Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Η βιταμίνη D αποτρέπει την καρδιακή ανεπάρκεια μετά από έμφραγμα

Αυστραλοί ερευνητές απέδειξαν πως η βιταμίνη D βοηθά στην προστασία του καρδιακού ιστού και προλαμβάνει την καρδιακή ανεπάρκεια μετά από έμφραγμα, προσφέροντας πιθανόν μια προσιτή λύση για ασθενείς και γιατρούς.

Αυστραλοί ερευνητές απέδειξαν πως η βιταμίνη D βοηθά στην προστασία του καρδιακού ιστού και προλαμβάνει την καρδιακή ανεπάρκεια μετά από έμφραγμα, προσφέροντας πιθανόν μια προσιτή λύση για ασθενείς και γιατρούς.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Heart, Lung and Circulation, ειδικοί του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Westmead παρατήρησαν ότι η βιταμίνη D προλαμβάνει την δημιουργία εκτεταμμένης ουλής και σκλήρυνσης του καρδιακού ιστού μετά από έμφραγμα, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ζωικά μοντέλα για να μελετήσουν την επίδραση της 1,25D, μια μορφή της βιταμίνης D, που αλληλεπιδρά με τις ορμόνες στα κύτταρα που σχηματίζεται η ουλή μετά από έμφραγμα. Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται ομάδες ινοβλαστών που σχηματίζουν αποικίες (CFU-Fs).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, επίκουρο καθηγητή Τζέιμς Τσονγκ, η βιταμίνη D είναι εδώ και χρόνια γνωστό ότι βοηθά στην προστασία από την καρδιακή ανεπάρκεια αλλά δεν είχε εδραιωθεί επιστημονικά η αλληλεπίδρασή της με τους CFU-Fs.

«Τα οφέλη της βιταμίνης D γίνονται όλο και ευρύτερα γνωστά, αλλά και πάλι δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως πως μπορούν μηχανιστικά να βοηθήσουν στην διαχείριση της καρδιακής νόσου», εξηγεί.

Όταν εκδηλώνεται το έμφραγμα, η παροχή αίματος σταματά και προκαλείται ιστολογική βλάβη. Αυτό προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση όπου τα CFU-Fs αντικαθιστούν τον κατεστραμμένο ιστό με ουλώδη ιστό με βάση το κολλαγόνο.

«Αυτό όμως είναι πρόβλημα διότι οι ουλές στον καρδιακό ιστό μπορούν να μειώσουν την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα και έτσι να εκδηλωθεί βαθμιαία καρδιακή ανεπάρκεια», λέει ο Δρ Τσονγκ.

Όμως βάσει της μελέτης, η βιταμίνη D εμποδίζει τα CFU-Fs από το να σχηματίσουν ουλώδη ιστό και συνεπώς μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας μετά από έμφραγμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει κατ’ εκτίμηση 23 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και απαιτούνται νέα θεραπευτικά μέσα για τη μείωση της επιβάρυνσης που προκαλεί η νόσος στα συστήματα υγείας των χωρών.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024