Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εγκεφαλικοί νευρώνες αυξάνουν την όρεξη για υδατάνθρακες

Εγκεφαλικοί νευρώνες αυξάνουν την όρεξη για υδατάνθρακες

Ιάπωνες ερευνητές απομόνωσαν συγκεκριμένους εγκεφαλικούς νευρώνες που επηρεάζουν την επιθυμία του ανθρώπου για υδατάνθρακες, σύμφωνα με στοχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cell Reports.

Ιάπωνες ερευνητές απομόνωσαν συγκεκριμένους εγκεφαλικούς νευρώνες που επηρεάζουν την επιθυμία του ανθρώπου για υδατάνθρακες, σύμφωνα με στοχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cell Reports.

Ομάδα ειδικών του Εθνικού Ινστιτούτου Παθολογικών Επιστημών, της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τον Δρ Γιασουχικο Μινοκοσι, διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση συγκεκριμένων νευρώνων που εμπλέκονται και στην αντίδραση στο κοινωνικό στρες αύξαναν την όρεξη των πειραματόζωων να καταναλώσουν υδατάνθρακες.

Τα τρωκτικά με τους ενεργοποιημένους νευρώνες έφαγαν τριπλάσιες ποσότητες πλούσιων σε υδατάνθρακες τροφών.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος παίζει ρόλο στις διατροφικές προτιμήσεις για λιπαρά ή υδατάνθρακες», εξηγεί ο Δρ Μινοκοσι.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα βοηθήσει να βρεθούν τρόποι να αναχαιτιστεί η επιθυμία των ανθρώπων για κατανάλωση γλυκισμάτων και γενικότερα ανθυγιεινών τροφών.

Οι άνθρωποι κατά βάση επιλέγουν τις τροφές με τη γεύση αλλά και την θρεπτικότητά τους ως προς τις ανάγκες του σώματος. Αλλά ο ακριβής μηχανισμός που εμπλέκεται στις διατροφικές επιλογές παραμένει εν πολλοίς άγνωστος.

«Πόλλοι άνθρωποι που τρώνε γλυκά όταν είναι αγχωμένοι τείνουν να κατηγορούν τους εαυτούς τους ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την ακατανίκητη επιθυμία τους. Αλλά αν γνώριζαν ότι οι εγκεφαλικοί τους νευρώνες επηρεάζουν αυτή τη συμπεριφορά, τότε δε θα ήταν τόσο αυστηροί με τον εαυτό τους», λέει ο Δρ Μινοκοσι.

Σπεύδει πάντως να σημειώσει ότι δεν θα είναι εύκολο να βελτιωθεί η ανθρώπινη διατροφική συμπεριφορά, αφού η καταστολή των επίμαχων νευρώνων μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, αφού παίζουν και άλλους σημαντικούς ρόλους.

«Βέβαια θα μπορούσαμε να βρούμε ένα συγκεκριμένο μόριο στους νευρώνες και να στοχεύσουμε σ’ αυτό ώστε να καταστείλουμε μέρος των δραστηριοτήτων τους και έτσι να περιορίσουμε την ακατάσχετη επιθυμία για τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες», εξηγεί.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024