Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ανοσοποιητικό της μητέρας επηρεάζει τον εγκέφαλο του παιδιού

Το ανοσοποιητικό της μητέρας επηρεάζει τον εγκέφαλο του παιδιού

Αν το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου ενεργοποιηθεί τότε μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.

Αν το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου ενεργοποιηθεί τότε μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.

Παράγοντες, όπως οι λοιμώξεις, το στρες, οι αλλεργίες και η νοσηρότητα, μπορούν να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό με τη σειρά του να προκαλέσει εκκριση πρωτεϊνών στο πλαίσιο της αντιφλεγμονώδους διαδικασίας.

Παλαιότερη μελέτη σε ζώα είχε δείξει ότι μερικές από αυτές τις πρωτεΐνες μπορούν να επηρεάσουν τους απογόνους. Όμως, δεν ήταν επαρκή τα στοιχεία για το τι συμβαίνει στους ανθρώπους.

Έτσι, ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες μελέτησαν νεαρές γυναίκες που ήταν έγκυες, γέννησαν και μέχρι τα παιδιά να φτάσουν σε νηπιακή ηλικία.

Από την παρατήρηση προέκυψε ότι, η μεσο- και μακροπρόθεσμη εγκεφαλική λειτουργικότητα των παιδιών επηρεαζόταν από το μητρικό ανοσοποιητικό σύστημα και την δραστηριότητά του κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Τα ευρήματα περιελάμβαναν αλλαγές στον εμβρυϊκό καρδιακό παλμό των βρεφών των γυναικών που είχαν ενδείξεις φλεγμονής κατά την κύηση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αλλαγές στον εμβρυϊκό καρδιακό παλμό είναι ένδειξη ότι η μητρική φλεγμονή είχε ξεκινήσει να έχει κάποια επίδραση ακόμα και πριν τη γέννηση του παιδιού.

Τι πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, οι εγκεφαλικές απεικονίσεις αποκάλυψαν διαταραχές στην επικοινωνία μεταξύ διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου στα παιδιά των οποίων το μητρικό ανοσοποιητικό σύστημα είχε εκκρίνει πρωτεΐνες κατά την κύηση, ένδειξη φλεγμονής.

Όταν πια τα παιδιά ήταν 14 μηνών, ο έλεγχος έδειξε διαφορές στις κινητικές δεξιότητες, την γλωσσική ανάπτυξη και συμπεριφορά ανάμεσα στα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν ενεργοποιημένο ανοσοποιητικό σύστημα κατά την κύηση από κάποια φλεγμονή.

«Η μελέτη δείχνει ότι δείκτες της φλεγμονής στο μητρικό αίμα μπορεί να σχετίζονται με μεσο- και μακροπρόθεσμες αλλαγές στον παιδικό εγκέφαλο. Αυτό μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τους τρόπους πρόληψης αυτών των επιπτώσεων και να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά αναπτύσσονται με τον υγιέστερο τρόπο, ξεκινώντας από την μήτρα και φτάνοντας μέχρι και την όψιμη παιδική ηλικία», σημειώνει ο Δρ Μπράντλεϊ Πητερσον συγγραφέας της μελέτης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024