Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελπίδες πρόληψης της κώφωσης με ήδη υπάρχοντα φάρμακα

Ελπίδες πρόληψης της κώφωσης με ήδη υπάρχοντα φάρμακα

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι αναστέλλοντας ένα ένζυμο μπορούν να προλάβουν την απώλεια ακοής, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Experimental Medicine.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι αναστέλλοντας ένα ένζυμο μπορούν να προλάβουν την απώλεια ακοής, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Experimental Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Νοσοκομείου Παίδων St. Jude διαπίστωσε ότι μπορούσε να αναστείλλει το ένζυμο CDK2 που προστατεύει τα ποντίκια και τους αρουραίους από την επαγόμενη από τον θόρυβο απώλεια ακοής.

Αυτό κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι οι αναστολείς CDK2 μπορούν να προλάβουν τον θάνατο των κυττάρων του έσω ωτός, δίνοντας έτσι την δυνατότητα πρόληψης της κώφωσης σε χιλιάδες άτομα, παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 360 εκατομμύρια άτομα, περιλαμβανομένων και 32 εκατομμυρίων παιδιών, πάσχουν από απώλεια ακοής λόγω συγγενών ανωμαλιών ή άλλων αιτίων, όπως μολυσματικές νοσοι, έκθεση σε θόρυβο, συγκεκριμένα φάρμακα κ.α.

Ο Δρ Τζιαν Ζουο και οι συνεργάτες του έλεγξαν πάνω από 4.000 φάρμακα ως προς την ικανότητα προστασίας των κοχλιακών κυττάρων από την σισπλατίνη, γνωστό χημειοθεραπευτικό παράγοντα που χορηγείται στη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου. Η σισπλατίνη προκαλεί, όμως, μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής στο 70% σχεδόν των ασθενών.

Οι ερευνητές εντόπισαν πολλά συστατικά που προστατεύουν τα κοχλιακά κύτταρα από την σισπλατίνη, αρκετά εκ των οποίων είναι ήδη εγκεκριμένα στην θεραπεία άλλων παθήσεων. Τρία εκ των δέκα πιο αποτελεσματικών ήταν αναστολείς του ενζύμου CDK2. Ένας εξ αυτών των αναστολέων, η kenpaullone, που ήταν πιο αποτελεσματική από τους τέσσερις άλλους που βρίσκονται υπό κλινική δοκιμή για την απώλεια ακοής.

Η χορήγηση kenpaullone στο έσω ους προστάτευσε τα ποντίκια και τους αρουραίους από την επαγόμενη από την σισπλατίνη απώλεια ακοής και επίσης από τον θόρυβο έντασης έως και 100 ντεσιμπελ (dB).

«Η ισχυρή προστασία που προσφέρει η χορήγηση μιας δόσης kenpaullone δείχνει ότι οι αναστολείς CDK2 μπορεί να μεταμορφώσουν την κλινική πρόληψη και θεραπεία της απώλειας ακοής, είτε εξαιτίας θεραπείας με σισπλατίνης, είτε ηχορύπανσης», εξηγεί ο Δρ Ζουο.

Συμπληρώνει όμως ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις στον τρόπο χορήγησης της αγωγής αλλά και δομικές τροποποιήσεις στη δραστική ουσία ώστε να διασφαλιστούν τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα από τους αναστολείς CDK2 στην θεραπεία της κώφωσης στους ανθρώπους.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024