Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φυλλικό οξύ και πολυβιταμίνες «ασπίδα» κατά του αυτισμού

Φυλλικό οξύ και πολυβιταμίνες «ασπίδα» κατά του αυτισμού

Η λήψη φυλλικού οξέος και πολυβιταμινών κατά τη διάρκεια της κύησης μειώνει τον κίνδυνο απόκτησης απογόνου με αυτισμό, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.

Η λήψη φυλλικού οξέος και πολυβιταμινών κατά τη διάρκεια της κύησης μειώνει τον κίνδυνο απόκτησης απογόνου με αυτισμό, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.

Επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Στεφεν Λεβιν από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα στο Ισραήλ, ανέλυσε στοιχεία για περισσότερα από 45.000 παιδιά που είχαν γεννηθεί στη συγκεκριμένη χώρα το διάστημα 2003-2007 και τα οποία βρίσκονταν υπό ιατρική παρακολούθηση έως το 2015.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης στοιχεία από ιατρικές συνταγές για να δουν αν οι μητέρες των παιδιών είχαν πάρει φυλλικό οξύ ή συμπληρώματα πολυβιταμινώνε είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια της κύησης.

Οι γυναίκες που έπαιρναν όντως συμπληρώματα διατροφής πριν ή κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν 61% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί που εν συνεχεία διαγνώστηκε με αυτισμό, συγκριτικά με μητέρες που δεν είχαν πάρει συμπληρώματα.

Επίσης, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής κατά την εγκυμοσύνη σχετίστηκε με 73% μειωμένο κίνδυνο διάγνωσης αυτισμού.

Ο συνολικός κίνδυνος αυτισμού παρέμενε χαμηλός, με μόλις το 1,3% των παιδιών στην μελέτη να έχουν διαγνωστεί με τη διαταραχή.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φυλλικό οξύ και οι πολυβιταμίνες ενδεχομένως να είναι ένας τρόπος προστασίας των εμβρύων από το ενδεχόμενο του αυτισμού.

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, οι γυναίκες κατά την κύηση συστήνεται να παίρνουν φυλλικό οξύ για την πρόληψη συγγενών ανωμαλιών, όπως η δισχιδής ράχη. Οι πολυβιταμίνες επίσης συστήνονται για την κάλυψη των διατροφικών ελλειμμάτων της επιτόκου.

Ως γνωστόν το φυλλικό οξύ παίζει καθοριστικό ρόλο στη νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου και η έλλειψή του μπορεί ενδεχομένως να θέτει τις βάσεις για την εκδήλωσης αυτισμού μετέπειτα.

Τέλος, οι ερευνητές δεν είναι σε θέση προς το παρόν να εξηγήσουν την προστατευτική επίδραση των πολυβιταμινών γι’ αυτό και σημειώνουν ότι η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024