Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι προϋπάρχουσες παθήσεις δυσκολεύουν την ανάρρωση από έμφραγμα

Οι προϋπάρχουσες παθήσεις δυσκολεύουν την ανάρρωση από έμφραγμα

Καταλυτικής σημασίας για την ανάρρωση από έμφραγμα αποδεικνύεται η ύπαρξη προϋπαρχόντων προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.

Καταλυτικής σημασίας για την ανάρρωση από έμφραγμα αποδεικνύεται η ύπαρξη προϋπαρχόντων προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς, με επικεφαλής τον Δρ Μαρλους Χαλ από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής και Μεταβολικής Ιατρικής, εξέτασαν πως η πολυ-νοσηρότητα επηρεάζει την επιβίωση μετά από έμφραγμα αναλύοντας ιατρικά αρχεία για σχεδόν 700.000 άτομα στην Αγγλία και την Ουαλία, που είχαν υποστεί έμφραγμα. Σχεδόν το 60% του δείγματος είχαν τουλάχιστον έναν προϋπάρχον πρόβλημα υγείας κατά την περίοδο που υπέστησαν στο έμφραγμα.

Οι επιστήμονες εστίασαν στη σχέση μεταξύ επτά συχνών χρόνιων παθήσεων και ποσοστών θνησιμότητας μετά από έμφραγμα: διαβήτης, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άσθμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση και περιφερική αγγειακή νόσο.

Μέσω στατιστικής ανάλυση οι ειδικοί ομαδοποίησαν τους ασθενείς σε τρεις ομάδες ανάλογα με τον αριθμό των προϋπαρχόντων παθήσεων και πως αυτές αλληλεπιδρούσαν: υψηλής, μέσης και χαμηλής συνοσηρότητας.

Οι ασθενείς είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για οκτώ χρόνια έπειτα από το έμφραγμα.

Από την συνδυαστική αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι, τα άτομα με υψηλή συνοσηρότητα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρδιακή ανεπάρκεια και υπέρταση και περιφερική αγγειακή νόσο πριν το έμφραγμα.

Οι μισοί εξ αυτών απεβίωσαν εντός 4,5 μηνών από το έμφραγμα και συνολικά είχαν 140% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης μετά το έμφραγμα, συγκριτικά με εκείνους που είχαν λιγότερες συνυπάρχουσες νόσους.

Τα άτομα με ενδιάμεση συνοσηρότητα ήταν πιθανότερο να έχουν περιφερική αγγειακή νόσο και υπέρταση. Οι μισοί εξ αυτών απεβίωσαν εντός 6,5 μηνών και συνολικά είχαν πάνω από 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μετά από έμφραγμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης κατά πόσο οι ασθενείς πήραν την συνήθη φαρμακευτική αγωγή μετά από έμφραγμα, με ασπιρίνη, β-αναστολείς και στατίνες. Και αφού αφαίρεσαν αυτούς που δεν ήταν κατάλληλοι για φαρμακοθεραπεία λόγω ιατρικού ιστορικού, 3% λιγότεροι ασθενείς στην ομάδα της υψηλής συνοσηρότητας πήρε ασπιρίνη συγκριτικά με τις άλλες ομάδες.

Σε ότι αφορά τους β-αναστολείς, 6% λιγότεροι ασθενείς στην ομάδα υψηλή συνοσηρότητας πήραν σκεύασμα αυτής της κατηγορίας.

Ενώ με τις στατίνες, 5% λιγότεροι ασθενείς με πολλές συνοσηρότητες πήραν τη συγκεκριμένη αγωγή.

«Οι ασθενείς με πολλές συνυπάρχουσες παθήσεις έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς δεν λαμβάνουν την βασική αγωγή μετά από έμφραγμα. Αλλά μπορεί επίσης αυτό να οφείλεται στην απουσία εξειδικευμένων κατευθυντήριων οδηγιών για τη θεραπεία των συγκεκριμένων ασθενών», εξηγεί ο Δρ Χαλ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024