Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα στρατηγική νευροπροστασίας στην πολλαπλή σκλήρυνση

Νέα στρατηγική νευροπροστασίας στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η αύξηση στη γονιδιακή έκφραση της σύνθεσης της χοληστερόλης στα αστροκύτταρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την αποκατάσταση των νεύρων που παίζουν ρόλο στη βάδιση και επηρεάζονται στην περίπτωση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η γονιδιακή έκφραση σε συγκεκριμένα γονίδια και σε συγεκριμένες περιοχές μπορεί να αποτελέσει μια πιο εύστοχη, νευροπροστατευτική προσέγγιση από τις υπάρχουσες θεραπείες των νευρολογικών παθήσεων.

Ειδικά στην περίπτωση της πολλαπλής σκλήρυνσης, η αύξηση στη γονιδιακή έκφραση της σύνθεσης της χοληστερόλης στα αστροκύτταρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την αποκατάσταση των νεύρων που παίζουν ρόλο στη βάδιση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), υποστηρίζουν ότι οι μηχανισμοί πίσω από κάθε αναπηρία διαφέρουν και οι νευροπροστατευτικές θεραπείες που στοχεύουν κάθε αναπηρία ξεχωριστά ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματικές από τις γενικές.

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στα αστροκύτταρα, έναν τύπο εγκεφαλικών κυττάρων που ενεργοποιούνται στην πολλαπλή σκλήρυνση και παίζουν αρκετούς σημαντικούς ρόλους στη νόσο. Εξέτασαν, λοιπόν, την γονιδιακή έκφραση στα αστροκύτταρα σε διαφορετικές περιοχές του σώματος.

Μελετώντας ζωικά μοντέλα της πολλαπλής σκλήρυνσης, οι ειδικοί μελέτησαν αστροκύτταρα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στη βάδιση, την όραση ή τη γνωστικότητα. Συνέκριναν τις αλλαγές στην γονιδιακή έκφραση μεταξύ των περιοχών που αντιστοιχούν σε διαφορετικές αναπηρίες.

Στην σπονδυλική στήλη, μια περιοχή καίριας σημασία για τη βάδιση, εντόπισαν μείωση στην έκφραση των γονιδίων σύνθεσης της χοληστερόλης. Η χοληστερόλη δεν περνάει από το αίμα στον εγκέφαλο, αλλά παράγεται στα αστροκύτταρα και παίζει ρόλο στη δημιουργία της μυελίνης, το προστατευτικό κάλυμμα των νεύρων και των συνάψεων.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ενώ η φλεγμονή προκαλεί απώλεια της μυελίνης και των συνάψεων, η μείωση στην γονιδιακή έκφραση της σύνθεσης της χοληστερόλης στα αστροκύτταρα είναι αυτή που εξηγεί γιατί δεν αποκαθίστανται οι αλλοιώσεις στην πολλαπλή σκλήρυνση. Χορήγησαν, λοιπόν, σε ποντίκια με πολλαπλή σκλήρυνση μια δραστική ουσία που αύξησε τη γονιδιακή έκφραση της σύνθεσης της χοληστερόλης και αυτό συντέλεσε σε βελτίωση της ικανότητας βάδισης.

«Η παρατήρηση αυτή αποτελεί μια νέα στρατηγική για την ανακάλυψη νευροπροστατευτικών θεραπειών για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, που όμως θα είναι κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες κάθε μεμονωμένης αναπηρίας», εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024