Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα συμπληρώματα ασβεστίου αυξάνουν τον κίνδυνο πολυπόδων

Τα συμπληρώματα ασβεστίου αυξάνουν τον κίνδυνο πολυπόδων

Τα συμπληρώματα ασβεστίου όταν λαμβάνονται με ή χωρίς βιταμίνη D ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο πολυπόδων στο παχύ έντερο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Gut.

Τα συμπληρώματα ασβεστίου όταν λαμβάνονται με ή χωρίς βιταμίνη D ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο πολυπόδων στο παχύ έντερο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Gut.

Οι πολύποδες είναι μικροί όγκοι στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και θεωρούνται ότι μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεις αν δεν αφαιρεθούν εγκαίρως.

Το σχήμα και το μέγεθός τους διαφέρει, αλλά οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Σεθ Κρόκετ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, επικεντρώθηκαν στον κίνδυνο εκδήλωσης των κλασσικών αδενωματοειδών πολυπόδων, που είναι λιγότερο συχνοί αλλά έχουν την πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Οι επισρήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 2.000 άτομα, 45-75 ετών που είχαν ιστορικό πολυπόδων και είχαν τεθεί σε ιατρική παρακολούθηση για τρία με πέντε χρόνια.

Εξαιρέθηκαν τα άτομα που είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή άλλες σοβαρές παθήσεις. Επίσης ελήφθησαν υπόψη αρκετές παράμετροι, όπως η ηλικία, η διατροφή, το σωματικό βάρος και η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Οι εναπομείναντες ασθενείς με τυχαία επιλογή χωρίστηκαν σε ομάδες και πήραν είτε καθημερινά συμπληρώματα ασβεστίου, είτε συμπλήρωμα βιταμίνης D, ή και τα δύο ή κανένα εκ των δύο για τρία ή πέντε χρόνια (έως να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση).

Επίσης ελήφθησαν υπόψη, οι επιπτώσεις της θεραπείας τρία με πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της.

Κατά την φάση της αγωγής, δεν καταγράφηκε επίδραση του ασβεστίου ή της βιταμίνης D στους πολύποδες. Όμως κατά την μετέπειτα φάση της παρακολούθησης (6-10 χρόνια μετά την έναρξη της αγωγής) οι ερευνητές παρατήρησαν αυξημένο κίνδυνο πολυπόδων στα άτομα που είχαν πάρει μόνο ασβέστιο και μεταξύ εκείνων που είχαν πάρει συνδυασμό βιταμίνης D και ασβεστίου.

Οι γυναίκες και οι καπνιστές είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο όταν είχαν πάρει συμπληρώματα ασβεστίου. Δεν εντοπίστηκε σχέση μεταξύ βιταμίνης D και του κινδύνου πολυπόδων. Επίσης, επιβεβαιώνεται σχέση μόνο με τα συμπληρώματα ασβεστίου και όχι με το διατροφικό ασβέστιο.

Μελλοντικές μελέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα και σε περίπτωση που όντως ο συνδυασμός συμπληρώματος ασβεστίου και βιταμίνης D συντελούν σε αυξημένο κίνδυνο πολυπόδων, τότε πρέπει να ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό των πολιτικών δημόσιας υγείας.

Στο μεσοδιάστημα, οι ασθενείς με προκαρκινικού σταδίου πολύποδες, ειδικά οι γυναίκες και οι καπνιστές, ενδεχομένως να πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024