Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια αποβολή κύησης δεν συνεπάγεται ότι θα υπάρξει και επόμενη

Μια αποβολή κύησης δεν συνεπάγεται ότι θα υπάρξει και επόμενη

Μια αποβολή κύησης δεν συνεπάγεται επανάληψη του περιστατικού σε ενδεχόμενη νέα προσπάθεια τεκνοποίησης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.

Μια αποβολή κύησης δεν συνεπάγεται επανάληψη του περιστατικού σε ενδεχόμενη νέα προσπάθεια τεκνοποίησης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 541 γυναίκες που βίωσαν πρόσφατα μια αποβολή και έδειξε ότι οι περισσότερες φοβούνται μήπως τους ξανασυμβεί αλλά ο φόβος δεν επαληθεύεται. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, μία αποβολή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει και επόμενη.

Έτσι, παρότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που πρέπει να περιμένει μια γυναίκα για μια επόμενη εγκυμοσύνη μετά από αποβολή, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι χρήσιμο να μην αποτρέπουμε την γυναίκα να μείνει έγκυος αμέσως μετά την αποβολή, καθώς τα περισσότερα περιστατικά δεύτερης και τρίτης αποβολής συνέβησαν στις γυναίκες που άργησαν να ξαναπροσπαθήσουν.

Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Ευθ. Κωσταράς, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, ειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην Ενδοσκοπική Χειρουργική, «η αλήθεια είναι ότι το 15% με 25% των κυήσεων καταλήγει σε αποβολή και καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, το ποσοστό αυξάνει κι αυτό. Πρόκειται ωστόσο για μια συχνή κατάσταση που δεν εκπλήσσει τους γυναικολόγους, αλλά στεναχωρεί και αγχώνει τις γυναίκες που δεν γνωρίζουν ότι η πιθανότητα αποβολής δεν είναι αμελητέα σε καμία εγκυμοσύνη, όσο νέα ή υγιής κι αν είναι η γυναίκα. Προκαλεί δε μεγάλο ψυχικό πόνο και απογοήτευση στις περισσότερες γυναίκες που το βιώνουν».

Και συμπληρώνει ότι δεν υπάρχει απλή απάντηση στο πότε μια γυναίκα μπορεί να επιχειρήσει να μείνει και πάλι έγκυος μετά από αποβολή. «Η απάντηση είναι σύνθετη. Επί χρόνια το θέμα αυτό αποτελούσε αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ ημών των γιατρών με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Σε άλλες γυναίκες θα συστήσουμε ένα μήνα και σε άλλες ένα 6μηνο αναμονής», εξηγεί.

health.in.gr

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024