Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γρίπη και κρυολόγημα «χτυπούν» πιο έντονα τους άνδρες

Γρίπη και κρυολόγημα «χτυπούν» πιο έντονα τους άνδρες

Τελικά οι άνδρες δεν είναι απλά γκρινιάρηδες ή υπερβολικοί όταν είναι άρρωστοι. Καναδική μελέτη δείχνει ότι οι αναπνευστικές λοίμωξεις μπορεί πράγματι να είναι πιο επιβαρυντικές για τον ανδρικό οργανισμό.

Τελικά οι άνδρες δεν είναι απλά γκρινιάρηδες ή υπερβολικοί όταν είναι άρρωστοι. Καναδική μελέτη δείχνει ότι οι αναπνευστικές λοίμωξεις μπορεί πράγματι να είναι πιο επιβαρυντικές για τον ανδρικό οργανισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Memorial, με επικεφαλής την Δρ Κάιλι Σου, «υπάρχουν πολλές παθοφυσιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, άρα είναι λογικό να διαφέρουν οι αντιδράσεις τους σε ένα κοινό κρυολόγημα ή τους ιούς της γρίπης».

Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στο καναδικό πανεπιστήμιο, στοιχεία από πολλές πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα από τις γυναίκες, ειδικά όταν πρόκειται για ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις. «Οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σ’ αυτές, τα συμπτώματα είναι χειρότερα, διαρκούν περισσότερο και είναι πιθανότερο να νοσηλευθούν και να πεθάνουν από γρίπη», σημειώνει.

Για να συγκρίνει πως εκδηλώνονται τα συμπτώματα της γρίπης σε άνδρες και γυναίκες, η Δρ Σου και οι συνεργάτες της μελέτησαν μια σειρά ερευνών που είχαν γίνει σε ζώα και ανθρώπους.

Μια μελέτη που είχε γίνει στο Χονγκ Κονγκ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η γρίπη προσβάλλει και τα δύο φύλα, οι ενήλικοι άνδρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο από τις γυναίκες. Άλλη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ επίσης ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από γρίπη, συγκριτικά με τις γυναίκες. Επίσης, άλλη μελέτη που εστίασε στη γρίπη και τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών από τις γυναίκες.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες σε πειραματόζωα έχουν αναδείξει ορμονικές διαφορές μεταξύ αρρένων και θηλέων, προσφέρουν στις γυναίκες μεγαλύτερη προστασία από τα συμπτώματα της γρίπης. Άλλες μελέτες σε ασθενείς ομοίως έδειξαν ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει εντονότερη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες, καταστέλλοντας έτσι ταχύτερα την επίπτωση της νόσου στον οργανισμό τους.

Τέλος, μελέτη που έγινε αναφορικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό έδειξε ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν εντονότερη αντίδραση στο εμβόλιο από τους άνδρες, ίσως επειδή τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό των ανδρών τείνουν να καταστέλλουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

«Οι άνδρες συνήθως λέμε ότι υπερβάλλουν όταν είναι άρρωστοι. Αλλά κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι τελικά οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο όταν έχουν προσβληθεί από γρίπη ή κοινό κρυολόγημα. Με άλλα λόγια είναι λιγότερο λειτουργικοί», εξηγεί η Δρ Σου.


Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής ενόψει Καζακστάν (pics+vid)

Η Εθνική ομάδα προπονήθηκε στη Νέα Σμύρνη και ανεβάζει ρυθμούς ενόψει Καζακστάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024