικευμένα οφθαλμικά κύτταρα και εν συνεχεία το εισήγαγε στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδή χιτώνα μιας γυναίκας 60 ετών με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Πρόκειται για το London Project to Cure Blindness, ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει πριν από δέκα χρόνια με στόχο την αναστροφή της απώλειας όρασης που συνεπάγεται η εν λόγω οφθαλμική πάθηση. Στόχος των ερευνητών είναι να εφαρμόσουν τη θεραπεία βλαστοκυττάρων σε δέκα συνολικά ασθενείς, σε πρώτη φάση.

Οι υποψήφιοι έχουν υποστεί ξαφνική απώλεια όρασης ως απόρροια της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και θα τεθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση για την αξιολόγηση της ασφάλειας της θεραπείας και την βελτίωση της όρασης.

Τον περασμένο μήνα, ο πρώτος εξ αυτών, μια γυναίκα που δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της, υποβλήθηκε στην εμφύτευση του επιθέματος βλαστοκυττάρων και σύμφωνα με τον καθηγητή Πήτερ Κοφεϊ από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του UCL «θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα προσεχή Χριστούγεννα για να αξιολογήσουμε τη βελτίωση της όρασής της και πόσο αυτή θα διατηρηθεί. Αλλά προς το παρόν διαπιστώνουμε ότι τα κύτταρα βρίσκονται κάτω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, όπως είχαμε υπολογίσει και φαίνονται να είναι φυσιολογικά».

Τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν στόχο έχουν να σχηματίσουν το επιθήλιο της χρωστικής του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή το στρώμα των κυττάρων που θρέφουν και υποστηρίζουν τους φωτοϋποδοχείς στην ωχρά κηλίδα.

Κατά την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τα κύτταρα του επιθηλίου της χρωστικής του αμφιβληστροειδούς πεθαίνουν και έτσι το μάτι χάνει τη λειτουργικότητά του. Οι ασθενείς βιώνουν απώλεια της κεντρικής όρασης, η οποία αρχικά διαταράσσεται και εν τέλει θολώνει.

Τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα που χρησιμοποίησαν οι βρετανοί ειδικοί έχουν την δυνατότητα να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε είδος κυττάρου του ανθρώπινου οργανισμού και σύμφωνα με τον καθηγητή Λιντον Ντα Κρουζ του Οφθαλμιατρικού Νοσοκομείου Moorfields «έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν ότι μπορούν να αποκαταστήσουν τα χαμένα νευρικά κύτταρα. Αν μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το στρώμα των κυττάρων που λείπει και να τους δώσουμε ξανά τη λειτουργικότητά τους, τότε θα προκύψει τεράστιο όφελος για τους ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας».

Αν πράγματι η θεραπεία αποδειχθεί αποτελεσματική, οι ερευνητές ελπίζουν να μπορούν να την χορηγούν στα πρώιμα στάδια της εκφύλισης ωχράς κηλίδας με στόχο την αναχαίτιση της απώλειας όρασης.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα ανθρώπους άνω των 65 ετών έχει εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024